TEKNOLOJİ

En iyi klavyeler: 2022 fiyatları ve öne çıkan modeller

En iyi klavyelerin fiyatlarını ve kullanıcı yorumlarına göre öne çıkan modelleri derlediğimiz bu içeriği, 2022 verileriyle güncelledik. Mekanik, RGB, kablosuz ve sessiz klavyeleri de kapsayan bu kısa rehberde, 600 lira düzeyindeki modellerin yanı sıra 3.000 lirayı aşan fiyatlarıyla üst segment ürünleri de var.

İyi bir klavye, bilgisayar kullanımından keyif almayı sağlıyor. Zamanının büyük bölümünü bilgisayar başında geçiren gazeteciler gibi meslek gruplarında hem iş performansı hem de yaşam kalitesi için iyi bir klavye seçmek daha da önemli.

İhtiyaca ve zevke göre birçok farklı klavye türü var. Mekanik klavyeler, eskiden daktiloda olduğu gibi tuş seslerini duymak ve şişkin tuşları hissetmek isteyenlerin tercihi. “RGB,” yani tuş takımı renkli ışıklarla donatılmış klavyeleri daha çok oyunseverler kullanıyor. Dileyenler sessiz ve kablosuz klavye modellerine de yöneliyor.

2022’de üst üste gelen zamlarla Türkiye’de klavyelerin fiyatları, diğer ithal elektronik ürünleri gibi çok hızlı arttı. Bu ortamda, gazetecilerin de tercih edebileceği bu ürünlerin en iyilerini derlemeye çalıştık. Kullanıcı yorumlarına göre en iyi klavye modelleri ve güncel fiyatları* şöyle:

En iyi RGB klavye modelleri ve fiyatları

Klavye seçimini yaparken elbette önce hangi amaç doğrultusunda kullanacağınızı belirlemek gerekiyor. Örneğin oyun da oynayacaksanız daha büyük tuşlara sahip klavyeleri seçebilirsiniz. Oyun amaçlı klavyelerin diziliminde farklı fonksiyonlara sahip özel tuşları da bulabilirsiniz. Bu tuşlar ve programlanabilir klavyeler, oyun dışındaki amaçlar için de (örneğin iş) ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

İngilizce “red” (kırmızı), “green” (yeşil) ve “blue” (mavi) sözcüklerinin ilk harflerinden oluşturulan bir kısaltma olan RGB, klavyeler söz konusu olduğunda, tuş takımı ve programlanma işleviyle öncelikle oyuncuları hedef alan modelleri kapsıyor. Klavye modelleri içinde genelde en yüksek fiyatlı kategoriyi de RGB oluşturuyor. Bu klavyelerin tuş tepki süreleri de daha az. Hızlı kullanım için tasarlanmış RGB klavyeler, oyuncuların yanı sıra, yazı yazmak gibi işlerde hızı önemseyenleri de tatmin edebilir.

Türkiye’de oyuncu klavyeleri deyince aklımıza önce birkaç üretici geliyor: Everest marka klavyelerin çeşitli modelleri görece düşük fiyatlara sahip. Logitech’in üst segmentteki “gaming” serisi başta olmak üzere Razer, Rampage, SteelSeries ve Corsair gibi markalar da ön plana çıkıyor.

RGB klavyelerin son dönemde alışveriş sitelerinde ve teknoloji incelemelerinde yüksek puan alan modellerinden bazıları ve güncel fiyatları şöyle:

Razer Huntsman v2 Analog

 

Razer Huntsman v2 Analog klavye, şık bir tasarımla kullanıcıyı karşılıyor. Üst kısımda çok boşluk bırakılmamış, direkt tuşlarla başlıyor. Alt kısımda ise deri kaplı bir sünger var. Oyunlarda konfor sağlaması amacıyla eklenen bu detaylar avuç içi desteği olarak adlandırılıyor. Bu klavye aynı zamanda dijital döner düğmeye, medya tuşlarına ve Chroma RGB’ye sahip olmasıyla öne çıkıyor.

Kablolu olarak sunulan Razer Huntsman v2 Analog, RGB renk skalasında 16.8 milyon renk ve çeşitli efektlere sahip olmasının yanında 360 derece gerçek hareket özgürlüğü sağladığı iddiasında… Klavyede bulunan analog detayı ise “analog joystick” hissini taklit edecek şekilde geliştirilmiş.

Cihazın önemli bir eksisi ise oldukça yüksek fiyatı. Razer Huntsman v2 Analog bugünlerde Türkiye’deki 2 bin 700 TL’den başlayan ve 3 bin 600’e varan fiyat aralığında satılıyor.

Rampage Grand KB-R29

Rampage markasının en iyi klavye modeli olarak tanıtılan bu RGC cihaz, optik mekanik anahtarlara sahip. Bu anahtarın ne işe yaradığını mekanik klavyeler konulu Journo içeriğinden öğrenebilirsiniz.

Rampage Grand KB-R29 tuşları, 100 milyon tıklanma ile oldukça uzun bir kullanım ömrü vadediyor. Multimedya işlevli olanlarla birlikte toplam 105 tuşu olan bu klavye, aynı anda birkaç tuşa basılığında iletilen verinin kaybolmasını engelleyen “anti ghosting” teknolojisiyle üretilmiş.

Suya ve toza karşı dayanıklı olduğu vurgulanan bu klavye, Razer’ın üstte bahsettiğimiz muadil modeline kıyasla daha uygun bir fiyata sahip. Bugün itibarıyla bu klavyenin Türkiye’deki fiyatı yaklaşık 900 TL.

Corsair K55 RGB Pro XT

Corsair’in RGB yapıdaki K55 Pro XT klavyesi, oyuncuların “kısa yol tuşlarına kolay bir şekilde ulaşmasına” olanak sağlayan bir tasarımla sunuluyor. Malzeme kalitesine önem verilen bu klavyede kol desteği bulunuyor. Membran yapılı mekanik tuşlarıyla yazı yazma ve oyun performansı oldukça yeterli.

Her tuşun altına yerleştirilen özel kauçuk sayesinde bir tuşa basıldığında ve çekildiğinde, bu tuşun hızla eski hâline dönmesi sağlanıyor. Bu sistemle sıfırdan bir klavye oluşturmak da oldukça kolay.

6 adet adanmış mod tuşu ve medya tuşları ile öne çıkan klavyenin USB slotunun olmaması ise hanesine eksi olarak yazılıyor. Tamamı değerlendirildiğinde orta segmentte bir klavye olan Corsair K55 RGB Pro XT, Türkiye’de 1.000 TL ve üzeri fiyatlardan alıcı buluyor.

Logitech G915 TKL Lightspeed kablosuz RGB

Birçok özelliği bünyesinde toparlayan bu mekanik ve kablosuz klavye, her tuşun ayrı ayrı aydınlatıldığı RGB özelliğine sahip. Logitech’in “G,” yani “gaming” (oyun) serisinin üyelerinden olan bu klavye şık ve fonksiyonel duruyor. Düşük profilli GL dokunmatik tuş anahtarları; “çizgisel” (lineer), “dokunsal” (tactile) ve “tıkır tıkır” (clicky) adlı üç versiyonda sunuluyor. Cihazın kablosuz kullanımda şarjının 135 güne kadar yeteceği vadediliyor.

Özel medya tuşuna ek olarka kenarsız ses tekerleğine de sahip olan Logitech G915 TKL, Türkiye’de 3 bin TL’den başlayan fiyat etiketiyle kullanıcıların karşısına çıkıyor.

SteelSeries Apex Pro

2019 yılında piyasaya çıkmış olmasına rağmen SteelSeries imzalı Apex Pro, birçok teknoloji sitesinin “en iyi klavyeler” listesinde hâlen yer almayı sürdürüyor. Özel medya tuşları, herhangi ek yazılıma gerek duymayan RGB tam arka aydınlatma ve dâhili OLED ekran gibi özellikleriyle bu model dikkat çekiyor.

Bu modelin ayırt edici özelliklerinden biri, doğrusal “OmniPoint” anahtarları. Bu anahtarların temel özelliği, parmağınızla tuşlara uyguladığınız basıncı klavyenin hassas olarak ölçerek çalışabilmesini sağlaması.

Ancak yüksek fiyatının yanı sıra bu modelin bir eksisi daha var: Tuş takımı, yapısı gereği çok toz çekiyor.

SteelSeries Apex Pro’nun fiyatı mağazadan mağazaya çok değişiyor ama bugün için ortalama 2 bin 700 TL’den satıldığı görülüyor.

En iyi mekanik klavye modelleri ve fiyatları

Üsttekilerin bazıları da mekanik klavye özelliğine sahip olsa bile bunlar temelde oyuncular için tasarlanmış RGB klavyeler. Birçok gazeteci ise görece yüksek fiyatlar getiren oyuncu özelliklerini önemsemeyip sadece düz bir mekanik klavye isteyebilir. Farklı markaların bu segmentte de sunduğu onlarca model ve geniş bir fiyat yelpazesi bulunuyor. Öne çıkan mekanik klavyeler şöyle:

Monster Pusat K3 Pro

Aslında Monster da oyunculara yönelmesiyle dikkat çekiyor fakat Pusat K3 Pro, mekanik klavye olarak daha genel kullanımı kapsayan bu segmentte değerlendirilebilir. Tuş aydınlatmalı klavyenin ses ayar tekerleiği ve manyetik bileklik desteği de var.

Türkiye’de güncel fiyatı 900 TL düzeyinde.

MSI Vigor GK50 Elite

MSI Vigor GK50 Elite, “modülerliği” önemseyenler için iyi bir seçenek olabilir. Kutusundan, tuşları tek tek sökmek için bir aparat çıkıyor.

Mat renkli tuş takımının altında Kailh marka anahtarlar var. Bu sayede sessiz ve hızlı bir deneyim sunan klavye, aynı zamanda yüksek dayanıklılık vadediyor.

MSI Vigor GK50 Elite Türkiye’de 900 TL düzeyinde fiyatlarla alıcı buluyor.

Redragon Kumara K552

Mekanik yapıdaki bir diğer klavye ise Redragon K552. Siyaha ek olarak beyaz tasarımını da ekleyen markanın bu klavyesi, diğer benzer özellikteki cihazlardan renginin yanı sıra nispeten uygun olan fiyatı sayesinde de ayrılıyor.

Redragon Kumara K552, 600 TL civarında bir fiyata satın alınabiliyor.

En iyi kablosuz klavye modelleri ve fiyatları

Kablosuz klavyeler, özellikle uzaktan çalışma düzenine geçişle birlikte daha çok yaygınlaştı. Örneğin evinde masa başında çalışan bir gazeteci dilediğinde monitörü çevirip yandaki kaneye geçtiğinde kablosuz klavyeye ihtiyaç duyabiliyor.

Kablosuz klavyelerin dezavantajı ise şarj süresi, kullanım ömrü ve performans/fiyat oranı gibi alanlarda ortaya çıkabiliyor. 2022 itibarıyla Türkiye’de alınabilecek en iyi kablosuz klavye modellerin bazıları, güncel fiyatlarıyla birlikte şöyle:

Logitech Ergo K860 bölünmüş klavye

Farklı tasarımıyla çıktığı günden bu yana dikkat çeken Logitech imzalı Ergo serisinin K860 klavyesi daha doğal ve ergonomik bir yazım deneyimi vadediyor.

Kavisli yapısının yanı sıra tuş takımının bölünmüş olması da sıradışı. Alışmak zaman alsa da bu ergonomik tasarım sayesinde kullanıcının doğru duruşa (postür) yöneldiği, gerginliğinin azaldığı ve bileğinin %54 daha fazla desteklendiği vaatleri dikkat çekici.

Logitech’in diğer kablosuz cihazlarında olduğu gibi Ergo K860 da 2 yıl gibi uzun bir pil ömrüyle bizleri karşılıyor. Yeniden şarj etme zamanı geldiğinde, cihazın pil göstergesinde kırmızı ışık yanıyor. Klavyenin birden çok cihazla ve işletim sistemiyle uyumlu olduğunu da belirtmekte fayda var.

Logitech Ergo K860 modeli bugünlerde Türkiye’de 1.700-2.300 TL aralığında fiyatlarla satılıyor.

Mac kullananlara özel: Logitech Mac MX Keys Mini

Apple kullanıcıları için özel olarak tasarlanan ve minimalist tarzı seven kişiler için geliştirilen Mac MX Keys Mini, pratik bir deneyim isteyenlere sesleniyor.

Tuş düzeni, Mac ve iPad gibi Apple cihazlarındakiyle aynı. Minik olsa da emoji ve dikte için özel tuşlar var. Mikrofonu da tek bir kompakt tuşla açıp kapatabiliyorsunuz.

Yumuşak bir yazma deneyimi sunun klavyenin tuşları yarı gömülü. Klavyenin aydınlatma sistemi akıllı, parmaklar yakınlaştığında otomatik yanıp uzaklaştıklarında kapanıyor.

Tam şarj ile 10 güne kadar, arka plan aydınlatması kapalıyken 5 aylık bir kullanım ömrü var. Şarjı bittiğinde USB-C ile şarj edilen bu klavye, üç adete kadar Apple cihazıyla eşleştirilebiliyor ve Bluetooth ile düşük enerji kablosuz bağlantı sunuyor.

Logitech Mac MX Keys Mini Türkiye’de 1.700 TL’den başlayan fiyat etiketiyle tüketicileri karşılıyor.

En iyi sessiz klavye modelleri ve fiyatları

Bazı kullanıcılar klavyelerinde ne oyuncu özelliklerini önemser, ne de mekanik tuş gibi bir talepleri vardır. Ancak özellikle iş arkadaşları veya aile üyeleri tuş seslerinden rahatsız oluyorsa mutlaka sessiz bir klavye almak isteyebilirler. Altta özellikleri ve fiyatları verilen markalar ve modeller, işte bu talebe yönelik:

Logitech K380

Tasarım olarak MX Keys Mini ile oldukça benzeyen ancak Windows cihazlarla da eşleştirilebilen K380, minimalist çizgisiyle ve kablosuz yapısıyla öne çıkıyor.

Farklı renk seçenekleri sunulan K380 modelinin oldukça ince bir gövdesi var. Çoklu cihaz desteğine sahip klavye, Windows, macOS, iPadOS, ChromeOS, Android, iOS ve Apple TV ile kolayca bağlantı kurabiliyor.

K380’in bu bağlamdaki asıl vaadi, sessiz yazma deneyimi. 2 yıllık pil ömrü sunmasıyla da Mac MX Keys Mini’ye benziyor.

Logitech K380, diğer klavyelere nazaran daha küçük bir yapıda ve 600 TL civarında fiyatlarla satışta.

HyperX Alloy Core

Girişte oyuncuları hedefleyen RGB klavyelerin görece yüksek fiyatlı olduğunu söylemiştik ama HyperX Alloy Core hem RGI, hem de uygun fiyatlı ve sessiz bir klavye.

Membran yapı, sessizliğin yanı sıra dokunma hissi sağlıyor. 5 bölgeli ve çok renkli özelleştirme seçeneği ne sahip bu klavye, 120 ml’ye kadar sıvıya dayanabiliyor. Sistemi kilitlemeye olanak sağlayan kilit modu, hızlı erişim düğmemeleri ve aydınlatma seçenekleri de dikkat çekiyor.

HyperX Alloy Core bugünlerde Türkiye’de yaklaşık 500 TL’ye satın alınabiliyor.

* Not: Bu listede bugün itibarıyla güncel fiyatlar verildi. Teknoloji ürünlerinin fiyatları, kur farkı ve vergi oranları gibi çeşitli sebeplerle bir gün içinde bile çok değişebiliyor. Ayrıca satıcıların indirim kampanyaları da durumu her an etkiliyor. Bu yüzden farklı mağazalardaki en güncel fiyatların kontrol edilmesini öneririz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – BİR F KLAVYEYE BAKARAK TÜRKÇE HAKKINDA ÖĞRENDİKLERİM

Nilay Kamu

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü derece ile bitirdi. Üniversite yıllarından beri bilim ve teknoloji alanına ilgi duyan bir gazeteci. Daha önce Log Dergisi, Shiftdelete ve Milliyet gibi kuruluşlarda çalıştı. Kendi ifadesiyle, "yazdığı haberler ile tecrübe kazanıp ilerleyen yıllarda çok daha iyi yerlere gelmek istiyor."

Journo E-Bülten