Haber Müzik

Göçmenler için ses veren grup: Country for Syria

(Fotoğraf: Caroline MJ Dorn)

‘Country for Syria’, farklı ülkelerden bir grup gencin bir araya gelerek oluşturduğu uluslararası bir müzik grubu. 2015’ten bu yana müzik yapan grup, Suriyeli göçmenler sorununa dikkat çekiyor ve konserlerinde göçmenler için yardım topluyor. Grup üyelerinden Başak Oktay, Bashar Balleh ve Owen Harris, aslında bir yanlış anlama sonucu gelişen kuruluş süreçlerini şöyle anlatıyor:

“Hâlihazırda müzik yapan ve bundan keyif alan insanlardık. Bir sivil toplum kuruluşu yararına çaldığımız jazz dinletisinde 30 dakikalık sandığımız dinletinin 2 saat olduğunu öğrendik. Konser uzayınca birbirimize hızlı, basit temalar öğretmeye, doğaçlama yapmaya başladık. O gün çaldığımız doğaçlamalar ile Country for Syria’nın temellerini atmış olduk.”

Grupta, ABD, Suriye, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’den müzisyenler yer alıyor. Gruba verdikleri ismin hikâyesini, grupta hem vokal yapan hem de ukulele çalan Başak Oktay, “Country ve Ortadoğu halk şarkılarını harmanlıyoruz. Grubun kurucuları Amerikalı Owen Harris, Suriyeli Bashar Balleh. Yaptığımız müzikle göçmen krizine dikkat çekmek de amaç olunca ‘Country for Syria’ isminde karar kıldık” sözleriyle anlatıyor.

Göçmen aileler için yardım topluyorlar

Grup kurucularından Bashar Balleh, Country for Syria’nın sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini söylüyor. Suriyeli Balleh, Türkiye’ye üniversite eğitimi için gelmiş. ‘Country for Syria’ onun için ‘umut’ demek:

“Konserlerimizde acil ihtiyacı olan göçmen aileler için yardım topluyoruz. Bunu bir kovboy şapkası aracılığıyla yapıyoruz. Ayrıca dayanışma konserlerinde çalıyoruz. Haftada bir kez Small Project İstanbul’daki göçmen çocuklarla buluşuyoruz. Üç ayrı sivil toplum kuruluşu ile çalışıyoruz. Bunlar: Humanwire, Small Project İstanbul, İstanbul&I… Her şeyden umudu kestiğimde yaptığımız müzik bana umut veriyor.”

‘Bu bir insânî kriz, dayanışma içinde olmalıyız’

Çeşitli ülkelerden sanatçıların grupta yer almasının hedef kitlelerinin genişlemesini sağladığını söyleyen Başak Oktay, yardımların nasıl toplandığını ise şöyle ifade ediyor:

“Grubumuzun iki üyesi Humanwire organizasyonunda çalışıyor. Organizasyon; ihtiyaç sahiplerini, bağışçılarla doğrudan bağlayan bir sisteme sahip. Yardımın ne olduğu, nereye, ne zaman, kime gideceği belli. Ama bazen acil ihtiyaçlar oluyor. Okul ödemesi, sağlık harcamaları, süt, mama ihtiyacı gibi… Bu gibi durumlarda seyirciden her konserde bağış talep ediyoruz. Etkinlik sayfamızda önceden duyurusunu yapıyor ve yardım ulaştıktan sonra belgeleyip (fatura/fotoğraf) etkinlik sayfasında paylaşıyoruz. Özellikle belirlediğimiz bir hedef kitlemiz yok. Bize ilgi gösteren izleyiciden yola çıkarsak genellikle genç bir kitle var. Kendisi göçmen olan ve bu alanda çalışanlar olduğu gibi beyaz yakalı dinleyicilerimiz de çok.”

Trump’ın vize yasaklarını konu alan şarkı yaptılar

Owen Harris ise Country for Syria şarkılarının konularına ve yaptıkları çalışmanın amaçlarına şöyle değiniyor:

“Anonim halk şarkılarının yanı sıra kendi bestelerimiz de var. Her biri hem İngilizce hem Arapça sözlere sahip. Genelde şarkıları bir ya da iki kişi yazıyor. Düzenlemeleri hep beraber yapıyoruz. Halk şarkıları hemen hemen her coğrafyada benzer şeylerden bahsediyor. Aşk, özlem, memleket özlemi, kayıp, savaş… Kendi şarkılarımız ise göçmen olmak, göçmenlere bakış, savaş bölgelerinde çocuk olmak ve son şarkımız da Trump’ın vize yasaklarını konu alıyor. Biz müziğimizi yapmaya devam ederken bu krizin bizlerin hayatını değiştirdiği gibi birçok insanın hayatını da etkilediğini ve bunun farkında olmamızın gerekliliğini anlatmaya çalışıyoruz. Her şeyin ötesinde bu bir insânî kriz ve birlik olup dayanışma içinde olmalıyız.”


Country for Syria üyeleri:

Larry Klein – Bass (ABD)
Waddah  Aizouki – Ud (Suriye)
Peter Salvucci- Saksafon (ABD)
Jansky Pavelka – Trompet (Çek Cumhuriyeti)
Kardelen Pinar – Keman (Türkiye)
Basel Sheikh Alkar  – Cajon/Perküsyon (Suriye)
Owen Harris – Vokal/Akordeon (ABD)
Bashar Balleh – Gitar/Vokal (Suriye)
Basak Oktay – Ukulele/Vokal (Türkiye)

Etiketler

Eda Narin

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. Çeşitli ajans, gazete ve sitelerde muhabir ve editör olarak çalıştı. Ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarında freelance muhabirliğe devam ediyor.

Journo E-Bülten