Haber

Avrupa en çok radyoya en az sosyal medyaya güveniyor

Sahte haberler ve çevrimiçi dezenformasyonun yayılımı üzerine AB çapında yapılan araştırmanın ilk bulguları yayımlandı. En dikkat çeken sonuç geleneksel medyanın dijital mecralara göre daha güvenilir bulunması oldu. 

Euroborameter’ın anketi kapsamında Şubat başında, 26 binden fazla AB vatandaşına sahte haber hakkındaki kanaatleri ve haber kaynaklarına olan güvenleri soruldu. İlk sonuçlar, katılımcıların %83’ünün sahte haberleri demokrasiye karşı bir tehlike olarak algıladığını gösteriyor.

Sahte haber Avrupa’da da yaygın

Araştırmanın dikkat çeken bulguları şu şekilde sıralanabilir:

  • Katılımcılar geleneksel medyayı en güvenilir haber kaynağı olarak görüyor: Radyo %70, televizyon %66, gazete ve haber dergileri %63 oranlarında güvenilir bulundu.
  • Katılımcıların %37’si hemen her gün sahte haberler ile karşılaşıyor ve bu kişilerin %71’i sahte haberleri tanımlamakta güçlük çekmiyor.
  • %85’lik bir kesim sahte haberleri ülkelerinde problem olarak görüyor ve %83 de genel olarak demokrasi adına bir problem olduğunu düşünüyor.
  • Sahte haberlerin yayılmasını engellemekte gazetecilerin (%45), resmi yetkililerin (%39) ve basın-yayın yöneticlerinin (%36) ana sorumluluğu üstlenmesi gerektiği düşünülüyor.


Eurobarometer Sahte Haberler ve Dezenformasyon Araştırması bulguları, ec.europa.eu sitesinden alınmış ve Emir Gürsoy tarafından Journo okurları için Türkçeleştirilmiştir.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten