Haber Mobil

Telefon insan için bir etkileşim partnerine dönüşmüş olabilir

Nottingham Trent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Jens Binder, akıllı telefonun kişilerarası güven üzerindeki etkilerini araştırıyor. 8 Mayıs’ta ‘güven’ temasıyla gerçekleştirilecek Digital Age Summit’e katılacak olan Siber Psikoloji Uzmanı Binder’a, akıllı telefonun bir etkileşim ortağı olarak nasıl değerlendirdiğini sorduk:

Akıllı telefonları bu kadar popüler yapan şey nedir? 
Mobilite burada önemli bir faktör. Cihazın boyutu ve bağlanabilirliği, akıllı telefonun her günkü davranışsal modellere entegre edilebileceği anlamına geliyor. Teknolojiyi kullanma ve başka şeyler yapma arasındaki kesintisiz geçiş benzersiz. Seyahat bağlantılarına hazırlanırken seyahat bağlantılarına bakabilir ve rezervasyon yaptırabilirim. Tüm bunlar akıllı telefonların neden bir teknoloji olarak başarılı olduklarını açıklayabilir, ancak psikolojik bir bakış açısıyla tüm hikâye bu değil.

Nedir hikâyenin bütünü?
Akıllı telefon bizimle iletişim kurmak istiyor ve diğer insanlar telefonla bizimle etkileşime giriyor. İnsanlar bu etkileşime cevap verme konusunda güçlü bir eğilime sahip. Son derece sosyal bir tür olarak evrimleştik ve dikkatimizi daha çok sosyal ipuçları ile dürtülere yönlendiriyoruz. Bu, akıllı telefonların bizim için sadece teknik bir donanım olmanın ötesinde özellikle psikolojik olarak bundan daha fazlası olup olmadığını sorduruyor. Telefonun artık insan için uygun bir etkileşim partnerine dönüştüğünü gösteren çalışmalar var.

Sizce akıllı telefonlar ne tür psikolojik işlevleri yerine getiriyor?
Sosyal bağlantı, sürekli akıllı telefon kullanımı için temel bir neden. Sosyal etkileşim olmasa, küçük ekranlı bir cep bilgisayarı kurmak için çok az nedenimiz olurdu. Bilgiler önemli bir ek avantaj, ancak mevcut telefon kullanım seviyelerini açıklayamaz. İnsanların kendi sosyal medya kullanım düzeyleri hakkında çok yanlış bir fikri var. Hatta bazı araştırmacılar, kullanıcıların kendisi tarafından bildirilen kullanım ile fiilî kullanım arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını sorguluyor.

İstanbul’da yapacağınız sunum hakkında bilgi verebilir misiniz? Nelerden bahsedeceksiniz?
Digital Age Summit’te “In Digital We Trust” sloganını doğrudan ele alacağım. Güven, sosyal etkileşimlerde risk alma isteğini ifade eder. Dijital alanla ilgili farklı güven biçimlerinin (hizmet sağlayıcılara, cihazlara, izleyicilere duyulan güven gb.) en çok iki sosyal aktör arasında gelişen güven türünün, kişilerarası güvenin uyarlamaları olarak anlaşıldığını ileri süreceğim. Bu bakış açısını genişleterek, insanların akıllı telefonlarını bir etkileşim ortağı olarak nasıl değerlendirdiğiyle ilgili yeni araştırmaları göz önüne sereceğim.


JENS BINDER KİMDİR?

Siber Psikoloji dalında uzman olan Jens Binder, Nottingham Trent Universitesi’nde öğretim görevlisi. Eğitimini Almanya ve ABD’de tamamlayan Binder, sosyalleşme ve sosyal ağlar üzerine projelerde yer aldı.

Araştırması üç konu başlığına ayrılıyor:

  • Sosyal medya kullanımı ve sosyal ağlar (Nasıl oluşuyor, yönelimi ve online etkileşimler)
  • Dijital dünyadaki güvenlik açıkları ve gizliliği açığa çıkarma
  • Teknoloji bazlı çevresel etkileşim, dijital sosyalleşme yönelimleri

Journo E-Bülten