Haber Siber-Güvenlik

Çocuklar için mahremiyet rehberi Türkçede

2016 yılının Kasım ayında Avrupa Dijital Haklar Örgütü’nün (EDRi) yayınladığı “Dijital Kahramanlar ve İnternet Casusları – Çocuklar için Mahremiyet” (Digital Defenders vs. Data Intruders – Privacy for kids!) rehberi Alternatif Bilişim Derneği tarafından Türkçeye çevrildi.

Daha önce Sırpça, Almanca, Yunanca ve İtalyancaya çevrilen bu rehber, Türkiye özelinde 9-14 yaş okuryazarlık kıstaslarına, cihaz kullanımına ve karşı karşıya kalınan içeriğe bağlı olarak çocuk yaştaki bireylerin mahremiyetlerini koruyabilmeleri için bilinç oluşturmak üzere hazırlandı.

Çocukların İnternet ortamında keşfetme ve gelişme özgürlüğüne sahip olmalarını sağlayan bu rehber, özellikle 9-14 yaş grubunun daha güvenli hissetmesini ve neyi/nasıl paylaşabilecekleri konusunda daha bilgili olmasını sağlıyor.

‘Çocuklar için Mahremiyet’ rehberinde konunun özü çizgi roman karakterleri ile ‘kahramanlar’ ve ‘casuslar’ üzerinden anlatılıyor. İlk bölümünde İnternetin ne olduğuyla başlayan rehberde, mahremiyetin tanımlandığı, sosyal ağlarda içerik paylaşma ve mesajlaşma özelliklerinin daha güvenli nasıl kullanılabileceği ve akıllı telefonların güvenliğinin nasıl arttırılabileceği üzerine bölümler bulunuyor.


Rehberi indirmek için: https://edri.org/files/defenders_vs_intruders_tr_web.pdf

Sinan Aşçı

Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Programı doktora öğrencisi.

Journo E-Bülten