Haber

Gazeteci Gülden Aydın’ın 5 unutulmaz haberi

Birçok ödüllü habere imza atan gazeteci Gülden Aydın, 60 yaşında yaşamını yitirdi.

Gülden Aydın, 1991’ten itibaren 12 yıl Hürriyet gazetesinde muhabir olarak çalışmış, 2002-2004 yılları arasında Akşam Gazetesi’nin yazı işleri müdürlüğünü üstlenmişti. 2004’te Hürriyet’e dönen Aydın, uzman muhabir unvanıyla özel haberlere imza atıyordu.

Kadın ve çocuğa karşı şiddet, istismar ve tecavüz, Güneydoğu’daki toplumsal sorunlar ile sınır ötesi konulara odaklanan Aydın “Yılın Gazetecisi” seçilmiş, Türkiye Gazetecilik Cemiyeti Başarı Ödülü’ne dört kez layık görülmüştü.

Gülden Aydın’ı, Türkiye’de gündemi değiştiren beş unutulmaz haberiyle anıyoruz:

İzmir Kiraz’daki çocuk gelinler

İzmir’in Kiraz ilçesinin iki dağ köyü Sırımlı ve Olgunlar’da kız çocuklarını kaçırarak evlenmek bir gelenek. Kaçırılan 12-15 yaşındaki kız çocuklarının ailelerine “sus payı” ödeniyor. 2017’de bölgeyi ziyaret eden Gülden Aydın konuyu haberleştirdi. Hürriyet’in “Olmaz olsun böyle gelenek” manşetiyle verdiği haber gündem yarattı. Bazı kız çocukları polis operasyonlarıyla, bazıları da kamuoyu baskısı üzerine salıverilerek kurtuldu. Aydın haberi ısrarla takip etti.

Güneydoğu’da kadın intiharları

Batman ve Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu’daki kadın intiharlarını 2000’li yılların başlarından itibaren Gülden Aydın araştırıp Türkiye gündemine taşıdı.

Musul’daki IŞİD tünellerinde

Gülden Aydın aynı zamanda bir savaş muhabiriydi. Irak’ın Musul kentini IŞİD’den kurtarmak için başlatılan askeri operasyonu yerinde izlemiş ve ateş hattında militanların kazdığı tünellere girmiş, gördüklerini aktarmıştı.

Siirt’te ilköğretim okulunda tecavüz

Siirt’te dördü kardeş, yedi ilköğretim okulu öğrencisi kıza 14-70 yaş arası onlarca erkek tecavüz etti. Türkiye korkunç olayı 2010 yılında Gülden Aydın’ın haberinden öğrendi. Erkeklerin birbirlerini kollayarak korkunç suçu gizlediklerini ortaya koyan “Tecavüz dayanışması” manşeti çok konuşuldu.

İlham veren hikâyeler anlattı

Gülden Aydın haberlerinde sadece sorunları ortaya koymadı. O sorunları gayretle aşanların ilham verici hikâyelerini de okura aktardı. Örneğin iki kulağından ileri derecede işitme engelli olan, ÖSYM ve YÖK’le mücadele ederek girdiği tıp fakültesinde “Senden doktor olmaz, okulu bırak” diyenlere rağmen yılmayan Alparslan Temen’in hikâyesini

“Umuda yol açalım, hayatlar kurtaralım” diyen Gülden Aydın kendisini şöyle anlatmıştı:

Gülden Aydın kimdir?

Gülden Aydın 1958 yılında Sivas’ta doğdu. Erzurum Nenehatun Öğretmen Okulu’ndan sonra İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünden mezun oldu. Bir süre Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.

Gazeteciliğe 1988 yılında 2000’ e Doğru dergisinde başladı. 1991- 1994 yılları arasında Hürriyet gazetesinde muhabir olarak görev aldı. 2002-2004 yılları arasında Akşam gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü üstlendi. 2004’ten bu yana Hürriyet gazetesinde muhabirlik yapıyordu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi ve sürekli basın kartı sahibi olan, “Yeryüzü Yanılgısı” adlı bir de şiir kitabı bulunan Aydın, 1994, 2005, 2010 ve 2014 yıllarında Haber Dalında TGC Gazetecilik Başarı Ödülleri de olmak üzere sayısız ödül almıştı.

1.5 yıldır pankreas kanseriyle savaşan Aydın’ın cenazesi TGC’nin Cağaloğlu’ndaki binasında bugün 11.00’de yapılacak törenin ardından Ihlamur’daki Beşiktaş Cemevi’ne götürülecek ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

“Heyecanım, vicdanım yegâne zenginliğim” diyen Gülden Aydın’ı saygıyla anıyoruz.

Etiketler

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten