“Dijital fotoğrafçılıkta bir sonraki büyük gelişme nedir? Bu soruyu hangi uzmana sorsanız size kavisli sensör cevabını verir.”
Teknoloji sitesi Gear Patrol’da dün yayımlanan bir yazı bu cümleyle başlıyor.
Sony 2017 yılında medium format fotoğraf makineleri için ilk kavisli sensör patentini almıştı. Ardından Nikon, “full-frame” (tam çerçeve) makineler için ilk kavisli sensör patentine başvurdu. Canon ve Microsoft da bu teknoloji üzerinde çalışıyor ve uzak olmayan bir gelecekte kavisli sensöre sahip cihazların piyasaya çıkması bekleniyor.
Nasıl çalışıyor?
Fotoğraf makinesi lensleri yuvarlaktır. Bu yüzden ışık yuvarlak bir formda kare bir imaj sensörünün üstüne düştüğünde eşit olmayan biçimde yayılır. Fotoğraflar bu yüzden en ideal keskinliğe sahip olamaz.
Üreticiler bu sorunu çözmek için bugüne kadar farklı yöntemler uyguladı. Örneğin lense daha fazla cam eklenerek ışığın izlediği yolun “düzeltilmesi” gibi çabalara girişildi. Fakat bu yöntem de cam içinde kat edilecek mesafeyi artırdığı için ışık kaybına yol açıyordu.
Kavisli bir sensör tüm sorunları çözebilirdi. Bu sayede ışık imaj sensörünün her noktasına aynı anda vuracak, böylece daha net ve tutarlı bir görüntü oluşacaktı.
Lens üzerinde ışığın yolunu uzatan “düzeltici” yöntemlere de gerek kalmayacağından fotoğraf makinesi özellikle az ışıklı ortamlarda daha iyi çalışacaktı.
Teoride ortaya konan bu model ancak 2010’lu yıllarda teknoloji olarak geliştirilebildi. Sony ve Nikon’un patent için attığı adımların ardından yakında kavisli sensörlere sahip cihazlarla fotoğraf ve video çekebileceğiz.
Ne işe yarayacak?
Kavisli sensörler özellikle profesyonel fotoğraf makinelerinin daha küçük boyutlarda ve daha düşük ağırlıklarda üretilebilmesini sağlayacak.
Örneğin seyahatteyken cebinizden çıkarıp kullanabileceğiniz bir cihazın verdiği görüntü, bugünün en profesyonel makineleri ayarında olacak.
Kavisli sensöre sahip cihazların önündeki en büyük engel ise şimdilik fiyat. Şirketler her bir modeldeki farklı lensler için değişik boyutlarda kavisli sensör üretmek zorunda kalacak. Bu da oldukça maliyetli bir iş.
Sigma CEO’su Kazuto Yamaki verdiği bir röportajda, kavisli sensörlerin “büyük bir mühendislik zorluk içerdiğini, bu tür bir yatırımın yapılabilmesinin ancak akıllı telefon kameraları gibi çok büyük sayılarda üretilen modüllerde mümkün olabileceğini” söylüyor.
Yani dijital fotoğrafçılıktaki bir sonraki devrim diye nitelenen kavisli sensörler, cep telefonu kameralarının profesyonel kaliteye ulaşmasını sağlayabilir.
Nikon ve Canon gibi özelleştirilmiş farklı modellere ve lenslere sahip devler ise profesyonel fotoğraf makinelerini kavisli sensörlerle güncelleyebilmek için yeni yollar arayacaktır.