Mobil Polemik

Android vs iOS: Siber savaşta tarafınızı seçin

2010'lu yılların teknoloji alanındaki en büyük savaşı, Apple ile Google arasında yaşanıyor. İnsanlık, iOS'çular ve Android'çiler olarak ikiye bölündü. Gelin bu iki mobil işletim sistemine biraz daha yakından bakalım.

Android: Ne olursan ol gel / iOS: Sen gelme ulan ayı!

Android, Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Kapısı herkese açıktır. Dünya markalarının yanı sıra merdiven altı firmalar bile alıp telefonlarında kullanabilir. Bahçeli müstakil bir ev gibidir. Bu sizi biraz savunmasız hale getirir. Ama isterseniz balkonu salona katarsınız, isterseniz bahçeye domates ekersiniz. Kendi sınırlarınız içinde kısıtlama yoktur.

iOS, sadece Apple cihazlarda kullanılması için geliştirilen kapalı bir işletim sistemidir. iPhone ve iPad’ler dışında başka cihazlarda kullanılamaz. Güvenlikli lüks siteler gibidir öyle herkes giremez. Ve bu yüzden içiniz rahattır. Ayrıca sitede sizin için her şey düşünülmüştür. Ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur. Klima taktıracak olsanız, site yönetimiyle görüşürsünüz.

Android: Modifiye araba / iOS: Pahalı spor araba

Android telefonun ana ekranını, kilit ekranını, kullanıcı arabirimini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bir araba alıp, arabaya istediğiniz gibi far, jant, güneşlik, ses sistemi vs. takmak gibidir.

iOS telefonda Apple’ın izin verdiği ölçüde kişiselleştirme yapabilirsiniz. Pahalı bir spor araba gibidir. Zaten çok fazla dokunmak istemezsiniz, öyle iyidir.

Android: Türk rahatlığı / iOS: Alman disiplini

Android’li bir telefona müzik, video, fotoğraf vb. dosyaları rahatlıkla atabilirsiniz. İlave bir program gerekmez. Telefonu bilgisayara bağladığınız zaman USB bellek gibi görünür. Play Store dışından da uygulama yükleyebilirsiniz. Tabii bu macera ve aksiyon demektir.

iOS’lu bir telefona öyle her dosyayı atamazsınız. Neredeyse Schengen Vizesi ister. iTunes olmadan şarkı bile atamazsınız (ekstra uygulama olmadan). Resmi mağazalar dışında uygulama yüklemek mümkün değildir. Biraz kısıtlanmış hissedersiniz ancak güvendesinizdir.

Android: Küçük esnaf / iOS: Çok uluslu holding

Android cihazlarda güçlü donanımlar kullanılır. 10 çekirdeğe varan işlemciler 6 GB RAM’ler. Android, sıfırdan mobil cihazlar için inşa edilmeyip, Linux çekirdeği üzerine kurulduğu ve birçok farklı marka tarafından kullanıldığı için doğal bir performans kaybı vardır (Project Butter ve Dalvik’ten ART’ye geçiş minimuma indirdi bu kaybı). İşlemci çekirdeğini inek olarak düşünürsek; Android, 2 inekten 1 ineklik süt alır. Kaybı telafi etmek için daha fazla inek gerekir (Yine Google’ın Nexus ve One cihazlarına ayrı parantez açmak lazım, açtım da zaten).

Apple, işlemcileri kendi tasarlar başka bir firmaya ürettirir. iOS, mobil cihazlara özel olarak Apple tarafından geliştirildiği ve yalnızca iPhone & iPad’lerde kullanıldığı için maksimum verim alınır. Öyle çok çekirdekle, ramle işi olmaz. 1,5 GB ram ve 2 çekirdek işlemci yeterli olur. Tam bir küresel şirkettir. İneği sonuna kadar sömürür, 1 inekten 2 ineklik süt elde eder.

Android: Bizim Aile filmindeki Yaşar Usta / iOS: Itır Esen’in babası

Android binlerce farklı cihaz tarafından kullanıldığı için daha kapsayıcıdır. Nexus gibi öz evlatları dışında, diğer markalara ait üvey evlatlarına da sahip çıkar. Diğer üreticiler Google’’n geliştirdiği temel Android sürümünü cihazlarına uyarladığı için, güncellemelerin son kullanıcıya ulaşması zaman alır.

iOS’un Android gibi çok evladı yoktur. Bakmakla yükümlü olduğu tek (iPhone ve iPad tek sayılır) evlat vardır, ona tüm imkânları seferber eder. Bu durum Apple’a hem tam kontrol hem de hız avantajı getirir. Bu yüzden iOS düzenli olarak güncellenir ve bu güncellemeler kullanıcıya hızlı bir şekilde ulaşır.

Sercan Sarıkaya

2009'da radyo programcılığıyla medyaya adım attı. Radyoda, televizyonda ve dergilerde; editör, sunucu/spiker, mizah yazarı ve senarist olarak yer aldı.

Journo E-Bülten