Kitap Video

Burcu Karakaş: İnternette olanak çok, sermaye yok

Gazeteci Burcu Karakaş'la Manşetleri Gör Aklını Kaçırırsın kitabı üstüne söyleştik. Doksanlardan bugüne medyayı, değişen ve değişmeyen alışkanlıkları konuştuk.

Kitap nasıl ortaya çıktı?

“Gezi’den sonra medyaya yönelik birçok eleştiri olmuştu. İnsanların farkındalığının bir çalışmaya dönüştürülebileceğini düşündüm. Biz medyanın içinde olduğumuz için aslında otosansür ve sansürün ne kadar farkında olsak da kamuoyu baskının ve ortamın çok da farkında değil”

90’lar ile bugünlerin kıyaslaması

“20 yıl sonra şu anki basında karar mercinde bulunan kişilerin nasıl bir özeleştiri yapacağını açıkçası ben çok tahayyül edemiyorum”

“Manşetler hep benziyor ama 90’lardan en önemli ayrılıklardan biri teknolojiyi kullanarak bir algı üretimi safhasına geçilmesi”

 Yeni medya ana akımın kullandığı dili yeniden mi üretiyor?

“Araç farklılaşmış olabilir ama nihayetinde o aracı kullananlar yine aynı insanlar olduktan sonra ne yazık ki söylem de bir yerden sonra kendini tekrar ediyor, bir daha üretiyor”

Cizre ve Sur’da medya nasıl bir sınav verdi?

“İçinden geçtiğimiz günleri 20 sene sonra bile değil 10 sene sonra utanç içinde anacağız. Bunu anmak için de aslında tekrar o barış süreci olarak ifade edilen döneme geri dönmemiz gerekiyor”

Gazetecilerin elindeki imkanları kullanamaması çok sıkıntılı

“Ana akımda haber çıkmasa bile sosyal medyadan bir bodrumda 200 kişinin öldürüldüğünü biliyoruz ama bu bilgi bizim ne işimize yarıyor ya da biz bu bilgiyi kullanmayınca vicdani olarak kendimizi nereye oturtuyoruz”

“Gazetecilerin elinde materyal varken ya da iddialar varken ve bu iddiaların teyit edilmesi çok da zor değilken kullanmaması çok büyük sıkıntı”

Sarphan Uzunoğlu

Sarphan Uzunoğlu, UiT The Arctic University of Norway Dil ve Kültür Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Doktorasını haber odalarında preker gazeteci emeği üzerine yazdığı tezle tamamlayan Uzunoğlu P24, Global Voices, Creative Disturbance gibi platformlara da katkı sağlamaktadır.

Journo E-Bülten