Haber

Gazeteciler için ücretsiz atölyeler

Dijital devrimle medya sektörünün dönüştüğü, piyasanın çok daha kırılganlaştığı günümüzde, gazetecilerin işini koruyabilmek için bilgi ve becerilerini yenilemesi gerektiği ortada. Yeni atölyeleri için güz dönemini başlatan üç kurum gazeteciler ve gazeteci adayları için eğitim fırsatı sunuyor.

MLSA: Dava izleme eğitimi

Gazetecilik ve ifade özgürlüğü alanlarında faaliyet gösteren Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ile ortak yürüttüğü “Gazeteciler için dava izleme projesi”ne başladı Bu fikrin ortaya çıkış nedenlerine dair sorumuzu Altıntaş şöyle cevaplıyor:

“Muhabir olarak adliyelerde gördüğümüz veya avukatların her gün gözlemlediği kabul edilemez ve açık adil yargılanma hakkı ihlâllerinin sistematik bir şekilde raporlanması ve ulusal-uluslararası düzeyde tüm kurumlara ölçülebilir bilgi olarak verilmesi gerekiyordu. Bu hedefle yola çıktık.
Örneğin yerel mahkemelerin -AİHM’in hâlâ etkin iç hukuk yolu saydığı- Anayasa Mahkemesi’ne ayak diremesi, ‘Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nin (SEGBIS) sanıkları salona getirmemek için istismar edilmesi, tanıklara makul ölçülerin dışında zaman tanınırken savunmaya kısıtlı zaman bırakma, sanıkların-avukatların konuşmalarını engelleme gibi uygulamalar her duruşma salonunda sık sık yaşanıyor. Bunların raporlanması hem Türkiye’de hem yurtdışında ilgili kurumlar için ve en önemlisi olumlu dönüşüm yaratmak için gerekli. Bu projede birçok muhabirimiz çeşitli illerde davaları izleyerek bu durumları tespit etti. Duruşmalara genellikle adliye muhabiri arkadaşlarımız gidiyor ancak başka alanlarda olan gazetecilerin de bilgilendirilmesi ve bu programa katılabilmeleri için bir dava izleme eğitimi düzenledik.”

AYM ve AİHM başvurularına destek

Dava izleme eğitimlerinin ilki yaklaşık 45 gazeteci ve avukatın katılımıyla Diyarbakır’da yapıldı. Atölye kapsamında; duruşma sırasında hakim ve savcıların tutumu, savunma makamının duruşmadaki rolü, duruşma salonuna girmekle ilgili problemler ve duruşma salonlarındaki fiziksel sorunlar gibi konular öne çıktı.

Eğitimlerin özellikle haber yazanların işlerinde büyük fark yaratacağını belirten Barış Altıntaş, önümüzdeki dönem medya atölyelerine dava izleme, adliye muhabirliği, finans gazeteciliği ve bilim gazeteciliği ağırlıklı olarak devam edeceklerini söyleyip bir de müjde veriyor:

“Gazetecileri savunan avukatlara yönelik olarak da AYM ve AİHM başvuruları konularında eğitimler düzenleyeceğiz. Avukatlara yönelik AİHM başvuruları ve gazetecilere yönelik dava izleme konulu bir sonraki eğitimimiz Kasım ayında Diyarbakır’da gerçekleşecek.”

AtölyeBİA: Disiplinlerarası eğitim

2006 yılından 2017 yılına kadar “Okuldan Haber Odasına” programıyla iletişim fakültesi öğrencilerine gazetecilik eğitimi veren Bianet, Türkiye’nin pek çok yerinde de yerel medya çalışanları ve hak örgütleri ile gazetecilik atölyeleri düzenledi. Eğitim faaliyetini Haziran ayında AtölyeBİA ismiyle kurumsallaştıran Bianet, program kapsamında bugüne kadar yeni medya, Kürtçe haber ve çeviri, haber fotoğrafçılığı, çevre ve kent haberciliği alanlarında eğitimler verdi.

Şu anda yargı haberciliği atölyesi devam eden AtölyeBİA’da 15-23 Ekim’de düzenlenecek programda; habere disiplinlerarası yaklaşımdan, Türkiye okumalarına, habercilikte sosyal medya kullanımından, dijital güvenliğe bir çok başlık olacak.

AtölyeBİA koordinatörü Öznur Subaşı, atölyelerin gazetecilik yapmak isteyen herkese açık olduğunu belirten Subaşı, önümüzdeki dönem için disiplinlerarası bir program oluşturduklarının altını çizdi:

“Eğitimlerimize katılan gazetecilerin bir yandan habercilik üzerine atölyelere katılırken, diğer yandan da hak örgütleriyle bir araya gelmelerini, farklı toplumsal konulara dair fikri sahibi olmalarını önemsiyoruz. Katılımcıların atölye boyunca edindikleri tüm deneyim ve bilgiyi haberlerinde kullanabildikleri bir bakış açısı haline getirmelerini hedefliyoruz.”


TGS Akademi yeni medya eğitimleriyle marka oldu

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Şubat 2015’te kurduğu TGS Akademi; ekonomik ve teknolojik gelişmeler haberciliğin doğasını değiştirirken, gazetecilerin yeni medya becerileri edinerek sektörün gözdesi kalmasını sağlıyor.

Bugüne kadar yüzlerce medya çalışanına ücretsiz eğitimler veren Akademi, atölyelerini Twitter üzerinden duyuruyor.

TGS Akademi’nin farklı yaş grupları ve ilgi alanlarına yönelik derslerinden bazıları şöyle:

  • Yeni medya okuryazarlığı
  • Dijital hikâye anlatıcılığı araçları
  • Doğrulama
  • SEO, ölçme ve değerlendirme
  • Arama motoru uyumlu haber yazımı
  • Mobil video üretimi
  • Algoritmalar, robot gazeteciliği ve kodlama
  • Siber güvenlik
  • Tasarım trendleri
  • Veri gazeteciliği
  • Habercilik için yeni geir modelleri
  • Medya kuruluşları için sosyal medya yönetimi

Sevda Aydın

1984 doğumlu. Evrensel gazetesinde muhabirlik ve editörlük yaptı. Hayat Televizyonu’na kültür-sanat haberleri hazırladı. Evrensel Kültür dergisinde yayın danışmanlığı yaptı. Şu an serbest gazeteci olarak çalışıyor.

Journo E-Bülten