Haber

2023’ün en iyi veri görselleştirmeleri: İngilizce medyadan bir derleme

ABD’de yaşayan istatistikçi Nathan Yau, 2023’ün en iyi veri görselleştirmelerini seçti. Dünyadaki böcek sayısının hızla azalmasını görsel bir dille anlatan Reuters haberinden, “Orta sınıf mısınız” sorusuna okurların etkileşimli bir yanıt almasını sağlayan New York Times içeriğine dek İngilizce medyada geçen yıl yayımlanan 10 güzel örnek, Türkiye’den veri gazetecilerine de ilham verebilir.

Görünmez salgının 24 saati

Alving Chang’ın eseri olan bu görselleştirme projesinde, ABD’de vatandaşların zamanlarını nasıl kullandığını ölçen bir anketin verileri kullanılmış. (The Pudding)

Demografik değişim dünyayı nasıl dönüştürecek

Lauren Leatherby, daha önce birçok kez kullanılan küresel nüfus verilerini farklı bir bakış açısı ve hoş bir sunumla görselleştirmiş. (New York Times)

Üretsel yapay zekânın taraflılık sorunu

Leonardo Nicoletti ve Dina Bass, yapay zekâ platformu Stable Diffusion’un metinden görsel üretme modelinin ırk ve cinsiyet konusunda kalıpyargıları nasıl yeniden ürettiğini görsel olarak anlatıyor. (Bloomberg)

Çalınan verilerde bulunan kimliğiniz

Julian Fell, Ben Spraggon ve Matt Liddy çalınıp internette yayımlanan veri kümelerini inceleyerek bunları birleştiren bir korsanın istediği bir kişinin kimliğini saptayıp onunla ilgili kritik bilgileri öğrenebileceğini gösteriyor. (ABC News)

Böceklerin çöküşü

Julia Janicki, Gloria Dickie, Simon Scarr ve Jitesh Chowdhury’den, dünya çapında böcek nüfusundaki büyük düşüşü anlatan nefis bir görsel makale. (Reuters)

Star Trek evrende nerede

Bu kez bir video anlatım… Star Trek gibi bilimkurgusal yapımlardaki mekânların gerçek evrende nereye denk düşebileceğine dair eğlenceli bir spekülasyon… (The Overview Effect)

Orta sınıf mısın

ABD halkının %87’si kendisini orta sınıf görüyor. Ancak orta gelir grubunun nerede başlayıp bittiği tartışmalı. Alyssa Fowers, etkileşimli bir içerikle anlatıyor. (Washington Post)

“Karanlık gemiler” Rus petrolünü gizlice taşıyor

Çin ve Japonya arasındaki açık denizde bir petrol tankerinin tuhaf hareketleri muhabirler Christiaan Triebert, Blacki Migliozzi, Alexander Cardia, Muyi Xiao ve David Botti’nin dikkatini çeker. Araştırma, Rus petrolünün sahte GPS sinyalleriyle kendisini gizleyen bir gemi filosu tarafından dünyaya taşındığını uydu görüntüleriyle gösteriyor. (New York Times)

Hayvanlar alemi

Anton Thomas 3 yıl uğraşıp dünyanın dört bir yanında yaşayan 1.642 hayvanı resmettiği bir harita yaratmış. (Kaynak)

Uzun COVID’in kişisel seyri

COVID-19’a bağlı şikâyetlerin aylar ve hatta yıllarca sürmesinin nedeni hâlâ araştırılıyor. ‘Uzun COVID’e yakalanan Giorgia Lupi, 1.374 boyunca tuttuğu notları, görsel bir köşe yazısı hâline getirmiş. (New York Times Opinion)

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten