Güney Kore ve ABD bugün itibariyle 5G (beşinci jenerasyon) mobil şebekesini devreye alan ilk ülkeler oldular. Peki 5G ne zaman Türkiye’ye gelecek ve avantajları neler?
5G ilk hangi ülkede devreye girdi?
Techradar’ın haberine göre dünyada 5G’ye ilk olarak Güney Kore geçti. Bu ülkenin en büyük operatörü olan SK Telecom bugün dünyanın ilk ticari 5G mobil şebekesini devreye aldı. SK Telecom’un 5G ağı Güney Kore’deki 85 şehirde 34 bin baz istasyonuyla çalışmaya başladı.
Bu gelişmenin ardından ABD’de de Verizon, 5G’ye geçiş planını bir hafta erkene çekerek bugün itibariyle devreye soktu. Bu şirketin sunduğu 5G hizmetine şimdilik sadece Chicago ve Minneapolis şehirlerinin bazı bölgelerinde erişilebiliyor. Ancak yıl içerisinde ABD’de 30 şehire daha yayılacak. ABD’deki diğer telekom operatörleri de yıl bitmeden 5G’ye geçmiş olacak. AT&T 5G’yi ilk kez Aralık 2018’de devreye almıştı ama bu hizmet sadece mobil “hotspot” olarak kısıtlı erişime açılmıştı.
5G ne zaman Türkiye’ye gelecek?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Kasım 2018’de yaptığı bir açıklamada “Biz 5G’yi dünyada ilk kullanan ülke olmak için programımızı yaptık. 2020’de 5G hizmetini topluma sunmayı planlıyoruz” demişti.
“4.5G” altyapısını kurarak bu yönde ilk adımı atan Türkiye’deki operatörler ise 5G’ye geçiş için henüz bir tarih vermiyor. Turkcell Türkiye’nin ilk uluslararası standartlarla uyumlu canlı 5G bağlantısı testini yıl başında Ericsson işbirliğiyle İstanbul’da yaptı. Bu testteki veri iletimleri, Türkiye’de henüz 5G teknolojisini destekleyen ticari terminal bulunmadığından Intel 5G Mobil Deneme Platformu cihazı ve Turkcell’in 5G uyumlu SIM kartı kullanılarak gerçekleştirilmişti.
Şu anda dünyada 5G’ye uyumlu sadece bir telefon var, o da Motorola’nın Moto Z3 modeli. Bu model bir aksesuar yardımıyla 5G’ye bağlanabiliyor. Kısa vadede en popüler 5G uyumlu telefon olmaya aday Samsung Galaxy S10 5G de çok yakında raflarda yerini alacak. Apple 5G uyumlu iPhone’ları piyasaya sürmesinin ise 2020 ve hatta belki 2021’i bulabileceği belirtiliyor.
5G neden avantajlı, riskleri neler?
ABD ve Güney Kore’nin ardından Japonya’nın da 5G’ye geçmesi bekleniyor. Belçika gibi ülkelerin radyasyon riskinden çekindiği Avrupa Birliği’nin ise bu konuda aceleci davranmayacağı belirtiliyor.
5G’nin radyasyon konusundaki riskleri, aslında avantajlarının bir sonucu. 5G sayesinde mobil cihazlar 4G’nin 20 katı daha hızlı ve kullanıcı açısından çok daha düşük maliyetlerle dosya aktarımı yapabiliyor. Ancak bunu yapabilmek için 4G’ye kıyasla daha yüksek radyo frekanslarını kullanmaları gerekiyor. Yüksek frekanslı sinyaller düşük frekanslar kadar uzağa ulaşmadıklarından 5G için baz istasyonlarının özellikle nüfusun yoğun olduğu yerlerde daha sık kurulması gerekiyor.
Yani bir yandan, kullanıcılar açısından 4K ve üstündeki çözünürlüklü videoları mobil cihazlardan kesintisiz izleyebilmek ve bunun için çok daha düşük faturalar ödeyebilmek gibi bir avantaj var.
Dünyada birçok şirket de 5G otonom araçlar, Nesnelerin İnterneti, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve dijital oyun gibi hizmetlerde 5G’nin sunduğu olanakları dört gözle bekliyor.
5G’nin sağlığa etkisi konusundaki araştırmalar ve ilk geçiş yapan ülkelerde edinilen deneyimler, önümüzdeki dönemde bu teknolojinin dünya çapında nasıl şekilleneceğini de belirleyecek gibi görünüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2G’YE ZAMANINDA GEÇEN TÜRKİYE, 4G’DE 8 YIL GECİKTİ