Haber

KHK mağduru gazeteci Yüksekova’daki evleri onarıyor

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 2016’da uygulanan 78 günlük sokağa çıkma yasağında tahrip edilen evler, çalıştığı gazete KHK ile kapatılan gazeteci Necip Çapraz’ın öncülük ettiği kampanya ile onarılıyor. ‘Vicdanları harekete geçirmek için’ elindeki tek imkân olan sosyal medyayı kullandığını anlatan Çapraz bir yılda 500 evi onarıp, binlerce insana çeşitli yardımların ulaşmasını sağladı.

Çözüm sürecinin sona ermesi ile başlayan ve kimi merkezlerde aylarca süren sokağa çıkma yasakları, büyük travmalara yol açarken, yasaklı bölgelerdeki operasyonlar nedeniyle çok sayıda vatandaş da evsiz kaldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkartılan 675 sayılı KHK ile kapatılan Yüksekova Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Necip Çapraz, yasak sırasında ilçede kısmen yıkılmış ama onarılması mümkün olan evleri fotoğraflayıp Facebook hesabında paylaşarak, yardım etmek isteyenlerin katkı sunmasına önayak oluyor.

‘Zıbare yöntemi’

Çapraz böyle bir kampanyaya neden ihtiyaç duyduğunu şu cümleler ile anlatıyor: “Yüksekova’da en az 10 bin ev hasar gördü. Bu durum bizi derinden üzdü. Hepimiz acı çektik. İnsanların umutsuzluğu ve çaresizliği sorumluluk almamı gerektirdi ve Yüksekova İnisiyatifi adı altında bir çalışma başlattım. Kürtlerin kültüründe dayanışma var. Biz buna ‘zıbare’ (imece) diyoruz. Bir köyde mahallede şehirde zor duruma düşene yardım edilir. Biz de bu köklü kültürün vereceği enerji ile Yüksekova’da zıbare yöntemi ile evleri onarıyoruz ”

‘Kimseden para almıyoruz’

Çektiği fotoğraflarla birlikte evlerin onarılması için hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğunu da yazan Çapraz, hiçbir şekilde para kabul etmediğini belirtiyor: “Yardım edecek olan hayırseverler inşaat ve yapı malzemesi satılan işyerlerine benim adıma bağışta bulunuyor. Ben de tespit ettiğim evlerin sahiplerini o iş yerlerine yönlendirip malzeme almasını sağlıyorum. Araç tutuyorum, usta buluyorum. Sosyal medya takipçilerim ve dostlarımla başladığım kampanya ile onarmaya başladığımız bir ev iki oldu; iki ev dört oldu bu gün yüzlerce eve destek verme pozisyonuna geldik.”

Yaptıkları işi “destekçilerle mağdurlar arasında bir köprü görevi” olarak gördüğünü belirten gazeteci Çapraz, işsizlere, yoksullara, yaşlılara ve eşleri ölmüş kadınlara öncelik verdiklerini anlatıyor.

‘Bölgenin gazetecileri hem mağdur, hem tanık’

‘Dost zengini’ olduğunu belirten Çapraz, şu ana kadar yaklaşık 500 evin onarılmasına katkı sunduğunu belirterek bu kampanyanın bu kadar büyümesinde gazeteci olmasının etkisine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Gazeteciler acıları sünger gibi içine çeken insanlardır. Bizler bölgenin gazetecileri olarak hem mağdur, hem tanık, hem sanık, hem mahkûm ve hem de barış elçileriyiz. Ne yana baksan yıkım, hangi yüze baksan buruk. Umut ise flu. Dokunulmaya hasret yürekler var Yüksekova’da.”

Çapraz, gelen yardımlara göre kurban eti, ekmek, gıda malzemeleri ile çocuklara ayakkabı, giyecek, kırtasiye malzemesi ve burs da dağıtılıyor.

Zeki Dara

1978 yılında Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde doğdu. Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2009- 2016 yılları arasında Yüksekova Haber gazetesinde muhabirlik ve yazıişleri müdürlüğü yaptı. Kanal 24, HaberTürk TV ile Akşam gazetesinin Hakkâri temsilciliğini yürüttü. Şu an serbest gazetecilik yapıyor.

Journo E-Bülten