1 Nisan itibariyle Türkiye, dünyada en fazla koronavirüs vakası görülen 10. ülke oldu. Zamana dayalı bu tür karşılaştırmalı veri görselleştirmelerinde, animasyonlu çizgi grafikler son dönemde popüler. Koronavirüs örneği üzerinden, Flourish uygulamasıyla bu tür hareketli grafikleri nasıl yaratabileceğinizi 4 adımda özetliyoruz:
1. Flourish hesabı açıp görselleştirme şablonunu seçin
Önce Flourish’in internet sitesine girip bir hesap açalım. Yukarıdaki “New Visualization” (Yeni Görselleştirme) sekmesini ve ardından “Bar Chart Race” (Çizgi Grafik Yarışı) adlı şablonu seçeceğiz.
2. Verileri şablona girin
Üstteki gibi hareketli bir grafik yaratabilmemiz için, uygun bir veri kümesine (dataset) ihtiyacımız var. Bu verileri, şablonun içinde, yukarıdaki “Data” sekmesine tıklayıp gireceğiz. Excel veya Google E-Tablolar benzeri bu arayüze verilerinizi kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Bu örnek için COVID-19 pandemisini küresel verilerle yakından takip eden, Johns Hopkins Üniversitesi veri kümesini kullandık.
3. İnce ayarları yapın
Verileriniz bu görselleştirme şablonu için uygunsa, sol alttaki “Play” tuşıuna tıklayarak hareketli grafiğin ön izlemesine bakabilirsiniz.
Kusursuz bir görünüm için genelde şablonun ayarları yeterli olmaz. Örneğin biz bu görselleştirmeyi oluştururken, kullandığımız veri kümesindeki tarih ve ülke isimleri gibi metinleri “Data” sekmesine girip Türkçeleştirdik.
Ayrıca grafikte büyükçe görülen gri renkli tarih ve toplam vaka sayıları, Türkçe yazıldığında üst üste biniyordu. Sağ taraftaki paneli kullanarak bu alanın boşluklarını artırdık. Son olarak özgün veritabanında yer almayan MIT kaynağını ve logomuzu ekledik.
4. Yayımlayın veya çıktı alın
Sağ üstteki “Export & Publish” tuşu, oluşturduğunuz grafiği yayımlamanızı veya çıktı almanızı sağlıyor. Flourish üzerinde ücretsiz olarak yayımlayıp bu grafiği sitenize gömebilirsiniz. HTML çıktısı almak ise ancak ücretli versiyonda mümkün. Alternatif olarak, üçüncü parti uygulamalar veya ekran kaydı yoluyla MP4 gibi formatlarda video ve GIF çıktısı da alabilirsiniz.
Yukarıda YouTube kanalımıza yüklediğimiz video dosyası görülüyor. Aşağıda ise Flourish üzerinde yayımlayıp gömdüğümüz (embed) etkileşimli versiyon var:
Şu bağlantıda bulunan dosyamızdaki verileri sağ üstteki “Duplicate and edit” tuşu ile kopyalayıp yeniden düzenleyebilirsiniz. Ayrıca son verileri girerek hareketli grafiği her gün güncelleyebilirsiniz.
Flourish’in daha birçok özelliği ve şablonu bulunuyor. Bu vesileyle çok küçük bir kısmına değinmiş olduk. Soru ve yorumlarınızı editor@journo.com.tr adresine bekliyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – GOOGLE EARTH STUDIO NASIL KULLANILIR