Haber

2021’de Türkiye dâhil 20 ülkede 45 gazeteci öldürüldü

Geçen yıl temmuz ayında bir hafta içinde üç ülkede üç gazeteci katledilmişti. Soldan sağa: Danish Siddiqui (Afganistan), Peter R de Vries (Hollanda) ve Alexander Lachkarava (Gürcistan)

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) verilerine göre 2021’de dünyada 45 gazeteci öldürüldü. 20 ülke arasında tehlikelisi, geçen yıl 9 gazetecinin öldürüldüğü Afganistan oldu. Bursalı radyo programcısı Hazım Özsu da geçen yıl katledilmişti.

IFJ verilerine göre listede Afganistan’ı izleyen ülkeler Meksika (8), Hindistan (4) ve Pakistan (3). Asya’nın gazeteciler için en tehlikeli kıta olarak öne çıkmasında da Afganistan’daki durumun payı büyük. Taliban’ın bu ülkede geçen yıl iktidarı yeniden ele geçirmesinin ardından kadın gazeteciler dâhil binlerce Afgan işlerini bırakıp kaçmaya zorlanmıştı.

Dünya çapında 600 binden fazla gazeteciyi temsil eden IFJ, 1991’den beri gazetecilere yönelik saldırıları raporluyor. O yıldan bugüne dünyada toplam 2.721 gazeteci öldürüldü. 2021’de öldürülen gazeteci sayısının ise son 30 yılın en düşük seviyesinde olduğu bildirildi. 2020’de 65 gazeteci öldürülmüştü.

IFJ’ye göre 2021’deki ölümler, genelde yolsuzlukları, işlenen suçları ve görevi suistimal vakalarını ortaya çıkaran gazetecilerin hedef alınması sonucu gerçekleşti.

Bellanger: “En büyük bedeli ödeyen bu gazetecilere borcumuz var”

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “Kaybettiğimiz 45 meslektaşımız, gazetecilerin tüm dünyada kamu yararına hizmet ederken yaptıkları müthiş fedakârlığı bize hatırlatıyor. Onlara ve ödenebilecek en büyük bedeli ödeyen diğer binlerce gazeteciye borcumuz var” dedi. IFJ yetkilisi, katledilen gazetecileri anmanın en iyi yolunun, adaleti sağlamak için yılmadan çalışmak olduğunu vurguladı.

IFJ’ye göre dünyada öldürülen gazeteci sayısı bir önceki yıla göre azalsa da, tutuklu gazeteci sayısında geçen yıl artış yaşandı. Kuruluş, 10 Aralık 2021 itibarıyla dünyada 365 gazetecinin hapiste olduğunu bildirdi.

IFJ verilerine göre 102 gazetecinin hapiste olduğu Çin’i; Türkiye (34), Belarus (29), Eritre (29), Mısır (27), Vietnam (21), Myanmar (18), Rusya (12), Azerbaycan (11), Yemen (11), Kamboçya (10) ve İran (9) izliyor. Kıtalara bakıldığında bu kategoride de Asya en kötü durumda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – KARA HAFTA: 3 ÜLKEDE 3 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten