Yorum

Adalet Yürüyüşü: 420 kilometre 700 bin adım 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Haziran’da Ankara Güvenpark’tan başlattığı Adalet Yürüyüşü, Büyük Adalet Mitingi ile noktalandı. Yürüyüş boyunca 420 kilometre yol kat edildi, yaklaşık 700 bin adım atıldı. Her adımda tek bir slogan vardı: “Hak, hukuk, adalet”.

15 Haziran’da alınan yürüyüş kararının ardından 14 saat sonra yola çıkıldı. Herkesin aklında “Nasıl olacak” sorusu varken, Kılıçdaroğlu Güvenpark’tan ilk adımını attı. O gün 21 kilometrelik mesafe, sadece 17 dakika süren bir molayla kat edildi. Adalet Yürüyüşü’nün ilk konaklama noktasına gelindiğinde, lojistiğin nasıl sağlanacağı, konaklamanın nasıl yapılacağı, yürüyüşe kaç kişinin katılacağı hâlâ soru işaretleriyle doluydu. Bu belirsizliklere verilerin cevap ise “Kervan yolda düzülür” oldu.

Ortalama 18 kilometre

Her gün ortalama 18 kilometre yol molalarla birlikte 11 saat sürdü. Yol boyunca iki ya da üç kez mola verildi. Mola ve konaklama yerlerinin ayarlanması bazı zamanlarda yürüyüşün en zor aşaması oldu. “Yürüyüşe destek olarak algılanır” kaygısıyla verilmek istenmeyen yerler, yürüme mesafesi ile oynanarak yeniden belirlendi. Bazen 44 dereceye kadar çıkan hava sıcaklığı bazense sağanak yağmur, yürüyüşçülere zor anlar yaşattı. Türlü belirsizliğe rağmen yaklaşık bin kişi ile başlayan yürüyüş, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününe gelindiğinde, yani 26 Haziran Pazartesi günü, yaklaşık 10 bin kişiyle ulaştı.

‘Benim yanımda yürümenizin anlamı yok’

Kortej uzadıkça alan genişledi ve kalabalığa hakimiyet de zorlaştı. Bu durum üzerine Kılıçdaroğlu kurmaylarına, “Benim yanımda yürümeniz, benimle birlikte görüntü vermeniz bir anlam ifade etmez” dedi. Bunun üzerine milletvekilleri üzerinde ‘görevli’ yazan kırmızı tişört giydi ve belirli aralıklarla kortejin arasına dağıldı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise elinde megafon ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de ses aracından kortejin düzeninin sağlanması için 25 gün boyunca çalıştı.

Yürüyüşün 24. gününde İstanbul Kartal Sahil yolunda yüzbinlerce kişi vardı. Yol boyunca Özgür Özel ve CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ses aracından yürüyüşü anlatan konuşmalar yaptı, şiirler okudu. Sözleri Vedat Türkali’ye ait olan “Bekle Bizi İstanbul” şarkısı ve Adalet Yürüyüşü için yazılan ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca’nın okuduğu “Adalet Marşı” çalındı. İnsanlar evlerinin balkonlarından, işçiler çalıştıkları bina inşaatlarından el sallayarak yürüyüşe destek verirken, CHP Genel Başkanı Başkanı Kılıçdaroğlu hızını hiç kesmeden, adımlarını yavaşlatmadan yürümeye devam etti. O gün 417 kilometrelik yol bitmiş oldu. Bu sırada bazı kişiler yürüyüşü protesto etti. Ancak yürüyüşün ilk gününden itibaren protestoculara karşı alınan tavır hiç değişmedi. Protestolara alkışlarla karşılık verildi.

Her alanda adalet talep edildi

Farklı siyasi görüşten, partiden, yaştan insanların katıldığı yürüyüşte haber yaptıkları için tutuklanan gazeteciler için, öldürülen, şiddet gören kadınlar, çocuklar için, üzerine HES yapılan dereler için, KHK’larla ihraç edilen akademisyenler, memurlar için, 15 Temmuz’dan sonra tutuklanan askeri öğrenciler için ‘adalet’ talebi vardı. Çocuklar ve gençler ise ‘gelecekleri için’ yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşün son günü olan pazar günü ise, Kılıçdaroğlu belki de 25 gün boyunca ilk defa hızını yavaşlatmak zorunda kaldı. Son 3 kilometrede basının ilgisi, görüntü alma çabası yürüyüş temposunu zaman zaman düşürdü. Saat 18:00’da yürüyüş tamamlandı. Kılıçdaroğlu, Büyük Adalet Mitingi için sahneye çıktı. “Ankara’dan İstanbul’a bu yol nasıl yürünür?”, “Yolda adalet mi aranır?” sözlerine cevap veren konuşmasını yaptı. Bu sırada alanda yaklaşık 2 milyon kişi vardı. Yürüyüşünün nedenlerini sıralayan Kılıçdaroğlu’nun her cümlesi alkış aldı. Ama en çok alkış, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile son verilen işlerini geri istedikleri için açlık grevine başlayan, cezaevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semin Özakça için geldi.

Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık bir saat süren konuşmasının ardından miting sonlandı. Her fırsatta yürüyüşün bir başlangıç olduğunu, yürüyüş bittikten sonra da adalet arayışının devam edeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu’nun kat ettiği 420 kilometrelik yol, ülkede adalet arayanlar için yine kendi deyimiyle ‘korku gömleğinin çöpe atıldığı, umut tohumlarının yeniden ekildiği’ bir başlangıç oldu.

Çınar Özer

Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Gazeteciliğe 2011'de Vatan gazetesi Ankara bürosunda yargı ve alan muhabiri olarak başladı. Akşam'da yargı muhabirliği, TV6’da haber editörlüğü yaptı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi.

Journo E-Bülten