Haber

Düzülke: Bükülmüş İstanbul manzaraları

Görsel efekt ve fotoğraf sanatçısı Aydın Büyüktaş, 'Düzülke' (Flatland) adlı sergide yarattığı sürreal İstanbul kareleriyle sanatseverlerin perspektif algısını zorluyor. Yerden kumandalı hava aracı (drone) kullanılarak çekilen fotoğraflardan oluşan sergi, İstanbul’un hızlı temposuna yetişmeye çalışırken dikkatimizi dahi çekmeyen birçok yeri; zihnimizi altüst ederek, mekan algılarını ortadan kaldırarak sunuyor.

Sanatçı Aydın Büyüktaş, Yazar Edwin A. Abbott’ın iki boyutlu bir dünyanın geometrik şekiller tarafından işgalini anlattığı “Flatland: A Romance of Many Dimensions” kitabından ilham alarak Flatland (düzülke) adında bir görsel çalışmaya imza attı. Ergenlik ve çocukluk dönemi boyunca; bilim kurgu yazarlarını ve bilim dergilerini okuduğunu belirten Büyüktaş, rüyalarında gördüğü, düşündüğü ve hayalinde tasarladığı sürreal mekanları gerçekleştirebileceği fikrini kafasında ‘yavaş yavaş’ oturtmaya başladığını söyledi.

Sanatçı geliştirdiği teknikten bahsederken, üç boyutlu düzlemlerde mümkün olanı, analog fotoğraf karelerine taşımak istediğini anlattı ve amacının ‘biraz dadaist biraz da kübist mantıkla’ var olanı sorgulatmak olduğunu belirtti:
“3D’de şehirler oluşturdum. Sanal fotoğraf makinelerini yerleştirerek binlerce kare render aldım. Fotoğrafların çekileceği noktalar, istediğim eğim ve birleştireceğim noktaların hepsi fotoğrafı çekmeden önce en ince detayına kadar planlanmış oldu. Bu sayede çekimde her şey çözülmüş oluyor ve manipülasyon ihtiyacı kalmıyor. Hatta her şeyi o kadar ince hesapladım ki filmle çekim yapıp karanlık odada bile basabilirim. İlk sergilememde analog kolaj yaptım ama baktım iş anlatmak istediklerimden başka bir yere gidiyor, analog kolajdan vazgeçtim ve dijital olarak kolaj yaptım.”

Büyüktaş’ın ilk kişisel sergisi “Flatland” 22 Mart – 26 Nisan tarihleri arasında Bozlu Art Project‘in Nişantaşı’ndaki galerisinde.

Buse Alkan

zamanmekan.com isimli, kültür sanat yayıncılığı yapan bir İnternet sitesi kurdu.

Kadir Has Üniversitesi'nde Yeni Medya bölümünden bu yıl mezun oldu. İçerik üretim alanında çalışıyor.

Journo.com.tr için içerikler üretiyor ve röportajlar yapıyor. Milliyet Gazetesi'nde stajyer muhabirlik yaptı. Ayrıca, okulda öğrenci film projeleri ve televizyon programlarında freelance editor olarak çalışıyor.

İlgi alanları ise; İstanbul, kültür sanat, insan odaklı habercilik, kadın odaklı habercilik, veri gazeteciliği, veri görselleştirme, SEO ve big data

Journo E-Bülten