Haber

Geleceğin gazetesini yapın: Bir şehir hayali

300’e yakın sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı, onlarca ilden yüzlerce katılımcı ile 2030 tarihli bir çevrim içi gazete hazırlayarak şehre dair hayalleri herkese duyurmayı amaçlıyor.

“Bir Şehir Hayali” adı verilen proje, Vatandaşların yaşadıkları şehirle ilgili daha çok düşünmesini ve fikirlerini dile getirmesini hedefliyor.

Denge ve Denetleme Ağı Genel Direktörü Hayriye Ataş, girişimle ilgili basın açıklamasında, “Hayallerimizin 10 yıl sonra gerçek olması için neler yapabileceğimizi birlikte düşünmek istiyoruz. Şehrimize, mahallemize, köyümüze dair bugün kurduğumuz hayalleri huzurlu, mutlu ve umutlu bir gelecek için somut politika önerilerine dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Ataş’a göre Bir Şehir Hayali, “vatandaşlar eliyle yapılmış en özgün ve en özgür katılımcılık çalışmalarından biri” olacak. Bir arada yaşama kültürünün ve hemşehrilik vurgusunun ön planda olduğu proje kapsamında farklı şehirlerde “Dijital Hayal Atölyeleri” düzenlenecek ve hazırlanan gazetelerdeki talepler yerel yönetimlere bir rapor hâlinde sunulacak.

Ayrıca yerel yönetimler ve sivil toplum temsilcilerini vatandaşlar ile buluşturacak dört farklı bölgesel toplantıda, birlikte yaşama kültürü ve vatandaşların katılım araçları üzerine fikir alışverişi yapılacak.

2030 yılında nasıl bir şehirde yaşamak istediğinizi yansıtan haberlerle bir gazete yaparak birsehirhayali.birarada.org sitesinden projeye katılabilirsiniz.

Denge ve Denetleme Ağı kimdir?

Denge ve Denetleme Ağı (DDA), toplumun çeşitli kesimleri ile farklı siyasi görüşlerden ulusal ve yerel 295 sivil toplum örgütünün, katılımcı ve çoğulcu demokrasinin güçlenmesi için bir arada mücadele ettiği bir hareket.

2011 yılında yeni anayasa çalışmaları sırasında bir araya gelen ağ, 2012 temmuzundan bu yana izleme, politika üretimi, kamuoyu oluşturma ve savunuculuk yöntemlerini kullanarak Türkiye’nin demokratikleşmesinde vazgeçilmez olan denge denetleme sisteminin güçlendirilmesine katkı sunmaya çabalıyor.

DDA, işleyen bir denge denetleme sistemi için reforma ihtiyaç duyulan yedi alanda, “reform grupları” aracılığıyla faaliyet gösteriyor. Bu yedi reform alanı; anayasa, yasama, yürütme, yargı, medya, yerel yönetimler ve sivil toplum.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten