Mobil Oyuncak

10 maddede iPhone 7 ve yenilikleri

Geliyor, gelecek, hologram olacak, kablosuz şarj edilecek, kulaklık girişi olmayacak derken sonunda iPhone 7 tanıtıldı. Apple’ın her etkinliği gibi sade ama görkemli bir törenle tanıtılan iPhone 7, gerçekten yeni bir telefon mu ve neleri değiştiriyor?

Apple bu etkinliğinde -iOS 10’da yaptığı gibi- iPhone’un yeniliklerini 10 başlıkta duyurdu. Yazıda önce bu 10 gelişmeyi tek tek ele alarak bir önceki telefona ve bugünkü teknolojiye kıyasla nasıl bir adım olduğunu anlatmaya çalışacağım. Sonrasında ise genel bir değerlendirme ile iPhone 7 veya 7 Plus hakkındaki görüşlerimi aktaracağım.

Apple bu etkinlikte de iki telefon tanıttı. Uzun yıllardır her yıl yenisi beklenen iPhone ve aramıza son yıllarda katılan, daha büyük ekranlı iPhone Plus… İki ürünün de kendisine göre tüketici pazarı mevcut. Genelde iPhone ile Plus’ın özellikleri aynı veya çok ufak farklarla piyasaya sürülürdü ancak bu sene Plus, normal telefona kıyasla daha gelişmiş bir ürün olarak karşımıza çıktı. 10 yeni özellikte, işte bu fark da daha anlaşılır olarak ortaya çıkacak.

1- Tasarım

İlk değişiklik telefonun tasarımıyla ilgili. iPhone’un dış görüntüsünde bu yıl çok ufak değişiklikler yapılmış. Telefonun arkasında bulunan çizgiler kaldırılmış ve iki yeni renk seçeneği eklenmiş. Bunlardan birisi jet siyahı denilen, ilk iPhone’larda kullanılan siyaha yakın bir renk iken, diğeri de tamamen mat bir siyah olmuş. Onun dışında silver, rose gold ve gold renkleri bu yıl da satılacak ürünler arasında yerini korumuş. Yeni renklerden jet black bence çok güzel bir seçim olmuş ve telefonu harika göstermiş. Ancak telefonun dış görüntüsünde radikal bir değişiklik olmadığını söylemeli.

2- Home tuşu

Apple’ın ikinci başlığı Home tuşu üstüne. Apple Home tuşunun tamamen yeniden dizayn edildiği iddiasında. Artık tuş, basış şekillerine göre farklı tepkiler vererek telefonda birçok fonksiyona erişilebileceği bir yapıya kavuşmuş. Ancak bu çok büyük bir yenilik mi? Bence hayır. Çünkü iPhone’un Home tuşu zaten yeterince fonksiyoneldi. iOS 10 ile gelen birkaç özelliğe baktığımızda ise home tuşunun bu telefonda kaldırılabileceğini bile düşünmüyor değildik. Anlaşılan, Apple bu konuda top çevirmeyi tercih etmiş bu sene. Tabii telefonu kullanmaya başlayınca bu tuş bizi şaşırtıp gerçekten bir şeyleri baştan sona değiştirecekse o başka.

3- Sağlamlık

iPhone’un bu sene en büyük iddiası suya ve darbelere karşı dayanıklılık. Büyük ekranlı telefonların en büyük sıkıntılarından birinin düştüğü anda ekranının kırılması ya da ufak bir ıslaklıkta arıza moduna geçmesi bilindik sıkıntılardandır. Ancak eğri oturup doğru konuşalım. Cebimize yaklaşık 4 bin lira değerinde bir telefon koyup onunla denize girmeyeceğiz elbette. Yağmur mu? Yağmurda zaten mevcut iPhone’lar da kullanılabiliyor. Teoride su ve darbelere dayanıklılık cazip gibi dursa da bu, pratikte son kullanıcıya çok bir şey kazandırmayacak. Olayı daha da şahsileştirmek gerekirse; bu özellik iyi gibi görünse de bir telefonu alırken beni heyecanlandıracak bir yenilik olmadığını söylemeliyim. Bugüne kadar bu telefon suya dayanıyor mu diye bir ürün almadım.

4- Çift kamera

Dördüncü yenilik kamerada. iPhone 7’nin kamerası her yıl olduğu gibi bu yıl da iyileştirilmiş ve daha iyi olmuş. Ancak iPhone 7 Plus bu aşamada iPhone 7’den fersah fersah uzakta, teknolojisini de değiştirerek harika bir kameraya sahip olmuş. iPhone 7 Plus’ta kullanılan kamera sistemi ile telefonda zoom yapmak, gece çekimi yapmak tam bir şölen olmuş. Ancak iPhone 6S ile beraber telefon zaten bu konuda çok iyi bir noktaya gelmişti. Yani gece yarısı bir video çektiğinizde, görüntünün bilgisayarda harika olduğunu ve bunun diğer modellere göre ne kadar iyileştirildiğini fark etmemeniz imkânsızdı. iPhone 7 bu konuda daha da iyiyi yakalamış ancak, 7 Plus tartışmasız piyasanın zirvesine sağlam bir demir atmış. Ön kamera ise iki modelde de 7 megapiksele yükselmiş. Bu da Facetime ve selfieler için çok iyi bir gelişme. Bunu kabul etmeliyiz.

5- Daha parlak renkler

Retina HD ekran ise bu yılın bir diğer yeniliği. Bu sene iPhone geçtiğimiz yıla göre %25 daha parlak renkler vaat ediyor. Peki önceki iPhone bu konuda yetersiz miydi? Hayır. 5S veya 5 yetersiz mi? Kesinlikle hayır. Bu da yenilik ama iPhone bu konuda zaten iyiydi.

6- Çift hoparlör

Altıncı yenilik hoparlörlerle ilgili. iPhone’da artık çift hoparlör var. Daha iyi ses ve daha iyi video deneyimi sunacağı garanti olan bu özelliğin geçtiğimiz yıllarda neden kullanıma sunulmadığını gerçekten merak ediyorum. 2016’da çift hoparlör. Devrim mi? Değil. Ama olumlu bir gelişme. Bu konuda yine kendi kullanıcı deneyimim üzerinden gidersek iPhone’da video izlerken seslerin gayet yeterli olduğu kanaatindeyim. Daha iyi bir sisteme hayır denmez elbette ancak bu da büyük bir yenilik değil.

7- Kulaklık girişine veda

En tartışılan yenilik yedinci başlığa saklanmış. Apple bu sene artık klasik kulaklık girişi kullanmayacağını ve kulaklıkların lightning denilen girişten yapılacağını açıkladı. Bu eski kulaklıklarımızı kullanamayacağımız anlamına gelmiyor ama telefonla birlikte ücretsiz sunulan bir dönüştürücünün araya gireceği gibi bir gerçeği ortaya çıkarıyor. Buna ne gerek vardı diyebilirsiniz. Belki de gerçekten ne gerek vardı. Ancak Apple diyor ki artık bu iş böyle. Ben yeni bir yer açmak adına kaldırıyorum bu girişi diyor. Bunu yenilikler arasında saymayı gereksiz gördüğümü söylemeliyim. Merak ettiğim ise telefonumu şarj ederken kulaklıktan müzik dinleyip dinleyemeyeceğim.

8- Kablosuz kulaklık

Apple sekizinci başlığında bir kablosuz kulaklık tanıttı. Kulaklık iki bağımsız parça olarak sol ve sağ kulağa takılıyor ve takıldığını hissettiği anda kendini aktive ediyor. Telefon ile kulaklık uyumu mükemmel derecede. Bilimkurgu filmlerindeki gibi kulaklığın kenarına dokunduğunuzda siri size yardımcı oluyor ve derdinize çözüm bulmaya çalışıyor. Ancak kulaklığın fiyatının çok yüksek olduğunu söylemeliyim. Kulaklıklar Türkiye’de yaklaşık 800 liradan satışa sunuldu. Kulaklıkların yaklaşık 1 günlük bir pil ömrü var ve iyi bir deneyim sunduğu iddiasında. Yani sekizinci yeniliğe sahip olabilmek için daha çok para vermelisiniz.

9- Apple Pay

Dokuz numarada Apple’ın cüzdan uygulaması var. Bu uygulama artık Japonya’da da geçerli olacak. Telefon üstünden ödeme yapmayı kolaylaştıran bu yazılım için bizim birkaç yıl daha beklememiz gerekecek.

10- İşlemci

Son yenilik ise telefonun performansı üstüne. iPhone 7 ve 7 Plus A10 işlemci ile geliyor. Bu da bir önceki modelden %40, grafik işlemcisi olarak da %50 daha hızlı bir iPhone anlamına geliyor. iPhone 6S hali hazırda çok hızlı bir telefon. Ondan daha hızlı bir telefon ise daha çok oyunseverlerin tercih edeceği bir özellik gibi duruyor.

Sonuç olarak

iPhone 7 ve 7 Plus gerçekten çok iyi telefonlar. Bu konuda aksini söylemek elbette ki doğru olmayacaktır. Ancak 6S’e kıyasla ahım şahım yenilikler var mı? Yok. Sadece biraz daha iyisi ve biraz daha güzel pazarlananı diyebiliriz. 7 Plus ise 7’ye kıyasla çok daha iyi bir telefon olmuş. Bunu da açıkça söylemeli. Peki iPhone’u olanlar ne yapmalı? Bence, iPhone 5 ve 5S serileri artık yeni yazılımlar, oyunlar ve benzeri nedenlerle yavaşlamış vaziyette. Bu cihazları olanlar 7, hatta boyutuna alışabilirlerse 7 Plus’a geçebilirler. Hatta jet black bu konuda iştah kabartıcı bir ürün olarak duruyor. Ancak 6 ve 6S’i olanların 7 serisine geçmesi, bence şimdilik anlamsız. Cihazlar kötü demiyorum kesinlikle, ama elinizdeki telefondan çok daha fazlasını sunmayacak size. Evet bir oyun hastası iseniz belki bu değişim mantıklı olabilir ama bence 7S serisini beklemek bu aşamada daha doğru olacaktır.

Benim son dönem ürünleri içindeki favorim ise iPhone SE. Bu telefonu hele ki mevcut ekonomik yapıya da bakıldığında hiç de küçümsememek gerektiği kanaatindeyim.

Emre Saklıca

Basın emekçisi, program yapım ve sunucusu. Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Mezunu, halen İletişim Fakültesi'nde doktora öğrencisi. Teknoloji, kültür sanat alanında yazılar yazmaktadır.

Journo E-Bülten