Stil

Dövme tarzları: Old School’dan suluboyaya

Günümüzde dövme yaptırmak oldukça popülerleştiği için, iş artık standart bir kaplan dövmesi yaptırmakla sınırlı değil. İnsanlar dövmelere rağbet ettikçe sürekli değişik türler ve tarzlar peydâ oluyor. Her ay yepyeni bir dövmeci sosyal medyada alkışlanıyor, geleceğin en müthiş dövmecisi ilan ediliyor. Sürekli evrilen bir dövme kültürünün içinde buluyoruz kendimizi.

Nasıl resim sanatı kendini hiyerogliflerden hiper-gerçekçi çalışmalara taşıdıysa, dövmede de aynı şekilde bir evrim hiç şaşırtıcı olmaz. Ancak dövmenin resimden farkı, resim binlerce yıllık bir pratiğe sahipken, dövme sanatının popülerleşmesi çok yakın bir tarihe dayanıyor. Dolayısıyla, tarzlar da öyle.

Buyurun, biraz keşfedelim bu dövme tarzlarını:

Old School (Geleneksel Amerikan)

Belki de dünya üzerindeki en ünlü, en bilinen dövme tarzı. Denizci motifleriyle bilinen Norman Collins’in en ünlü sanatçısı olduğu bu tarz 1930’lu yıllarda popülerleşiyor. İçinde bol bol gül, tabanca, bıçak ve kurukafa bulunuyor. Dövmeli insanları ‘satanist’ olarak gören muhafazakâr gürûhun bakış açısının sebebidir aynı zamanda Old School dövmeler.

İrezumi (Geleneksel Japon)

Bu dövme türü oldukça eskilere dayanıyor. Pratiğinin yaygınlaşması Japonya’nın 1600’lü yıllarındaki Edo dönemine tekabül etmekte. Edo döneminden önce bir ‘ceza’ olarak, damgalama amacıyla yapılan dövmeler, bu vakitten itibaren yavaş yavaş süs olarak kullanılmaya başlanıyor. İçinde ejderha, kaplan, kahramanlar, sakuralar vs. bulunmakta. Aslında bu dövmeler bir hikâye anlatıyormuş gibi duruyor, zira yaptıranların çoğu bütün vücudunu kaplatmakta. Çok fazla detay var İrezumi’lerde ve bunlar oldukça da renkli dövmeler.

Daha sonrasında ise Japonya’nın ünlü mafyası Yakuza sahipleniyor İrezumi’yi. Üyeleri vücutlarını kaplatıyor.

Gerçekçi/Realist

Tıpkı resimde olduğu gibi, dövmelerde de bir realist akım bulunmakta. Ancak açıkçası tuvalde durduğundan daha ilginç duruyorlar insan vücudundayken realist çalışmalar. Aynı zamanda portreler de bu gruba dâhil.

New School

Old school tarzdan fırlayan bir başka tür. Çok daha abartılı, çok daha renkli, daha az keskin çizgilere sahiptir New School dövmeleri. 1970’lerde ABD’de ortaya çıkıyor, 90’lara doğru popüler olmaya başlıyor.

Biomekanik/Bioorganik

Bu tarz diğer türlerden görece daha ilginç bir geçmişe sahip. Öncelikle herhangi bir resim akımından değil, filmlerden doğuyor. Hatta tek bir film bile diyebiliriz; Riddley Scott’ın yönettiği 1979 tarihli Alien filmi! Alien’ın tasarlanmasından esinlenen dövmeciler insanın içinden çıkıyormuş gibi gözüken mekanik/organik nesneler üzerinde çalışmaya başlıyorlar. Sonuç olarak şöyle bir akım doğuyor.

Yazı

Üzerinde çok fazla konuşmaya gerek yok, dilediğimiz fontta ve şekilde istediğimiz yazıyı vücudumuzda ölümsüzleştirebilmekteyiz.

Sürrealist

 

11-surrealistTıpkı resimlerde olduğu gibi, dövmelerde de oldukça örneği bulunan akım. Haliyle, Salvador Dali’den çok fazla etkileniliyor, dönemin dövmecileri tarz üzerinde bolca çalışma yapıyor.

Trash Polka

Kökenini realist çalışmalardan alan Trash Polka türü, belki de dövmelerin en estetik durduğu tarz. Almanya’daki Buena Vista Tattoo Club ile ünleniyor ve bütün dünyaya hızlıca yayılıyor. Bu tarz dövmelerde sadece siyah ve kırmızı kullanılıyor, renk sıçramaları oldukça fazla görülüyor.

Polynesian

Birleşen desenlerden oluşan bu tarz da oldukça köklü bir geçmişe sahip. Adını aldığı Polinezya kabilelerinin çizimlerinden esinleniliyor. Dövmelerini yaptıran insanların çoğunluğu bu desenlerin anlamlarını bilmese de, çoğu çizim bir anlama sahip.

Blackwork/Dotwork

Belki de, dövme sanatı icra edenlerin en özgür olduğu tarz. Blackwork, çizgilerle oluşturulan şekiller, Dotwork ise noktalarla birleştirilen ve gölgelendirilen şekiller anlamına geliyor. Bunların bileşimi ile isteğe bağlı olarak mânâlı bir çizim de elde edilebilir ya da sadece şerit olarak anlamı olmayan çizimler ortaya çıkabilir. İki şekilde de oldukça estetik duruyor. Dots to Lines oluşumu şu an için bu tarzda dünyadaki en ünlü sıfatını taşıyor.

Suluboya

Evet, sulu boya tarzında dövme yaptırmak da mümkün. Canlı ve rengârenk oluşuyla oldukça estetik duruyor bu tarz da. Çoğu insanın en çok beğendiği, en fazla yaptırmak istediği dövme çeşidi olarak görülüyor. Hakkını vererek yapıldığında ayrı bir şahaneliği var.

Ezel Üsten

İstanbul'da doğdu, İzmir'de yaşıyor. Marmara Üniversitesi Sosyoloji mezunu, halihazırda Yaşar Üniversitesi'nde Psikoloji yüksek lisansı yapıyor.

Journo E-Bülten