Dizi

Stranger Things 2: Sezonun tüm göndermeleri

Matt ve Ross Duffer kardeşlerin Netflix harikası Stranger Things ikinci sezonunu geride bıraktı. Karakterleri, kıyafetler, müzikleri ve dizinin her yerine gizlenmiş 80’ler göndermeleri bu sezon da fazlasıyla ilgi çekti. Bir baktık o dönemden bir atari oyunu ile geçmiş karşımıza gelirken, bir sonraki sahnede duvarda gördüğümüz bir poster bizi o günlere götürdü. Hepsini anlatmaya sayfalar yetmeyeceğini bilerek, belli başlı bazı göndermeleri ve o dönemden referansları sizler için derledik.

Bölüm Bir: Madmax

– Mad Max (1979) – Başrolünde Mel Gibson’ın yer aldığı Avustralya yapımı distopya bu sezon dizide önemli bir yer tutuyor. Diziye yeni katılan Maxine yani Max, bu sezon “Mad Max” karakteri ile karşımızda. Daha ilk bölümde atari salonunda kırılan rekor da bunun göstergesi.

– Dragon’s Lair – Atari salonundan bahsetmişken, salondaki konsollardan birinde yer alan 1983 yapımı Dragon’s Lair ufaklıkların en sevdiği oyunların başında geliyor.

– Terminator (1984) – Dizinin bu sezonunda olaylar 30 Ekim 1984 tarihinde gerçekleşmeye başlıyor. Bir sahnede Hawkins’teki sinema salonunun tabelasında karşımıza Terminator çıkıyor. Film, olaylar başlamadan birkaç gün önce yani 26 Ekim 1984 tarihinde prömiyerini yapmıştı.

– Aliens – Aliens 1986 yılında gösterime girdi ancak bu Duffer kardeşlerin seriye referans yapmasına engel değil, Aliens serisi oyuncularından Paul Reiser’ın Dr. Owens rolüyle yer alması bile sadece bunlardan biri.

– E.T. – Will, Dr. Owens’ı ziyaret ettiğinde, doktor ona hangi Halloween şekerini sevdiğini soruyor. Yanıt ise tabii ki E.T. filmi sonrası popüler olan Reese’s Pieces marka şeker oluyor. Bu dizideki bir ve ikinci sezon göndermelerinden sadece biri.

- Close Encounters of the Third Kind – Will’in kapıyı açtığı sahne, doğrudan bir gönderme.
– Close Encounters of the Third Kind – Will’in kapıyı açtığı sahne, doğrudan bir gönderme.

– Goonies – 80’li yıllarda çekilen filmde bir grup çocuğun yaşadığı maceralar konu alınıyor. Hatta Sean Astin filmde Mikey adında bir çocuğu canlandırıyor. Dizide de Winona Ryder’ın canlandırdığı Joyce ile ilişkisi var.

– Mr. Mom ( 1983) – Byers ailesinin film gecesinde kiraladığı film Mr. Mom! Filmde Michael Keaton başrolde…

– St. Elmo’s Fire (1985) – Dizideki yeni karakterlerden Billy ve saç modeli, Rob Lowe’ın canlandırdığı ve hatta yine Billy ismindeki karakter ile birebir aynı.

– Bo Derek – Şerif Jim Hopper bölümün bir sahnesinde “Bo Derek ile randevu istiyorum” diyerek dönemin seks sembolüne atıfta bulunuyor.

Bölüm İki: Trick or Treat, Freak

– Ghostbusters (1984) – Olaylar başlamadan önceki yazın hit filmi Ghostbusters, kahramanlarımızın Halloween kıyafeti ile dizide yer alıyor. Ve evet, kimse Winston olmak istemez…

– Nightmares and Dreamscapes – Çocuklar Maple Sokağı’nda Cadılar Bayramı’na uygun olarak “Şeker mi, şaka mı?” etkinliğini gerçekleştiriyor. Stephen King’in de “Maple Sokağı’ndaki Ev” isimli bir öyküsü var.

– Halloween – Max çocukları, Mike Myers kostümü ile korkutuyor.

- E.T.– Eleven’ın giydiği hayalet kıyafeti tanıdık geldi mi?
– E.T.– Eleven’ın giydiği hayalet kıyafeti tanıdık geldi mi?

– Friday the 13th – Will’i korkutan çocuklardan biri Jason Voorhees kostümü ile yer alıyor.

– Nightmare on Elm Street – Filmde Tina isimli karakterin Nancy adında bir arkadaşı var. Dizide de Nancy, Tina’nın evindeki partiye gidiyor.

– Madonna – Like a Virgin 1984 yılında yayınlanmış ve Madonna’nın MTV Müzik Ödülleri’ndeki performansı uzun süre konuşulmuştu. Partideki kişilerden biri Madonna’nın kıyafetini giyiyordu.

– Risky Business – Steve ve Nancy’nin parti kıyafeti filmden alıntıydı. Steve, Tom Cruise gibi, Nancy ise Rebecca DeMornay’in canlandırdığı Lana kıyafeti ile partiye katılıyordu.

– Can’t Buy Me Love – Nancy’nin üstüne dökülen panç, Amanda Peterson’ın karakterinin de başına gelmişti. Bu olay filmde Patrick Dempsey’in karakteri ile yakınlaşmasına sebep olmuştu. Dizide de Jonathan, yardım eden kahraman olarak Nancy’nin yanındaydı.

– Terminator – Eleven televizyonda Terminator’ü izliyordu.

– All My Children – Eleven yine televizyonda Susan Lucci’nin Erica Kane’i canlandırdığı diziyi izliyordu.

– Bram Stoker’s Dracula – Filmde bir sahnede Mina Harker rolünü canlandıran Winona Ryder Drakula ile dans eder. Dizideki tatlı göndermelerden birisi de bu bölümde karşımıza çıkıyor. Yeni karakterlerden Bob, Drakula kostümü ile Ryder ile ufak bir dans ediyor.

Bölüm Üç: The Pollywog

– Aliens – Kedinin, Dustin’in tuzağındaki Demogorgon’u fark etmesi ve onda yanlış bir şeyler olduğunu anlaması önemli bir gönderme.

– The Three Musketeers – Sevdiği çikolata ile birlikte Dustin yaratığına Alexandre Duma’nın romanı Üç Silahşörler’den D’Artagnan’ın kısaltılmışı Dart adını koyuyor.

– Gremlins – Dustin’in yaratığı basitçe onun Mogwai’si. İlk başta şirin, ancak doğası gereği kontrolden çabukça çıkıyor ve bir canavara dönüşüyor.

– E.T. – Duffer kardeşler E.T.’yi çok seviyor. Dustin’in rafında E.T’nin oyuncağı tam da karşımızda duruyor.

– Yertle the Turtle – Dustin’in kaplumbağasının adı Dr. Seuss’un yarattığı karakterden alıntı.

– Anne of Green Gables – Hopper, Eleven’a L.M. Montgomery’nin kitabından bir yetimin kendisine bir ev bulması ile ilgili bölümü okuyor.

– The Thing – Will’i ele geçiren yaratık, tıpkı The Thing’deki karakterler gibi soğuğu seviyor.

Bölüm Dört: Will the Wise

– Dungeons&Dragons – Will’in duvarına asılı olan Bilge Will karakteri ve şimdinin anıları önemli bir gönderme.

– The Evil Dead (1981) – Eleven’ın kaldığı barakadaki tuzaklı kapı Sam Raimi’nin filmine bir gönderme.

– Alien – Filmde, dizideki Mırnav’a birebir benzeyen Jonesy kurtuluyor ama Mırnav’ın kaderi maalesef daha kötü oluyor. Dart’ın yediği Mırnav, sürekli evin kedisini yemek isteyen Alf’i de hatırlatıyor.

Bölüm Beş: Dig Dug

– It – Nancy ve Jonathan’ın ilk sezon Demogorgon ile uğraşırken sahip olduğu yaralar bu bölümde karşımıza çıkıyor. Yaralar üstünden kurulan dialog mu? Bu da It’e bir gönderme.

–  Fae Bebek– Lucas’ın babası gazetede Fae Bebek ile ilgili bir haber okuyor. Fae 14 Ekim 1984’te kalp transplantasyonu geçiren bir bebek, ne yazık ki 15 Kasım tarihinde hayatını kaybediyor.

– Mad Max 2: Road Warrior – Max’in canlandırdığı karakter Dig Dug oynuyor.

– Goonies – Sean Astin, geçmişe, Goonies dönemine dönüyor ve Will’in haritasını haritadaki haizne avcılığı olarak yorumluyor. Filmde de karakterler bir hazinenin peşinden gidiyor.

– Family Feud – Eleven’ın annesi televizyonda Family Feud izliyor.

– Alice’s Adventures in Wonderland – Beyaz Tavşan’ın temsil ettiği kişi Jane yani Eleven’ın diğer adı.

Bölüm Altı: The Spy

– The Exorcist – Joyce’un Will’den istediği yardım, filmdeki Regan’ın annesinin istediği ile birebir aynı.

– Alien ve The Thing – Will’in aklı Xenomorphlara çok benziyor. Dr Owens’ın monitörden izlediği sahne ve salkımların yakılması The Thing’e birer gönderme.

– Stand by Me – Dustin ve Steve, Rob Reiner’ın filmine gönderme yaparcasına tren yolunda yürüyorlar. Bu sahne birinci sezonu da hatırlatıyor.

– The Mist – Hurdalıkta demogorgon’ların gelmesinden önceki sisli sahne de bir The Mist göndermesi.

– Aliens – Dustin’in otobüsün içinde Dart’ı beklemesi ve daha fazla yaratığın ortaya çıkması açık bir Alien göndermesi.

– Maine – Bu bölümde Bob, Joyce ve çocuklarla birlikte Maine’a taşınmayı öneriyor. Maine tanıdık geldi mi bilmiyoruz ama, Stephen King’in eserlerinin büyük çoğunluğunun yetişme alanı Maine!

Bölüm Yedi: The Lost Sister

– The Warriors – Eleven’ın kardeşi Eight/Kali 1979 yapımı filmdeki çeteyi anımsatıyor.

– The X-Men – Charles Xavier X-Men: First Class’ta, tıpkı Kali gibi ekibini görünmez yapıyor.

– X-Men kitapları – Eleven’ın karanlık tarafına yolculuğu, “Dark Phoenix Saga” serisindeki Jean Grey’i anımsatıyor.

-Punky – Brewster – Eleven bir sahnede bu sitcom’u izliyor. Dizi, ailesi tarafından terk edilmiş bir kız çocuğunu konu alıyor. Bu sahneyi daha güzel kılan şey ise, dizideki olayın geçtiği 4 Kasım tarihi, dizinin ekranda yayınlanan bölümünün prömiyer tarihinin tam 3 gün sonrası.

Bölüm Sekiz: The Mind Flayer

– Jurassic Park – Demodogların yaptığı saldırılar ve Bob’un küçücük bir odada kalması filmdeki sahnenin neredeyse aynısı. Hatta filmde de karakter güç kaynağını resetlemek için giderken benzeri süreci yaşıyordu.

– The Exorcist – Regan’ın kendini kaybettiği sahnedeki “Yardım edin” çağrısı ile Will’in mors alfabesi ile burada bir şeyler anlatmaya çalışması birbirini çok andırıyor.

– Maximum Overdrive – Mors kod, Maximum Overdrive’ın kilit noktalarından biriydi. Bu öykü Stephen King’in yazıp yönettiği kısa hikayesi “Trucks”ta da önemli bir yer tutuyor.

– Night of the Living Dead – Kahramanlarımızın evin içinde sıkışması ve yaratıkların atağı filmdekinin neredeyse aynısı.

– Dungeons&Dragons – Bir diğer gönderme de bu bölümde yer alıyor. Dustin dizideki kötü yaratığı açıklarken, açık açık D&D evreninden faydalanıyor.

– Resident Evil –  İlginç ama Eleven’ın camdan fırlattığı Demogorgon, Resident Evil’deki yaratıklara ne kadar da benziyor. Güzel gönderme

Bölüm Dokuz: The Gate

– Heart of Thunder – Bayan Wheeler, evinde Joanna Lindsey’in romanını okuyor.

– Terminator – Billy ile Steve’in kavgasındaki kamera kullanımı tıpkı Terminator’deki dövüş sahnesi gibi.

– The Exorcist – Will’in yaratıktan kurtulduğu sahne, filmdeki Regan’ın annesi ile yaşadığı sahnenin neredeyse aynısı.

– Indiana Jones and the Temple of Doom – Dizide bir sahnede Max araba kullanırken gaz pedalının üstüne bir kutu koyuyor. Sahnenin bir benzeri filmde de var. Ayrıca Goonies’te de benzer bir sahne var.

Indiana Jones and the Temple of Doom göndermesi

– Jurassic Park – Laboratuvardan kaçan Demodoglar’ın koşuiu filmdekine çok benziyor.

– X-Men – Dark Phoenix gibi Eleven teelekinetik güçleri sayesinde uçabilir vaziyete geliyor.

– Pretty in Pink –  Brat Pack’in filminin bitişinde Duckie karakteri saçlarına tuhaf bir şekil veriyor, tıpkı Dustin’in yaptığı gibi. İkisinde de karakterler popüler ve çekici bir kızı dansa kaldırma amacında…


Kaynak: http://www.denofgeek.com/us/tv/stranger-things/268557/stranger-things-2-complete-easter-egg-and-reference-guide/page/0/1

http://www.indiewire.com/2017/10/stranger-things-2-references-easter-eggs-aliens-jurassic-park-mad-max-et-1201891873/3/

Emre Saklıca

Basın emekçisi, program yapım ve sunucusu. Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Mezunu, halen İletişim Fakültesi'nde doktora öğrencisi. Teknoloji, kültür sanat alanında yazılar yazmaktadır.

Journo E-Bülten