Haber

İngiltere’den ‘sahte haber’ hamlesi

İngiliz Parlamentosu’nun Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi’nde görev yapan milletvekilleri Facebook, Google ve Twitter ile masaya oturmak üzere ABD’ye gitti. Dün ard arda gerçekleşen oturumların gündemi sahte haber ile mücadele oldu.

Komite üyesi 11 İngiliz milletvekili, Facebook, Google ve Twitter’ın üst düzey yöneticileri ile başkent Washington’da bir araya geldi. Georgetown Universitesi’nin balo salonunda gerçekleşen oturumlar, Avam Kamarası için bir ilk. Çünkü tarihinde ilk kez yurt dışından canlı yayınlandı.

“Sahte Haber” birimi iş başında

Başbakan Theresa May geçtiğimiz günlerde bir “sahte haber birimi” kurduklarını açıklamıştı. May’in sözcüsü bu birimin ulusal güvenlik iletişimine adandığını ve devlet ve diğer aktörlerle dezenformasyon savaşı vereceğini duyurmuştu.

Washington’da bir gün boyunca süren oturumlar soru-cevap ile seanslarıyla başladı. İlk oturum Google ile, ikincisi Facebook ve sonuncusu ise Twitter ile yapıldı.

“Rus trolleri Brexit’i hedefledi”

Wired’dan Matt Burgess’in haberine göre, Twitter Rus trollerinin Brexit oylamasını hedeflediğini kabul etti. Twitter yöneticisi Nick Pickles, Kremlin bağlantılı Internet Research Agency (IRA)’nin bu dönemde 49 hesaptan 942 tweet yolladığı bilgisini paylaşsa da bu tweet’lerin ne kadar etkileşim yaratttığını açıklamadı.

Yine Wired’ın haberine göre, Facebook en çok sorguya çekilen platform oldu. Milletvekilleri Facebook’a, çocuk istismarı içeren görsellerden, Facebook’un bir gözetim platformu olup olmadığına dair pek çok soru yöneltti. Platformun yöneticileri, Facebook’un reklam ekiplerinin Brexit oylaması süresince hem “Evet” hem de “Hayır” kampanyalarına destek verdiğini söyledi.

Google ve Youtube’a yöneltilen sorular ise, algoritmalara ve işleyişine yönelik oldu. Burgess’e göre, bu iki platformun yöneticileri spam ve dezenformasyonu önlemek için somut olarak nasıl bir bütçe ayırdıklarından bahsetmedi.

 “Algoritmalar sahte haberin lehine işliyor”

ABD’de 2.000’den fazla yayın organını temsil eden News Media Alliance’ın başkanı David Chavern, oturum öncesi yaptığı yazılı açıklamasında Google ve Facebook’un daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirtti:

“Bu platformların görünürlüğü, sahte haberciler için ideal bir ortam yaratıyor. Provokatif başlıklar çok sayıda tıklama çekiyor ve algoritmalar da sahte haberin lehine işliyor”.

Chavern ayrıca, bu algoritmaların profesyonel muhabirlerin çalıştığı yayın organlarının içeriklerine öncelik tanıması gerektiğini, gerçek gazeteciliğe uygun bir ekonomik model geliştirilmesi yönünde görüş bildirdi.

Almanya önlemini aldı, Fransa da yolda

2016 Amerikan seçimlerinin ardından, geçtiğimiz sene Almanya ve Fransa da sahte haberlerden nasibini aldı. Her iki ülkede de seçimler süresince Facebook, Twitter ve Youtube sahte haberler nedeniyle tepki çekmişti. Hatta Facebook, sahte haber yayınlayan birçok hesabı silmek zorunda kalmıştı.

Almanya’da geçtiğimiz sene online nefret söylemi yasası kabul edilmiş ve Ekim ayında yürürlüğe girmişti. Bu yasa kapsamında eğer platformlar yasa dışı içerikleri kaldırmazlarsa 50 milyon euroyu bulan cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, geçtiğimiz ay basına verdiği yeni yıl resepsiyonunda sahte haberle mücadele edecek bir yasa hazırlığının sinyalini vermişti. Ardından hükümet sözcüsü, taslak yasanın sene sonuna dek hazırlanacağını duyurmuştu.

Kaynak: BBC, Reuters, Wired

Etiketler

Sergül Nguyen

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans, Sciences Po Paris'te Avrupa Çalışmaları üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ardından CNN Türk'te istihbarat ve dış haber muhabirliği yaptı. Şu an Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Çalışmaları bölümünde doktor adayı. Tezini medya etiği ve kozmopolitanizm üzerine yazıyor. University of Applied Sciences Utrecht'te araştırma yöntemleri üzerine dersler verdi.

Journo E-Bülten