Merkezi ABD’nin Orlando kentinde bulunan uluslararası meslek örgütü Haber Tasarım Derneği’nin (SND) her yıl düzenlediği “Dünyanın En İyi Tasarımlı Gazeteleri” yarışmasında 2019’un finalistleri belli oldu.
Steve Dorsey, Javier Errea, Bill Gaspard, Suzette Moyer ve Shazna Nessa’dan oluşan jüri dünyanın dört bir yanından gösterilen 100’ü aşkın aday arasından 10 gazeteyi finalist olarak seçti.
Kazanan gazetenin 4 Nisan’da Chicago’da düzenlenecek törenle açıklanacağı yarışmada sadece estetik ölçütler esas alınmıyor.
Güçlü bir gazetecilik içeriği, çeşitlilik, istikrar ve sürpriz gibi unsurların yanı sıra, bir gazetenin “okurların ve topluluğun ihtiyaçlarına” odaklanması da jüri tarafından “çok önemli” bir ölçüt olarak sayılıyor.
ABD ve Avrupa merkezli yayınların arasında Güney Amerika gazetelerinin de dikkat çektiği bu yılın 10 finalistiyle ilgili jürinin yorumları şöyle:
La Nación (Arjantin)
La Nación’un tasarımı basit, sakin, davetkâr ve saygılı. Rengârenk unsurlar yerine haber sayfalarına odaklanıyor. Sunumların derli topluluğundan ve çok yönlülüğünden; ayrıca mizahi illüstrasyonların, fotoğrafların, detaylı olgu kutularının (fact box) ve ustalıkla kontrol edilen beyaz alanların yarattığı sürprizden güç alan bir tasarım bu.
Politico (Belçika)
Politico, kavramsal kapakları ve çok yönlü, temiz tasarımıyla, siyaseti zekice ele alma sanatında ustalaştı. Gazetenin sağlam ızgara (grid) yapısı ve tipografik çerçevesine ışık katan mükemmel fotoğraf editörlüğü, incelikli kırpma (cropping) işçiliği, illüstrasyon ve grafiklerdeki iddialı dizilimi, kapaktan arka sayfaya doğru güçlü bir yumruk gibi iniyor.
Die Zeit (Almanya)
Bu zekâ dolu, çarpıcı yayın, fotoğraf ve illüstrasyondaki güçlü oyunlarıyla görsel damgasını vurmayı sürdürüyor. Gazetenin işleyişini sürdürmesi ve yıllardır kusursuzluğunu korumasında, tasarımın her alanında sergilediği itidalin payı büyük.
La Repubblica (İtalya)
La Repubblica ciddi, saygın bir İtalyan gazetesinin, kendine özgü yazı tipi, resimlendirilmiş grafikler ve hassas renk paletiyle işe eğlence ve enerji katabileceğinin bir örneği. Benzersiz dikey ızgarası, okurlara yön gösteren görsel sistemine ayrı bir tat katıyor.
El Comercio (Peru)
Bu yıl yarışmanın en hoş sürprizlerinden biri bu gazeteydi. El Comercio, ciddi ve geleneksel bir gazetenin hikâye anlatımı için alternatif bir görsellikle deneyler yapabileceğinin iyi bir örneği. Son derece güzel düzenlenmiş bu gazetenin yapısının bu kadar güçlü olmasının sebebi; vinyetlerinde, patlaklarında, başlıklarında ve sayfa ızgarasında sergilenen zekice detaylar.
The Guardian (İngiltere)
Zarif bir Berliner formatını bırakıp daha canlı bir tabloid boyuta geçen The Guardian, burada tutunmayı becerdi. Özellikle ilavelerinde her tür içerikle dolup taşan gazete, zenginliğini ve derinliğini keşfetmesi için okurda merak uyandırmayı başarıyor.
The Sunday Times (İngiltere)
Bu enerjik gazete, heyecan verici ve canlı bir gürültüyle adeta okurun damarlarına giriyor. İri tipografi, fotoğraflar ve karşılıklı iki sayfaya cesurca yayılan içerikler, tasarımı sürüklüyor. Graphik Condensed/Extra Condensed yazı tipinde ve büyük harflerle atılan başlıklar, sayfalar boyunca görsellerle ustaca bütünleştiriliyor.
Memphis Business Journal (ABD)
Finalistler listesinde yaratıcı, yerel bir ekonomi gazetesi görmek ne kadar güzel! Bu gazetenin tamamı temiz, tutarlı bir tasarıma sahip ve önemli hikâyelerde kusursuz bir görsel icranın dokunuşları gözleniyor. Yerel bir ekibin yeni sınırları zorlamak üzere yaygın, çok şehirli bir gazetecilik modelini nasıl dönüştürebileceğine dair güzel bir örnek.
The New York Times (ABD)
NYT her zamankinden daha parlak ve cüretkâr. Geçmişte güçlü ama birbirinden ayrı parçalardan oluşan tasarımı, bugün zengin sunumlardan oluşan birleşik bir güç merkezine dönüştü. Çalışanlar fotoğrafçılığa bağlılıklarını sürdürürken istikrarla kullandıkları zekice illüstrasyon ve grafiklerde iddialarını katlıyorlar.
The Villages Daily Sun (ABD)
Gördüğümüz en özgün yerel gazetelerden biri bu. Okurlarıyla son derece güçlü bir bağı var ve onları çok iyi anlıyor. İncelediğimiz sayılar görsel sürprizler ve ritimle doluydu. Okurlarının uyanıp ellerine aldıklarında mutlu olduğu bir gazete olduğunu düşünüyoruz. Kendi yolunu bulan ve kendisini bu yola adayan daha çok yayın görmeye ihtiyacımız var.