Haber

Cumhuriyet operasyonuna uluslararası tepki

(Fotoğraf: REUTERS/Murad Sezer)

Cumhuriyet’in emektar yazarlarından Aydın Engin, gazeteye yönelik operasyon kapsamında evinde gözaltına alındı. Engin’e “Neden gözaltına alındınız?” sorusu yöneltildi. Aydın Engin’in cevabı Türkiye’deki durumu anlatmaya yetiyordu: “Cumhuriyet’te çalışıyorum, gözaltına alınmak için yetmez mi?”

Basın özgürlüğü ve demokrasi alanındaki kayıpların hız kesmeden sürdüğü günlerden geçerken Türkiye medyası büyük bir darbe daha aldı. Ülkenin en köklü gazetesi Cumhuriyet operasyonu duyurdu ve birçok yurttaş gazete önünde yaşananlara tepki gösterdi.

Cumhuriyet Gazetesine yapılan operasyon dünya çapında da tepki topladı.

ABD Dışişleri: Endişeliyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ‘muhalif medyaya yönelik artan baskıdan derin endişe duyduklarını’ belirtti.

Kirby, “ABD, Türkiye’deki muhalif medya kuruluşları üzerinde artan bir resmi baskı olarak görünen durumdan derin endişe duyuyor” dedi.

‘Türkiye’ye karşı çok sayıda dava açılabilir’

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, OHAL uygulamasında ‘aşırıya kaçılması’ halinde AİHM’de Türkiye’ye karşı çok sayıda dava açılabileceği uyarısında bulundu. Jagland, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon OHAL kapsamında yapılmış olsa da ‘ne derece orantılı bir önlem olduğu’ konusunda önemli soru işaretleri bulunduğunu bildirdi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘OHAL uygulamasına rağmen Türkiye için bağlayıcı olmaya devam ettiğini’ hatırlatan Jagland, “Şiddet ve terör eylemleri ile muhalif görüşler ve hükümete yönelik sert eleştiriler arasında çok itinalı bir ayrım yapılması gerektiğini” ifade etti.

AP Başkanı: Cumhuriyet, bir Cumhuriyet kurumu

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz,  “Murat Sabuncu ve Cumhuriyet’te çalışan diğer gazetecilerin gözaltına alınması, ifade özgürlüğü konusunda aşılmış bir başka kırmızı çizgidir. Cumhuriyet, herhangi bir bağımsız gazete değildir, bir cumhuriyet kurumudur” ifadelerini kullandı.

Piri: Ülke 20 yıl geriye götürülmek isteniyor

Gözaltılara Twitter’dan tepki gösteren Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri de “Türkiye’deki durum, kötüden daha kötüye gidiyor. Türkiye’nin en eski bağımsız gazetesi Cumhuriyet’e yapılan operasyon kabul edilemez. Ülke neden 20 yıl geriye götürülmek isteniyor, anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

BBC World, Türkiye muhabirlerinden Selin Girit’e canlı olarak bağlanıp, Cumhuriyet önünden gelişmeleri duyurdu. ‘Cumhuriyet Gazetesi’nin 13 yöneticisi ve yazarı hakkında gözaltı kararı alındığı, yönetici ve yazarları Fethullah Gülen yapılanması ve PKK ile ilişkili olmakla suçlandığı’ kaydedildi.

The Guardian’ın haberinde 675 ve 676 sayılı KHK’lar hatırlatıldı, darbe girişiminin ardından kapatılan yayın organı sayısının 160’a ulaştığı aktarıldı.

‘MİT TIR’ları haberinden dolayı hedef oldu’

Le Figaro, Le Monde, Le Parisien gibi yüksek tirajlı gazeteler haberi manşetten son dakika olarak duyururken, Europe 1, France Info, RMC gibi radyolar ve BFM TV, İ TELE, LCİ gibi haber kanalları haberi flaş olarak geçti.

Fransız basını, Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’ları haberi nedeniyle iktidarın hedefinde olduğunu vurguladı.

A.Kadir Çelimli

1996 yılında doğdu. Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğrenci. Uluslararası politika ve dünya medyası ile ilgileniyor.

Journo E-Bülten