Haber Yeni Medya

Reuters olay yaşanırken haber veren algoritma geliştirdi

Son dakika haberlerini tespit etme işini otomasyona almak, bir yandan birçok sorunu çözerken, diğer yandan yeni sorunlar yaratıyor. Reuters bu gerçeği, Twitter’dan son dakika haber tespit ve doğrulama algoritması ‘Reuters News Tracer’ı geliştirirken birinci elden tecrübe etti. Her ne kadar haberciler son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için kendi Twitter listelerini oluşturup, alarm sistemleri kursa da, Reuters’in geliştirdiği algoritma farklı bir sorunu çözmeyi amaçlıyor: Son dakika haberlerini daha ilk belirtiler ortaya çıkarken tespit edebilmek.

Reuters’ın Veri ve İnovasyondan Sorumlu Editörü Reg Chua, yaptığı açıklamada, bu algoritmayı ‘haber ajansının varoluşsal bir sorununa çözüm bulmak için’ geliştirdiklerini belirtti.

‘Kurumsal DNA’mızın önemli bir bölümü haberlere ilk ulaşan olmak üzerine kurulu. Bu sebeple, sosyal medyada bu konuda bize avantaj sağlayacak bir sistem geliştirmeye karar verdik. Milyonlarca insan çalıştırsak dahi, sorunu çözemeyeceğimizi bildiğimizden, bir algoritma geliştirdik.’

Reuters’in ilk kez kamuoyuna duyurduğu bu araç, son dakika haberlerine konu olacak olayla ilgili tweetleri derleyip, habercilere enformasyon ve veri sağlıyor. Mesela, ‘patlama’ ve ‘bomba’ gibi ifadeler içeren tweetler bir başlık altında toplanarak, olası bir ‘terörist saldırı’ daha gerçekleşirken gazetecilerin olaydan haberdar olmasını sağlıyor.

Ancak olayların tespiti belki de meselenin en kolay kısmı. Asıl sorun hangilerinin haber değeri taşıdığının tespiti ve gerçek ile asparagasın ayırt edilebilmesi. Reuters doğrulama sorununu çözebilmek için algoritmasını tweet’lere doğrulama skoru verecek şekilde tasarladı ve sadece barajı geçebilen olayları gazetecilere sunacağını açıkladı. Skoru tayin eden 40 faktör arasında şunlar var: Tweet, teyitli bir hesaptan (verified account) mı geliyor? Tweet, link ve/veya görsel içeriyor mu? Tweet’in formatı nasıl? (İlginç bir örnek olarak, tamamen büyük harflerle yazılmış bir tweet’in doğru olma ihtimali, düzgün formatta yazılmış bir tweet’ten düşük).

Algoritma geliştirilirken, şimdiye kadar yaşanmış olayların haberleştirilme süreçleri ters-mühendislik metodlarıyla incelendi ve algoritmaya bir muhabir gibi düşünebilme becerisi kazandırılmaya çalışıldı.

Yine de Chua’ya göre bu algoritma gazetecilerin yerini alması için değil, onların işini kolaylaştırması için üretildi:

‘Dünyada her an birçok önemli olay gerçekleşiyor ve bunlara şahit olan birçok insan var. Ancak bunların hepsine yetişmemiz imkansız. Geliştirdiğimiz bu araç gazetecilerin üzerinden her olaya yetişme yükünün bir kısmını alıyor ve katma-değeri çok daha yüksek işlerle uğraşabilmelerine imkan sağlıyor.’

Kaynak: NiemanLab

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten