Arama motorları günümüzde internet ağının vazgeçilmezi. Bunlardan en önemlisi olan Google, %65’lik pazar payıyla internet kullanıcılarının en çok kullandığı hizmet.
Peki Google’ın bize sunduklarından tam anlamıyla yararlanabiliyor muyuz? Yoksa sadece arama kısmına, ulaşmak istediğimiz anahtar kelimeleri yazıp ‘ara’ butonuna mı basıyoruz? Gelin Google ile neler yapabileceğimize bir göz atalım.
Sosyal mecralar ile entegre arama
Yaptığınız arama faaliyetini sadece klasik web sitelerinde değil, sosyal mecralarda da sürdürebilirsiniz. Örneğin, Twitter üzerindeki ‘hashtag’lere dair bilgi almak için #anahtarkelime, Google Plus sayfasında arama yapmak için +anahtarkelime ve diğer benzeri mecralardan arama sonucuna ulaşmak için ise @anahtarkelime formatlarında arama yapabilirsiniz. Böylece önünüze tam da bulmak istediğiniz şey çıkacaktır.
Dosya formatı araması
Word olabilir, PDF ya da Excel olabilir, aradığınız hangi format varsa ona ulaşmanız Google’da mümkün. Anahtar kelimenizin başına dosya formatını eklemeniz yeterli.
Güdümlü arama
Arama yaptığınız sonuçların sadece sizin tercih ettiğiniz siteden gelmesini istiyorsanız sitenin adresini yazdıktan sonra iki nokta üst üste koymanız yeterli. Örneğin, ‘gazetecilik’ kelimesinin sadece Journo’daki kullanımlarını görmek istiyorsak site:journo.com.tr gazetecilik yazarak istediğimiz sonuca ulaşabiliriz.
Arama geçmişinin istatistiği
Google’da yaptığımız her arama, history.google.com adresinde tüm ayrıntısıyla birlikte kayıt altına alınır. Ancak buna ulaşabilmek için ise Google hesabımızın açık olması gerekir. Burada tutulan kayıtlar detaylıdır. En çok ziyaret ettiğiniz siteler, en çok hangi zaman diliminde arama yaptığınız gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
Birebir ifade aramak
Yeri gelir bir kelime değil de cümle aramak isteyebilirsiniz. Örneğin, “yeni medya dönemi” şeklinde arama yaparsanız, Google size tırnak içindeki ifadenin aynısının geçtiği arama sonuçlarını çıkaracaktır. Ancak tırnak işaretlerini kaldırdığınızda içinde ‘yeni’, ‘medya’ ve ‘dönemi’ geçen tüm içerikler karşınıza gelecektir.
Hesap makinesi ve döviz çevirisi
Yapmak istediğimiz bir işlemi matematiksel sisteme uygun olarak yazdığımızda merak ettiğimiz sonucu öğrenebilir, bunun haricinde para birimi çevirme işlemlerini kolayca yapabiliriz.
Bunu mu demek istediniz?
Google’da etkili bir arama yapabilmek için kelime ya da cümlenin en ufak ayrıntısına kadar dikkat etmeniz gerekmiyor. Google zaten size yanlışınızı pekala düzelttirebiliyor.
Gelişmiş arama
Birçoğumuz üşengeçliğimizden dolayı bu sayfaya belki girmemişizdir bile. Halbuki dünyanın en başarılı algoritmasının içinde gezmek aslında keyif verici. Google’ın gelişmiş arama sayfasından, hangi cümlelerin hangi sitede aranacağını ya da tam tersi hangi sitelerde geçmesini istemediğinizden tutun bir çok noktayı kontrol ederek sağlıklı bir arama gerçekleştirebiliriz.
Müzik listeleme
Google’ın müzikseverlere de sağladığı bir kolaylık var. Örneğin ‘Songs by Beatles’ şeklinde arama yaptığımızda, YouTube ya da benzeri mecralara girmeye gerek kalmadan Beatles şarkılarının Google tarafından listelenmiş bir tablosuyla karşı karşıya gelebiliriz.
Son olarak, Google’ın anlatılacak bir çok uygulamasının daha olduğunu ancak bu hizmetlerin Türkçe’de henüz kullanıma açık olmadığını da belirtelim.