Haber kuruluşları, metinlerin ardından görselleri de otomatik oluşturmak için yapay zekâ kullanmaya başladı. DALL-E adlı model, medyada otomasyon için yeni imkânlar sunmakla birlikte yalan haber sorununu da büyütebilir.
Asyalı gençlere yönelik yayın yapan ABD merkezli NextShark sitesinde 30 Haziran’da bir haber yayımlandı. “Eski Facebook çalışanı, CEO Mark Zuckerberg’in ofiste katana sallayarak dolaştığını söylüyor” başlıklı bir haberdi bu.
Eski Facebook çalışanı o gün TikTok’ta bu açıklamayı yapmış ve birçok site aynı anda bu haberi yayımlamıştı. NextShark’ın içeriğini farklılaştıran, yüzü bozuk görünmekle birlikte Zuckerberg’e benzer bir kişinin elinde katana tuttuğu bir görselle bu haberi paylaşmak olmuştu. Haberin sonunda, görselin kaynağının “DallE-mini” olduğu belirtiliyordu.
DALL-E, yazarak betimlediğiniz bir sahneyi fotoğraf veya sanat eseri tarzında görüntüye dönüştürebilen yeni bir yapay zekâ modeli. 2015’te kurulan OpenAI araştırma şirketinin sürekli geliştirdiği model, makine öğrenme ve yapay sinir ağı tekniklerini kullanıyor. Şirket bu hizmeti ücretli olarak sunsa da DALL-E’nin ücretsiz ve “light” modelleri de internette bulunabiliyor.
“Medyanın çok tehlikeli olabilecek bir uygulamasına kapı açıyor”
Google Brain’de makine öğrenmesi alanında uzman olarak çalışan Adam Roberts, NextShark’ın bu ücretsiz modellerden birini kullanarak “sahte haber görseli” yayımlamasını “en hafif deyişle tartışmalı” bulduğunu söyledi. Roberts, 1 Temmuz’da paylaştığı tweet dizisinde şu yorumu yaptı:
- Bu adım, medyanın çok tehlikeli olabilecek bir uygulamasına kapı açıyor. [Ücretsiz ve görece güçsüz bir görsel oluşturma modeli olan] DallE-mini’nin ürettiği resimlerin hakiki olmadığı bariz. Ancak “DALL-E 2” ve “Imagen” gibi [çok daha güçlü] modellere herkes erişebildiğinde büyük sorun yaşayacağız. Kendi modeli ve API’ı kullanılarak bu tür görseller oluşturulmasını zorlaştırdığı için OpenAI’a bravo. Bu adım, sorunun büyümesini biraz yavaşlatacaktır.
- Aynı zamanda bu alandaki gazetecilik standartlarının güçlendirilmesi ve dağıtım mekanizmalarının (mesela Google Haberler ve Yahoo) bu standartları uygulaması önemli. Bu modellerin, haberler için illüstrasyonlar çizilmesinde bir gazetecilik değeri olabilir. Fakat fotoğraf gerçekçiliğindeki görseller, sahici fotoğraflarla karıştırılabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – GPT-3 YAPAY ZEKÂDA ÇIĞIR AÇTI: “GAZETECİLİĞİN DE OTOMATİĞİ VAR”