Meclis Başkanı’nın laiklikle ilgili açıklamalarının ardından, anayasa çalışmaları yeniden gündeme oturdu. Bazı ülkelerde (Yeni Zelanda, Birleşik Krallık) yazılı bir anayasa tercih edilmezken, bazı ülkelerde çok temel hakların ve kuralların yer aldığı metinler tercih ediliyor. Yalnız ve güzel ülkemizde; yazılı kanunlar bile istenilen yere çekildiği için, teamüle dayalı sözlü bir anayasa tabii ki hayal.
Toplumu kucaklayacağı söylenen kapsayıcı anayasa, kapalı kapılar arkasında hazırlanıyor. Aceleciliğin âlemi yok, yürürlüğe girdiğinde maddelerden haberimiz olur. Bazı köşe yazarları sayesinde, az da olsa süreçten haberdar oluyoruz. İçeriden aldığı bilgileri aktaran bir köşe yazarına göre, yeni anayasada epik bir başlangıç bölümü olacak. Sanırım giriş-gelişme-sonuç şeklinde ilerleyecek roman tadında bir anayasa bizi bekliyor. Yine uzun cümlelere yer verilecekse, Orhan Pamuk gibi Nobel ödüllü bir yazardan da istifade etmek gerek.
Şu ana kadar elimizde olan verilerden anladığım kadarıyla yeni anayasa; evrensel hukuk normları yerine, kişisel dertlerimize odaklanacak. Ben de bu noktadan hareketle kendi anayasa taslağımı hazırladım. Değerli devlet büyüklerimiz bu metni kullanmak isterse, telif ücretimi isterim yalnız. Buyurun, hunharca tartışabilirsiniz.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI (1. DRAFT)
GENEL ESASLAR
1- Bu madde değiştirilemez.
2- Birinci maddenin değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
3- Türkiye Cumhuriyeti; insanların barış içinde yaşadığı, bütün canlıların eşit haklara sahip olduğu çok güzel ve tatlı bir ülkedir.
4- Üçüncü madde hiç değiştirilemez.
5- Devletin dinle işi olmaz. Herkes istediğine inanabilir, istediği gibi ibadet edebilir. Devletin illa bir dini olacaksa Pastafaryanizm tercih edilebilir.
6- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hiçbir şekilde ayrımcılık yapılamaz. Ayrımcılık yapanın iki yakası bir araya gelmesin.
BİRAZ DAHA ÖZEL ESASLAR
7- Kadınlarla ilgili konularda, kadınlar istemedikçe erkekler ahkâm kesemez. “Kadınlar şöyledir” şeklinde genellemeler yapanlar ıslak odunla dövülür. Film ve dizilerde kadınlara dair klişe esprilerin yapılması yasaktır (araba kullanamaz, ofsaydı anlamaz vs…).
8- İsteyen, istediği yerde, istediği şekilde eylem yapabilir.
9- Devlet, bütün ülkeyi duble bisiklet yollarıyla donatmakla yükümlüdür.
10- Nedeni ne olursa olsun ağaç kesilemez. Ağaç kesenler, TCK’nın ‘kasten öldürme’ ile ilgili maddesinden yargılanır.
11- Sokak hayvanlarını gözeten, besleyen insanlar çok güzel insanlardır.
12- Arka Sokaklar ve Kurtlar Vadisi dizileri, devlet var oldukça devam eder. Bu dizilerin güçlük yaşaması halinde, ilgili bakanlık devreye girer. Bu dizilerdeki kahramanların ölmeleri halinde, devlet töreni düzenlenir.
13- 20 ve 40 dakikalık dizi yayınlayan özel televizyonlara Kültür Bakanlığı destek verir. Absürt mizah kamu fonlarıyla desteklenir. ‘Selim İleri’nin Not Defteri’ adlı program geri döner ve Selim İleri istedikçe kamu televizyonunda yayınlanır.
14- Spor müsabakalarında olay çıkaran taraftarlar, maçlardan ömür boyu men edilir. Futbol dışındaki sporlara meyilli öğrencilere devlet bursu verilir. Teniste başarılı olanlara ise üstün hizmet madalyası verilir.
15- Futbol programlarında yorum yapmak için sertifika zorunludur. Uzman bir ekibin düzenleyeceği yetkinlik ve etik sınavlarını geçen yorumcular televizyonda program yapabilir.
16- Metrobüslerin ön bölümünde yer alan ve sürekli sorun çıkaran bir buçuk kişilik koltuklar için ‘buçukluk’ personeller işe alarak vatandaşın rahatını sağlamak devletin başlıca görevidir. Ayrıca metrobüs kapısının nereye denk geleceği konusunda vatandaşı bilgilendirmek devletin diğer bir görevidir.
17- Sadece yaşlıların kullanabileceği toplu taşıma araçları tahsis edilerek; yaşlıların, araçlarda oturan gençleri taciz etmesi engellenir.
18- Metro kapılarının önünde bekleyerek çıkacak yolcuları engelleyenler, önce yumuşak sonra sert bir dille uyarılır. Metro istasyonlarındaki yürüyen merdivenlerin sol tarafında bekleyenler; önce uyarılır, eylemin tekrarı halinde metrodan 1 aylığına men edilir.
19- Genç kızların sosyal hayatının temeli olan ‘Mervelerin Evi’ devlet güvencesi altındadır.
20- Köfte ekmek ve ayranın aynı anda bitmesi için gerekli araştırmaları yapmak TÜBİTAK’ın başlıca görevidir.
21- “Büyük alalım seneye de giysin” ilkesinde aileler çocuklara maksimum bir beden büyük giysi ve ayakkabı alabilir. Bu ilkeyi gözlük alırken uygulamak kesinlikle yasaktır.
22- Sürekli abisinin eskileri kendisine kaldığı için hiç yeni giysisi olmayan küçük kardeşlere, giysi ödeneği tahsis edilir.
SONUÇ
23- Sağduyu, hoşgörü ve empati sarsılmaz bir şekilde zihinlerde yer ettiğinde; bu metin kendiliğinden yok olacaktır.
Benim anayasa maddelerim böyle. Peki siz anayasa yapsanız maddeleriniz nasıl olurdu? #BenimAnayasam etiketine yazabilirsiniz.