Uygulamalar Video

Videoya altyazı ekleme: Subly ile Türkçe deşifre ve çeviri de yapılabilecek

Konuşmaları deşifre etmek, çevirmek ve altyazı olarak videoya gömmek çok zaman alabiliyor. Subly adlı yeni bir program, tüm bunları saniyeler içinde otomatik olarak yapabiliyor. İngiltere merkezli şirketin kurucusu ve CEO’su Holly Stephens, Journo’ya yaptığı açıklamada, Subly’e bu yıl içinde Türkçe desteği de geleceğini söyledi.

Gazetecilerin kayıtlı söyleşileri otomatik olarak deşifre edebilmesini sağlayan programlar, genelde dakika üzerinden hesaplanan yüksek ücretlere sahip. Google’ın geçen yıl bahsettiğimiz Canlı Altyazı uygulamasına gelen Türkçe dil desteği, Android platformunda ücretsiz bir alternatif yaratmıştı. Ancak deşifre edilen metinleri örneğin video söyleşilere otomatik olarak altyazı biçiminde gömmek hâlâ zahmetli ve bunu vaadeden programların çoğu epey pahalı.

İngiltere merkezli bir girişimin Subly adlı yeni ürünü ise bu konuda iddialı. Subly, konuşmaların otomatik deşifresini ve çevirisini yapıp altyazı olarak videolara gömebilen ilk “hepsi bir arada platform” diye kendisini tanıtıyor. Bu ay başında hizmete açılan ve henüz sadece 1000 kadar kullanıcısı olan program, ücretsiz.

MP4 video ve SRT dosyası indirilebiliyor

Subly’nin son derece sade bir arayüzü var. İlk olarak istediğiniz videoyu siteye yüklüyorsunuz. Ardından program videodaki sesi analiz edip altyazı metinlerini çıkarıyor. Hata varsa bu metinleri düzeltip yazı stili gibi tercihlerinizi de ayarladıktan sonra altyazıların gömülü olduğu MP4 video çıktısını alabiliyorsunuz. Dilerseniz altyazıları ayrıca SRT dosyası olarak metin formatında indirmek de mümkün.

Subly şu anda İngilizcenin dört farklı aksanında tam sürüm olarak çalışıyor. İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Almanca, Portekizce, Hollandaca dillerinde ise beta aşamasında.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Holly Stephens’a Türkçe desteğinin eklenip eklenmeyeceğini sorduk. Stephens, “Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımıza yardımcı olmak bizi gerçekten heyecanlandırıyor. Türkçe 2020 yılı içinde eklenecek. Kullanıcılarımızın talep ettiği başka dilleri de desteklemeyi umuyoruz” dedi.

Saatler sürecek işi dakikalar içinde bitiriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile ilgili yaptığı bir basın toplantısının videosuyla Subly’i test ettik. Uygulama, Trump’ın İngilizce ifadelerini neredeyse hatasız bir şekilde altyazıya çevirdi. “ISIS” (IŞİD) gibi kısaltmaları hatasız deşifre eden program, sadece “Kasım Süleymani” gibi bazı özel isimlerde yanlışlar yaptı. Metnin üstünden geçip bunları düzeltmek saniyeler sürüyor.

Program 10 dakikalık videodaki tüm konuşmaları deşifre edip 12 dakika içinde videoya altyazı olarak gömdü. Uygulamanın ücretsiz olmasına karşın, benzerlerinde sık sık görüldüğü gibi indirilen videolar üzerine reklam amaçlı filigran vb. unsurlar eklememesi bir başka olumlu yönü.

Geliştiricileri, Subly’nin çevrim içi platformu üzerinde yakında videoların daha kapsamlı olarak düzenlenebileceğini, örneğin yayıncının kendi logosunu bu arayüz üzerinde ekleyebileceğini söylüyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – CANLI ALTYAZI (LIVE TRANSCRIBE)

 

 

 

 

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten