Gelecek Haber

Çin haber ajansı yapay zekâyla yenileniyor

Çin resmi haber ajansı Xinhua, yapay zekâ alanına milyarlarca yuanlık yatırım yapan Pekin’in, ajanslarını insan-makine işbirliğini kullanacak biçimde yeniden inşa ettiğini açıkladı. Xinhua ayrıca bulut bilişimini, Nesnelerin İnterneti’ni ve yapay zekâyı bir araya getiren “Media Brain” platformunu da tanıttı.

Xinhua’nın açıklamasında yeterince ayrıntı yoktu, ancak bu olay Çin’in yapay zekâ atılımının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ülke, 2030 yılına kadar yapay zekâda dünya lideri olma vizyonu kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde inşa edilecek 2.1 milyar dolarlık yapay zekâ geliştirme parkını geçen hafta duyurmuştu.Bu arada Google da Pekin’de bir araştırma merkezi açarak Çin’in yapay zekâ alanına kök salmaya kararlı olduğunu gösterdi. Google’ın merkez yöneticisi Fei-Fei Li Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Temel yapay zekâ araştırmaları yayınlama, akademik konferanslar düzenleme ve bilgi alışverişini ilerletmeye odaklanan küçük bir ekip oluşturacağız” dedi.

Eski Bloomberg haber editörü ve yapay zekâ şefi, Skymind’in kurucu ortağı Chris Nicholson, Digiday’e “Çin’de yapay zekâya çok fazla ilgi gördük ve sektör çok hızlı ilerliyor” yorumunu yaptı: “Pekin, yapay zekâyı desteklerken, Baidu, Alibaba ve Tencent de sektöre giriyor. ABD hâlâ yapay zekâ konusunda en iyi olan ülke ancak Çin’de de iyi mühendis ve yapay zekâ araştırmacıları var.”

Dreamwriter programı her gün 2.500 haber yazıyor

Reuters Enstitüsünün 2018 medya trendleri hakkındaki Dijital Haberler Projesi’nden yayımlanan bir rapor da Çinli yapay zekâ gazeteciliğinin hâlihazırda sağladığı ilerlemeleri vurguluyordu. Örneğin Quartz’ın Genel Yayın Yönetmeni Zach Seward geçtiğimiz günlerde Çin’de teknoloji devi Tencent tarafından düzenlenen bir konferansta konuşma yapmış ve bu konuşma yapay zemâ tabanlı konuşmadan metne çevrilmeyle, otomatik transkripsiyonla ve Dreamwriter adlı otomatikleştirilmiş bir haber yazma programıyla tam bir haber haline getirilmişti. Dreamwriter’la finans, teknoloji ve spor hakkında her gün yaklaşık 2.500 haber yayımlanıyor.

Çin ve insan hakları

Elbette Çin hükümetinin yapay zekâ gazeteciliğiyle neler yapabileceği konusunda bazı endişeler de var: Yapay zekâ tabanlı China Money Network’ün kurucularından Nina Xiang, Xinhua’nın yeniliklerinden kaynaklanacak olası güvenlik ve gizlilik sorunlarını merak ettiğini söylüyor ve bu projelerin kişisel veri gizliliğinin korunması veya bunun eksikliği konusundaki kaygıları arttıracağını tahmin ettiğini belirtiyor. Xiang’a göre Alibaba ve Çin’in kamusal haber ajansı arasındaki -türünün ilk örneği- bağ önümüzdeki üç yıl içinde toplam yarım milyar olacağı tahmin edilen, ulus çapında sayısız gözetim kameralarından toplanan verilere potansiyel olarak erişebilen çok yönlü bir dijital göz yaratıyor.

Xiang nesnelerin İnterneti ile birbirine bağlanan cihazlar, gösterge tablosuna monte otomobil kameraları, hava kirliliği izleme istasyonları ve kişisel giyilebilir cihazların parçası olduğu sisteme dair dikkatli olunması konusuna insanları uyarıyor ve ekliyor: “Basit bir benzetmeyle, bu ortaklık, Amazon, Paypal, CBS, News Corp ve Fox’un Birleşik Devletlerdeki eyalet ve şehir yönetimleriyle birlikte çalışarak, potansiyel haberler için izleme amacıyla kamuya açık ve özel olarak toplanan verileri paylaşmaları gibi olabilir.”


NiemanLab tarafından yayımlanan bu içerik Sarphan Uzunoğlu tarafından Journo için Türkçeleştirildi.

Journo E-Bülten