Mobil Oyuncak

iPhone 7 mobil videonun geleceğini nasıl değiştirecek?

Geçtiğimiz hafta, iPhone 7’nin tanıtılması ile birlikte Apple yine gündem oldu. Fakat bu sefer heyecanla beklenen ürün her zamankinden biraz fazla eleştirildi. Ben ise bu yazıda, telefon guruları gibi ürünün tüm özelliklerini işlemek yerine, video yapımıyla ilgili özelliklerini değerlendireceğim.

iPhone, pek çok alanda olduğu gibi mobil video yapımı ve mobil fotoğrafçılıkta da öncü olarak standartları belirliyor. Mobil video, mobil fotoğraf hatta mobil müzik/ses alanlarında en çok uygulama ve aparatın Apple ürünleri için üretildiğini düşünürsek ardından gelen Android’e göre piyasayı her alanda domine ettiğini söyleyebiliriz. iPhone, iPad gibi ürünlerde yapılan değişiklikler şüphesiz bu alanlardaki gelişmeleri de etkileyecektir.

Daha önceki yazılarda pek çok gazeteci, belgeselci, muhabirin video içeriklerini artık mobil cihazlarıyla ürettiğinden bahsetmiştim. Şimdi iPhone 7’nin tanıtılması ile var olabilecek değişimlerden bahsedeceğim.

En büyük değişiklik, kulaklık girişi

Apple radikal bir kararla iPhone 7’deki kulaklık girişini kaldırdı. Bu uzun süredir konuşulan ve beklenen bir değişimdi. Eminiz ki Apple, geleceğe dair yaptığı planlamalarına bir adım daha yakınlaşan bir cihaz sundu bizlere. Her ürününde kablolardan kurtulmayı amaçlayan tasarımlar yapan Apple sonunda kablosuz ses aktarımını da standart hale getirdi. Peki bu video üretiminde bizi nasıl etkileyecek?

Jack girişi, yani kulaklık girişinin olmaması demek elimizde varolan çoğu mikrofonu artık iPhone’umuzla kullanamayacağımız anlamına geliyor. Hali hazırda jack girişli mikrofonlara yatırım yapmış olan kullanıcılar bu mikrofonları artık ancak dönüştürücü aparatla kullanabilecek. Mobil cihazlar için üretilmiş pek çok sayıda yaka mikrofonu mevcut. Bunun yanı sıra mobil cihazlarla -özellikle iPhone ile- uyumlu ‘iRig Mic’ gibi el mikrofonları ya da ‘Rode Video Mic Me’ gibi yönel mikrofonlar da artık kullanılamayacak.

Her sorunun bir çözümü vardır elbet. Bu tarz jack girişine sahip mikrofonları kullanamadığınız durumlarda, iPhone’unuzla birlikte kullanabileceğiniz, lightning bağlantısını kullanan ses aparatlarını kullanabileceksiniz. Yaka mikrofonu için Sennheiser ve Apogee’nin birlikte geliştirdiği ClipMic Digital, el mikrofonu içinse iRig Mic HD modelini kullanabilirsiniz.

Bu tarz mikrofonlar iPhone’unuzun lightninig girişinden bağlanarak sesin dijital olarak aktarılmasına yarıyor ve yapılan testler, kulaklık girişine göre daha kaliteli bir kayıt sağladığını gösteriyor. Fakat ciddiye alınması gereken bir olumsuz yanı var; mikrofon bağlı iken aynı anda telefonunuzu şarj edemiyorsunuz ya da başka bir aparat bağlayamıyorsunuz. Yani mesela aynı anda hem mikrofonunuzu hem de yaptığınız çekimi daha büyük bir şekilde görmek için hdmi monitörünü bağlayamıyorsunuz. Bunun için ileride farklı adaptörler geliştirilir mi bilmiyoruz ama aparat kullanımının, kulaklık girişinin kalkmasıyla ciddi oranda kısıtlandığını söyleyebiliriz.

sony_ecmaw4_wireless_micro_for_micBluetooth’un iOS cihazlar için standart haline gelmesiyle beraber yakın bir zamanda bluetooth mikrofonları da piyasada göreceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu an Sony’nin yapmış olduğu ECM-AW4 isimli bir bluetooth yaka mikrofonu var ama bu ürünü sadece konsept olarak değerlendirmek daha mantıklı olacaktır. Boyutu ve bağlantı sorunlarıyla daha çok geliştirilmesi gereken bir model. iOS için geliştirilecek modeller bu modelden daha iyi sinyal aktarımına sahip olmalı. iPhone ile uyumlu olacak bluetooth mikrofonların profesyonel kullanıcıları bir hayli heyecanlandıracağını söyleyebiliriz.

Diğerlerinden çok farklı: Çift kamera

iphone-7-camera

Apple, Android ürünlerin çift kamera anlayışına çok farklı bir bakış getirdi ve iPhone 7 Plus modelinde aynı özellikle fakat farklı genişlikte iki kamerayı yan yana koydu. Bu kameralardan biri geniş açı iken diğeri dar açı. Yani Apple, bizi “dijital zoom”dan kurtarmak için masraftan kaçınmayıp iki farklı açıya sahip kamerayı iPhone 7 Plus’ta birlikte sunmuş.

Kameranın görüntü kalitesinde büyük bir değişim olmazken, bir önceki modelde sadece Plus versiyonunda olan optik imaj sabitleyici bu modelde iki versiyonda da bulunuyor. Odaklama konusunda yapılan iyileştirmeler dışında bir önceki modelden büyük bir fark göremeyeceğiz.

Dijital zoom’un imaj kalitesinin bozduğunu ve hiç bir dijital cihazda tercih edilmemesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Bunu çözmeye çalışan pek çok marka ve model oldu. Örneğin, Nokia Lumia 1020, 42MP kamerasının yanı sıra optik zoom özelliği ile mobil video ve fotoğraf alanında ciddi bir gelişme sağladı. Fakat özellikle kamera kısmının kalınlığı ile fiziksel özellikleriyle konuşulan, cebe çok da kolay sığmayan bir ürün oldu. Apple, bu konuda bize çok radikal bir çözümle, incelikten taviz vermeden hem geniş açı hem de dar açı çekim yapabilme özelliğini iki kamera ile sundu.

exolens-with-optics-by-zeissYıllardır farklı iPhone ve diğer akıllı telefonlarla uyumlu pek çok lens üretiliyor. Bunlardan biri de Exolens markasının Zeiss ile birlikte çıkardığı model. iPhone 6 ve 6S modeli Türkiye’de, hatta sadece Apple Store’da yeni satılmaya başlanmışken piyasadaki hiç bir lens ile uyumlu olmayan çift kameralı iPhone 7 Plus modelinin çıkmış olması bir süre daha eski modellere bağlı kalacağımız ya da kalmamız gerektiği düşüncesini beraberinde getiriyor.

Hem geniş hem dar açı özelliğine sahip bu çift kamera, bizi yıllardır kullandığımız bu lenslerden kurtaracağa benziyor. İlerde optik olarak geniş ya da dar açı görüntü elde etmek için yanımızda bir aparat taşımaya gerek kalmayabilir. Fakat ticari olarak düşündüğümüzde, Apple Store’larda bile satılan pek çok iPhone uyumlu lens bulunurken bu tarz aparatlara ileride ihtiyaç kalmayabileceği ihtimali, Apple’ın ek gelir elde ettiği 3. parti ürün çeşidinin azalacağına işaret gibi.

Çift kamera için -daha geniş ya da daha dar açı- lens üretmek şimdilik pek mümkün gibi durmuyor. Telefonlarımıza fotoğraf makinelerimizin lenslerini bağlamamızı sağlayan lens adaptörler ise uzun bir süre iPhone 7 Plus ve takip eden modeller için üretilmeyecek gibi.

beast-grip-pro-dof

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus, tartışılan -ve tartışılmayan- yenilikleriyle mobil videonun geleceğine ciddi anlamda yön verecek. Ses kaydı için kullandığımız bütün ekipmanı -tabi hala jack girişli olanları kullanıyorsak- değiştirmemiz gerekirken, geniş açı ya da dar açı için kullandığımız lenslerden bizi kurtaracak. Teknik olarak bazı özellikler telefonla birlikte elde edilirken bazı özelliklerse dışarıdan eklenmek zorunda kalacak. Bir yandan bir çok özelliği içinde barındırabiliyorken bağlantı noktasının azlığı da aparat yönünden kullanıcıları zorlayacak. Belki de çekim anında farklı işler için birden fazla iOS cihaz kullanmak durumunda kalınacak. Mesela, çekimi bir iPhone ile yaparken diğer bir iPhone ile sesi kaydetmek zorunda kalınabilir.

Sonuç olarak iPhone 7 ve iPhone 7 Plus, video, fotoğraf ve ses alanlarında iPhone 5 ve 5S kadar kararlı bir model olacağa benzemiyor. (iPhone 6 ve 6S’i kararlı bir model olarak değerlendirmek tartışılır) Daha sonrasında çıkacak modeller ve üretilecek pek çok yeni aparat ile daha kararlı versiyonlar oluşturulacak ve bu versiyonlar da özellikle profesyonel kullanıcıların taleplerini daha fazla tatmin edecek. Eğer video ve fotoğraf için almayı düşünüyorsanız iPhone 7 almadan önce biraz daha beklemeniz ve daha sonraki kararlı modelleri tercih etmenizde ya da varolan telefonunuzu kullanmaya devam etmenizde fayda var.

Meriç Özadak

Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünden mezun oldu. CNN Türk'te kameramanlık ve ardından klip yönetmenliği yaptı. Dijital pazarlamaya yönelerek Türkiye'nin ilk video pazarlama ajansı Vidyozz'un ve Videmu'nun kuruculuğunu üstlendi.

Journo E-Bülten