Oyuncak

İnternet çekmiyorsa ne yapmalı?

Modeminizin kablosuz performansından memnun değilseniz hiç üzülmeyin. Ufak değişikliklerle kapsama alanınızı genişletebilir, internetin keyfini çıkarabilirsiniz. Üstelik sıfır maliyetle. İşte yapmanız gerekenler.

İnternetsiz bir hayat düşünemiyoruz değil mi? Evin bir odasında çekmese o pahalı kablosuz cihazımız tüm anlamını yitiriveriyor. Dolayısıyla en büyük derdimiz modemin kapsama alanı. Ve ne mutlu ki bu alan genişletilebilir.

NEREDE DURMALI?
Bir çoklu priz ve ona bağlı bir sürü cihaz. Bu kablo spagettisinin üzerinde, çoğu zaman yerde, hatta dipte köşede bir garip modem. Bu düzende verim almak elbette mümkün değil. Şunu unutmayalım: Wi-Fi sinyalleri tüm radyo sinyalleri gibi dairesel dağılır ve gittikçe aşağı iner. Dolayısıyla modem için en ideal nokta evin ya da ofisin merkezinde görece yüksek bir yerdir.

ADANA ÇIK ARADAN
Duvarların sinyalleri engellediğini biliyoruz. Ancak televizyon, hoparlör ve mikrodalga fırın da bu konuda iyidir. Dolayısıyla televizyonun dibine konmuş bir modem elektromanyetik alandan etkilenecektir.

DİK Mİ YATAY MI?
Yeni dağıtıcılar çoğunlukla birden fazla antene sahip. En geniş yatay kapsamayı sağlamak için antenleri dik kullanmak gerekir. Eğer iki katlı bir yapıdaysanız modemin üst katta bulunması ve antenlerden birinin yatık pozisyonda durması hayatınızı kolaylaştırabilir.

HANGİ KANAL?
Çevrenizde kaç farklı istemci olduğu, bunların gücü ve hangi frekansı kullandıkları çok önemli. Aynı frekanstan yayın yapan radyoların birbirini engellemesi gibi sizin sinyalleriniz de engelleniyor olabilir. Çözüm olarak modeminizi farklı bir Wi-Fi kanalına ayarlamak kapsama alanınızı tahmin edemeyeceğiniz kadar genişletebilir. Yapılacak iş basit: Modem arayüzüne girerek diğer kanalları denemek. Üstelik internette bu konuyla ilgili pek çok bilgi de mevcut.

Mustafa Kuleli

1985, İzmir doğumlu. Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Duvar, Diken, NTV, IMC TV, TV8, Hayat TV ve Evrensel'de muhabirlik, editörlük, yazarlık, sunuculuk ve televizyon programcılığı yaptı. 2013’teki Gezi eylemleri sonrasında Gazeteciler Sendikası’na (TGS) Genel Sekreter seçildi ve 28 yaşında ülkenin en genç sendika yöneticisi oldu. Şubat 2014’te fiziksel saldırıya uğradı ancak olay aydınlatılamadı. Sendikal faaliyeti nedeniyle IMC TV'den atıldıktan sonra tüm zamanını TGS’ye vermeye başladı. Sendika’nın yeni imaj, dil ve söylemini geliştirdi. Gazetecilik sitesi Journo’yu ve gazetecilere yeni medya becerileri kazandıran TGS Akademi’yi kurdu. 2019'da en yüksek oyla Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) yönetimine girdi ve şu anda EFJ'nin Başkanvekili.

Journo E-Bülten