Haber

İstanbul Comics and Art Festival: Dijital dünyaya mola

Hakimiyetin çizgilerin elinde olduğu festivalde, fanzin, çizgi roman, graffiti ve animasyon dünyası bir araya geliyor.

Dijitalden uzak sanat disiplinlerine dikkat çeken İstanbul Comics and Art Festival, katılımcılarına dijital dünyadan biraz olsun uzaklaşarak, fiziksel dünyada da bir şeyler yaratılabileceğini göstermek istiyor. Etkinlik katılımcılara çizgilerle, graffitilerle, fanzinlerle analog bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.

DSM Group Yönetici Ortağı İlker Akar

Çizgi romanları günümüzde de görünce, çizgi romanların çizerlerle bir araya geldiği bir etkinlik yapmaya karar veren, DSM Group Yönetici Ortağı İlker Akar’la bu festival üzerine konuştuk.

“4-5 sene önce gençlik zamanlarımızda aklımızda kalan çizgi romanların hâlâ devam ettiğini gördük. Buradan hareketle ‘Çizgi romanların bir araya geldiği ve çizerlerin de buluştuğu bir etkinlik yapılabilir mi?’ dedik ve geçen sene bu fikri hayata geçirmeyi planladık. Sadece çizgi roman çizerlerin olduğu değil, aynı zamanda farklı disiplinlerin de yer aldığı bir organizasyon gerçekleştirmek istedik. Graffitiler, fanzinler, animasyonlar da olsun dedik.”

‘İnsanların kültüre açılan kapılara ihtiyaçları var’

“Geçtiğimiz yıl çok büyük bir ilgiyle karşılaştık. 14 bin’i aşkın ziyaretçi geldi. Bu naif bir iş.

İnsanlar bu tarz festivallere çok fazla talep gösteriyorlar. Özellikle şehirde yaşayan insanların, kültüre açılan kapılara ihtiyaçları var. Kültürle beslenebilecekleri ortamlar çok fazla yok, bu etkinliklerle insanlara yardımcı olmak istiyoruz. Farklı disiplinleri araştıran ve ilgisini çeken insanları bir araya getirebilecek etkinlikler yapmak istiyoruz. Dünyada çok fazla örneği yok. Comics veya graffiti üzerine etkinler var. Fakat bunların hepsinin bir arada olduğu etkinlikler pek fazla yok. Belki de Avrupa’daki tek örneği diyebiliriz.”

Dijitale ara verip analoga dönebilmek

“Dijital dünyadan kopabilmek gibi bir şey söz konusu değil, fakat hedeflediğimiz durum biraz olsun dijitale ara verip analoga dönebilmek. Aslında herkese analog dünyada bir şeyler yaratılabileceğini göstermek istiyoruz ve buradaki farkındalığı arttırmak istiyoruz.

Birilerini dinlerken, konuşurken, dersteyken, önünüzdeki kağıda kaleminizle bir şeyler karalarsınız. İyi veya kötü. Şuradan yola çıktık, insanlar hareket halindeyken fikirler üretir ve bu fikirleri uygulamaya koyar. Dijitalden kopmak gibi bir durum söz konusu değil, etkinlik alanımızda da VR (Virtual Reality) gözlüklerimiz var. Bu tarz teknolojileri de katılımcılara sunuyoruz.”

8-10 Eylül tarihleri boyunca devam eden festivalin son gününde de, workshop, animasyon ve söyleşiler; sergi, müzik, çizgi roman, workshop ve graffiti alanlarında görülebilir.

Etiketler

Buse Alkan

zamanmekan.com isimli, kültür sanat yayıncılığı yapan bir İnternet sitesi kurdu.

Kadir Has Üniversitesi'nde Yeni Medya bölümünden bu yıl mezun oldu. İçerik üretim alanında çalışıyor.

Journo.com.tr için içerikler üretiyor ve röportajlar yapıyor. Milliyet Gazetesi'nde stajyer muhabirlik yaptı. Ayrıca, okulda öğrenci film projeleri ve televizyon programlarında freelance editor olarak çalışıyor.

İlgi alanları ise; İstanbul, kültür sanat, insan odaklı habercilik, kadın odaklı habercilik, veri gazeteciliği, veri görselleştirme, SEO ve big data

Journo E-Bülten