Haber Zaman Akışı

IŞİD Türkiye’de üç yılda 269 kişiyi öldürdü

IŞİD, Irak-Şam İslam Devleti veya DAEŞ olarak da bilinen selefi cihatçı terör örgütü dünya genelinde eylemlerine devam ediyor. Hem Musul’da hem de Rakka’da IŞİD’e karşı mücadele devam etmesine rağmen henüz terör eylemlerinin ardı arkası kesilmiş değil. Son dönemde meydana gelen Tahran ve Manchester saldırılarıyla birlikte örgüt dünya genelinde 132 terör eyleminde bulundu. Bu saldırılarda en az 3 bin 600 kişi öldü ve 8 binin üzerinde kişi yaralandı.

IŞİD 29 ülkede 132 terör eyleminde bulundu

IŞİD 2014’ten bu yana 29 ayrı ülkede terör eyleminde bulundu. Bu saldırıların bir kısmı IŞİD tarafından üstlenilirken, Arap ülkeleri dışındaki saldırılar IŞİD bağlantılı ve örgütün Avrupa ve Amerika’daki destekçileri tarafından organize edildi.

Dünya genelinde IŞİD bağlantılı en az 132 kanlı eylem yaşanırken bu saldırılarda en az 3 bin kişi can verdi. 7 bin 500 kişi yaralandı. 2014’ten itibaren yapılan saldırılara bakıldığında en çok eylem Mısır’da (18) yaşandı. Ayrıca IŞİD, Yemen’de 13, Türkiye’de 10, Fransa’da 9, Suudi Arabistan’da 8 ve Irak’ta 7 saldırı gerçekleştirdi.

Meydana gelen eylemlerde en çok can kaybı Irak’ta yaşandı. En az 716 kişi hayatını kaybetti ve 738 kişi yaralandı. Mısır ve Yemen’de 400’ün üzerinde, Suriye’de 308, Türkiye’de 269 kişi saldırılarda hayatını kaybetti.

IŞİD’in üstlendiği veya bağlantılı olduğu terör saldırıları

Türkiye’de 10 terör eyleminde 269 kişi yaşamını yitirdi


Metodoloji:

IŞİD’in dünya genelinde yaptığı terör eylemlerinin derlenmesinde hem illgili Wikipedia sayfasından, hem de CNN ve New York Times’in haberlerinden yararlanılmıştır. Wikipedia sayfasında 2014 yılından itibaren yaşanan tüm terör olayları CNN ve New York Times ile karşılaştırılmış, Wikipedia sayfasında yer almayan terör saldırıları veriye eklenmiştir.

Kuşkusuz ki bahsedilen terör olayları ve ölümler sadece basına yansıyan eylemlerdir. Bu nedenle meydana gelen ölümler ve yaralanmalardan en az olarak bahsetmek daha doğru olacaktır. 

Kaynaklar:

 

Sadettin Demirel

Veri Muhabiri - Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD) Yönetim Kurulu üyesi. Lisans eğitimini Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında tamamladı. Aynı üniversitede Yeni Medya alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Şu sıralar Gothenburg Üniversitesi'nde Araştırmacı Gazetecilik bölümünde ikinci yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Veri gazeteciliği ve veri görselleştirme ile ilgileniyor.