Haber

Bekir Coşkun’un ardından: Başını eğme!

Bekir Coşkun ve köpeği Postal
Türkiye gazetecilik tarihinin en usta kalemlerinden Bekir Coşkun aramızdan ayrıldı. Mesleğe foto muhabiri olarak başlayan, emniyet ve parlamento muhabirliği yapan Coşkun’u meslektaşları sosyal medyada taziye mesajlarıyla anıyor.
“İyi bir insan, dürüst bir gazeteciydi” diyen Uğur Gürses, Coşkun’un 10 yıl önce verdiği bir söyleşideki medya eleştirisini hatırlattı: “Biz günahkâr bir kuşağın gazetecileriyiz. Ülkemize ihanet ettik. Yıllardır söylüyorum bunları ben. Onun için okurum bana ‘başını eğme’ diyor.”

Uzun süredir kanser tedavisi gören Sözcü gazetesi yazarı Bekir Coşkun dün akşam saatlerinde Ankara Şehir Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Yazdıkları nedeniyle zaman zaman siyasetçilerin de, işverenlerin de hedefi olan, hatta bu yüzden işten atılan gazetecilerden biriydi Coşkun. İşinden oldu, ama mesleğinden taviz vermedi. Medyaya dair özeleştiri yaparken de sözünü sakınmazdı. Uğur Gürses’in atıfta bulunduğu, 2010’da T24 ile yaptığı söyleşide şöyle demişti Coşkun:

“Tamam; patron patrondur ama o yayın yönetmeninin, editörün olduğu salonun eşiğine kadar gelir, o kapıdan giremez. Bizim eksiğimiz bu; patron salona girmediği hâlde bütün duygularını, düşüncelerini, ideallerini salona girmiş kabul ediyoruz. Biz onun için ahlaklı gazeteciler değiliz. Ve kendi dönemimizin yüz karasını taşıyoruz. Biz günahkâr bir kuşağın gazetecileriyiz. Ülkemize ihanet ettik. Yıllardır söylüyorum bunları ben. Onun için okurum bana başını eğme diyor.”

Bekir Coşkun’un hayatı

1945’te Şanlıurfa’da memur bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Bekir Coşkun, Ankara’da Yüksek Gazetecilik Okulu’ndan mezun oldu.

1974’te foto muhabiri olarak mesleğe başladı. Emniyet ve parlamento muhabirliği yaptı. Günaydın gazetesinde Dokuzuncu Köy adlı köşeyi yazdı. 1987’de Sabah gazetesinde köşesinin adı ise Onuncu Köy idi.

1993’te Hürriyet gazetesine geçen Coşkun, 2009 yılında Habertürk’e transfer oldu. 2010 yılında Cumhuriyet gazetesiyle anlaştı. 14 Mart 2014’te Sözcü’deki ilk yazısını yazdı.

2017 yılı ekim ayında kanser tedavisi nedeniyle yazılarına ara veren Bekir Coşkun, o tarihten bu yana sağlığı el verdiği sürece Sözcü’deki köşesinden okurlarıyla buluşmayı sürdürdü.

Doğa ve hayvan sevgisiyle tanınan Coşkun, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü’nde Sözcü’de son kez okurlarıyla buluşmuştu. 30 Eylül 2020 tarihli bir önceki yazısına ise şu dizilerle başlamıştı:

Yazı bilmem

Yazarım yazı bilmem

Bu yaz böyle geçti

Gelecek yazı bilmem…

Bekir Coşkun’un ölümünün ardından, gazetecilerin ve köşe yazarlarının sosyal medyada paylaştığı mesajlardan bazıları şöyle:

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten