Haber

“Türkiye’de halkın %63’ü medyanın etkisini olumsuz buluyor”

Pew Research Center’ın dün yayımladığı kamuoyu araştırmasına göre Türkiye’de halkın %63’ü, medyanın ülkeye etkisini “kötü” veya “çok kötü” olarak değerlendiriyor.

Merkezi Washington’da bulunan Pew Research Center, tüm dünyada düzenli olarak yaptığı Küresel Tutum Anketi’nin Türkiye sonuçlarını dün yayımladı.

Araştırma, 2024’ün ocak ve mart ayları arasında Türkiye nüfusunu temsil eden 1.049 yetişkinle yapılan yüz yüze görüşmelere dayanıyor. Sonuçlara göre, bankaların ve büyük yabancı şirketlerin ardından Türkiye’de halkın ülkeye etkisini en olumsuz gördüğü grup, medya

TV, radyo, gazete ve dergileri de içeren medya kuruluşlarının etkisini nasıl değerlendirdikleri sorulduğunda, katılımcıların %26’sı “çok kötü” ve %37’si “kötü” cevabını verdi. Sadece %8’lik kesimden “çok iyi,” %26’dan ise “iyi” cevabı geldi. Böylece Türkiye’de medyanın etkisini olumsuz görenler toplamda %63’e ulaştı.

Pew Research Center birçok ülkede aynı araştırmayı yıllardır yapıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara gelmesinden hemen önce, 2002 yazında yapılan ankete Türkiye’den katılanların %49’u medyanın etkisini olumsuz, %47’si olumlu bulmuştu.

Çoğunluk iktidara olumsuz bakıyor, işleyişi beğenmese de demokrasiyi tercih ediyor

Araştırma kuruluşunun bu yılki Türkiye anketini duyururken öne çıkardığı diğer sonuçlardan bazıları şöyle:

  • Türkiye’deki yetişkin nüfusun %55’i 2024 itibarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında olumsuz görüşe sahip, %43’ünün görüşü ise olumlu. Bu, 2017’ye göre olumlu görüşte 32 puanlık bir düşüşe işaret ediyor. Ayrıca çoğunluk (%51), mevcut hükûmetin ülke için doğru olan neyse onu yapacağına inanmıyor.
  • Türkiye’deki her 10 yetişkinden 8’i yönetim biçimi olarak demokrasiyi tercih ediyor. Büyük çoğunluk, güçlü bir liderin veya askeri bir rejimin yönetimine karşı çıkıyor. Bununla birlikte halkın 3’te 2’si, bu yıl itibarıyla Türkiye’de demokrasinin işletiliş biçiminden memnun değil.
  • Türkiye’de çoğunluğun toplum üzerindeki etkisini olumlu bulduğu gruplar, polis (%78) ve ordu (%62). Çoğunluk, medyanın yanı sıra; mahkemelerin (%58 olumsuz), dinî liderlerin (%62), büyük şirketlerin (%73) ve bankalar gibi önemli finans kurumlarının (%79) etkisini de olumsuz buluyor.

AB’ye destek yükselişte; çoğunluk ABD, Çin ve Rusya’ya ise olumsuz bakıyor

  • Türkiye’deki yetişkinlerin çoğunluğu (%56) ülkenin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmasını desteklerken %36’sı buna karşı çıkıyor. 2017’deki araştırmada destek oranı sadece %40 idi. 2017’den önceyse Türkiye’de halkın yarısı veya daha fazlası AB’ye katılımı destekliyordu. Yani uzun süre AB üyeliği konusunda yüksek seyreden kamuoyu desteği, 2017’deki düşüşün ardından eski seviyelerine yeniden çıkmış görünüyor.
  • Türkiye’de çoğunluk ABD’ye (%80 olumsuz), Çin’e (%66) ve Rusya’ya (%65) karşı olumsuz görüşlere sahip. Türkler ayrıca ABD Başkanı Joe Biden (%87 güvenmiyor) ve eski ABD Başkanı Donald Trump (%86) dâhil olmak üzere ankette sorulan diğer uluslararası siyasî liderlere karşı güven düzeylerinin düşük olduğunu bildiriyor.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten