Haber

Yine özgür değiliz: Freedom House raporu açıklandı

Freedom House endeksine göre Türkiye özgürlükler açısından Uganda, Moritanya ve Cezayir'in gerisinde.
Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç bugün bir haber gerekçe gösterilerek tutuklandı. Düşünce kuruluşu Freedom House ise yıllık raporunda Türkiye’ye bu yıl da “özgür olmayan” ülkeler arasında yer verdi. Gözaltı ve tutuklamalar başta olmak üzere basın özgürlüğü ihlâlleri raporda vurgulandı.

Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Freedom House, dünyada özgürlüklerin üst üste 14 yıldır gerilediğini açıkladı. Rapora göre 2019 yılında siyasi haklar ve yurttaşlık hakları konusunda gelişim kaydeden ülke sayısı, bu alanda bir önceki yıla kıyasla geriye gidenlerin ancak yarısı kadar.

‘Küresel Özgürlük Skoru’nda bu yıl 49 ülke “özgür olmayan” kategorisinde. Bu kategoride listelenen Türkiye 210 ülke arasında 153. sırada yer alıyor. Listenin dibindeki ülkeler şunlar: Suriye, Tibet, Türkmenistan, Eritre, Güney Sudan, Kuzey Kore, Batı Sahara, Ukrayna’nın Rus kontrolündeki Doğu Donbas bölgesi, Ekvator Ginesi ve Suudi Arabistan.

Hak ve özgürlükler konusunda son bir yıldaki en büyük ilerlemeyi Kuzey Makedonya kaydederken, Ukrayna ve Ermenistan’da da lider değişimiyle birlikte umut verici sinyallerin gözlendiği belirtildi. Finlandiya, Norveç, İsveç, Hollanda, Lüksemburg, Uruguay, Kanada, Danimarka, Avustralya ve İrlanda ise listenin tepesinde, en “özgür” ülkeler olarak gösterildi.

Raporun ikinci bölümüne göre Türkiye, internet özgürlüklerinin en çok kısıtlandığı 20. ülke. Bu sıralamada en kötü skorlar ise Çin, İran ve Suriye’ye ait.

İfade özgürlüğü eleştirisi

Yöntemine dair ayrıntılara şu bağlantıdan ulaşılabilecek araştırmada Türkiye en düşük skorları; hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkı gibi alanlardaki ihlâl tespitleri nedeniyle aldı.

“Hükûmetin yanlışlarını ifşa etmeye çalışan sivil toplum gruplarının ve bağımsız gazetecilerin tutuklama ve soruşturmaya maruz kaldığını” vurgulayan raporun Türkiye bölümünde şu ifade de yer aldı:

“Haber kuruluşlarının kapatıldığı ve gazetecilerin tutuklandığı sık sık görülüyor. Türkiye’nin Ekim 2019’da Suriye’ye yönelik harekâtı sırasında bu faaliyetler daha da arttı. Gazetecileri Koruma Komitesi aralık ayında 47 gazetecinin hapiste olduğunu bildirdi. Bağımsız bir gazete olan Cumhuriyet’in 13 gazetecisi ve yöneticisi, ilk mahkumiyetleri Yargıtay’da bozulmuş olmasına rağmen yeniden yargılanıp Kasım 2019’da terör suçundan hüküm giydi. Yıl sonundaki temyiz sürecini beklemek üzere bu grup serbest kaldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kürt gazetecilerin yetkililerce orantısız bir şekilde hedef alındığını ve ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı güneydoğudan haber yapmanın ağır sınırlamalara tâbi tutulduğunu bildirdi.”

Raporda bir yandan protestoları bastıran Rusya ve İran gibi “otoriter devletler” eleştirilirken, bir yandan da “demokrasinin geleneksel koruyucusu” olmakla övünen ABD gibi ülkelerin tavrı yerildi. Bu bağlamda ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ve Venezuela gibi ülkelerdeki “otoriter istismarı” eleştirdiği, buna karşın “Türkiye ve Mısır gibi geleneksel güvenlik ortaklarının açık ihlâllerini mazur gördüğü” belirtildi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – MART AYI TUTUKLAMALARLA BAŞLADI

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten