Haber

Kara hafta: 3 ülkede 3 gazeteci öldürüldü

Geçen yıl temmuz ayında bir hafta içinde üç ülkede üç gazeteci katledilmişti. Soldan sağa: Danish Siddiqui (Afganistan), Peter R de Vries (Hollanda) ve Alexander Lachkarava (Gürcistan)

Pulitzer ödüllü Hint foto muhabiri Danish Siddiqui, Afganistan’da haber yaparken dün gece Taliban saldırısında hayatını kaybetti. Hollandalı araştırmacı gazeteci Peter de Vries de uğradığı silahlı saldırının ardından dün hastanede son nefesini verdi. Gürcistan ise aşırı sağcıların katlettiği kameraman Alexander Lachkarava’nın yasını tutuyor.

Reuters’ın Hindistan’daki baş foto muhabiri olan Danish Siddiqui, bugünlerde ABD güçlerinin çekilmekte olduğu Afganistan’ın Kandahar bölgesindeki çatışmaları haberleştiriyordu.

Siddiqui dün Afgan ordusuyla birlikte Pakistan sınırında ilerlerken konvoy, Taliban’ın pususuna düştü. Afganistan’ın Hindistan Büyükelçisi Farid Mamundzay, acı haberi, “Dostum öldürüldü” ifadesiyle paylaştı.

Siddiqui 2018’de foto röportaj dalında Pulitzer ödülünü kazanmıştı. Son aylarda Hindistan’daki COVID-19 faciasını belgeleyen çarpıcı fotoğrafları da dünya medyasında geniş yer bulmuştu.

En başarılı araştırmacı gazetecilerden birini kaybettik

Dün hayatını kaybeden ve dünya çapında tanınan bir başka saygın gazeteci, Peter R de Vries oldu. 64 yaşındaki De Vries, Amsterdam’da 9 gün önce bir televizyon programına konuk olduktan sonra eve dönerken başından vurulmuştu.

Suç örgütlerine yönelik araştırmacı gazeteciliğiyle Avrupa’nın en önemli haber ödüllerinin yanı sıra bir de Emmy kazanan De Vries’in ölümüyle ilgili mafya bağlantılı iki zanlı tutuklandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Araştırmacı gazeteciler demokrasilerimiz için hayati önemdedir. Onları korumak için her şeyi yapmalıyız” dedi.

‘Bağımsız medyamızın gücünü herkes görecek’

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te geçen hafta düzenlenen LGBT karşıtı bir gösteride görev yapan kameraman Alexander Lachkarava da aşırı sağcıların saldırısına uğramasının ardından 11 Temmuz’da hayata gözlerini yumdu.

Pirveli TV’de çalışan 37 yaşındaki gazetecinin ölümü ülkeyi yasa boğdu. Onlarca gazeteci önceki günkü cenaze için geldikleri evinden Lachkarava’nın tabutunu alkışlarla taşıdı. Kameralar ise yas nedeniyle yere yöneltildi.

Pirveli TV gazetecisi Eka Michveladze, televizyondan yayımlanan cenazede, “Hükûmet bağımsız medyayı her zaman olduğu gibi yine susturmak istiyor” dedi. Formula TV’den Vakho Sanaia ise şu ifadeyi kullandı: “Bugün bir meslektaşımızın yasını tutuyoruz ama yarın bağımsız medyamızın gücünü herkes görecek.”

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre 2021’de dünyada bugüne dek 22 gazeteci öldürüldü. Bursalı radyo programcısı Hazım Özsu da 9 Mart’ta katledilmiş, tutuklanan Halil Nalçacı “yaptığı programları beğenmediği” gerekçesiyle cinayeti işlediğini söylemişti.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten