Haber

Koronavirüs nedeniyle ücretsiz: Erişime açılan içerikler ve medya platformları

Koronavirüs günlerinde çoğumuz evdeyiz. Toplu etkinlikler dijitale taşınıyor. #EvdeKal #StayAtHome kampanyasına katılan birçok kurum ve kuruluş, daha önce ücretli olan medya platformlarını ve içeriklerini herkese açıyor. Listede gazeteler, dergiler, çevrim içi kurslar, kitaplar, uygulamalar, konserler, eğlence platformları ve oyunlar var. İşte Journo takipçileri için bir seçki:

Gazete abonelikleri

Normalde ayda 8 dolar dijital abonelik ücretiyle çalışan New York Times gazetesi, koronavirüs haberlerinin yer aldığı şu özel sayfadaki tüm içeriklerde ödeme duvarını kaldırdı.

Wall Street Journal ve The Atlantic gibi daha birçok yayın aynı yönde adım attı. Tüm bu gazete ve dergilerin COVID-19 konulu içeriklerine ulaşmak için e-postanızla ücretsiz kayıt olmanız yeterli.

Bloomberg Media ise Türkiye dâhil tüm ülkelerde üniversite öğrencilerine ücretsiz abonelik sunmaya başladı. Şu sayfadan üniversite e-posta adresi ile kayıt olunduğunda ayda 40 dolar olan abonelik ücreti sıfırlanıyor. Bu program temmuz ayı sonuna kadar devam edecek.

ABD dışında bir kaynak ararsanız ve İspanyolcanız varsa, El Pais’i de deneyebilirsiniz. İspanya’nın en büyük gazetesi hem dijital içeriklerindeki ödeme duvarını kaldırdı, hem de e-gazete versiyonunu ücretsiz sunmaya başladı.

Çevrim içi kurslar ve eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitim portalı olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA), koronavirüs nedeniyle telekom operatörleriyle yapılan anlaşma sayesinde her ay 3 GB’a kadar ücretsiz erişim sunmaya başladı. Kullanıcıların bu hak için hizmet aldıkları operatöre başvurması gerekiyor.

Poynter Enstitüsü, “Haber Üniversitesi” (News University) kurs ve webinarlarını ücretsiz erişime açtı. En popüler kurslar şu bağlantıda.

Dünyanın en büyük çevrim içi kurs platformlarından Coursera ise daha önce paralı olan yüzlerce kursu, koronavirüsle mücadele kapsamında ücretsiz sunmaya başladı.

En yaygın kurs platformlarından bir diğeri olan Udemy de tüm kurslarında yüzde 75 indirime gitti.

Pluralsight‘ta ise kurslar nisan ayı boyunca uzmanların verdiği 7 bini aşkın kurs ücretsiz. Yazılım ve bilişim ağırlıklı bu platformda, İngilizce bilen gazeteciler özellikle “Creative Professionals” (Yaratıcı Profesyoneller) kategorisindeki kurslara bir bakmalı. Bu kategoride yeni başlayanlar için DSLR, dijital ses tasarımı, sinematografi, Photoshop ve Premier gibi konularda kurslar var.

Bir numaralı iş ağı LinkedIn ise daha önce ücretli olan 16 kursunu artık ücretsiz olarak sunuyor. Kursların konuları da bugünlere özel seçilmiş: Uzaktan çalışma, sanal toplantı araçları, üretkenlik, yüz yüze olmayan ilişkileri geliştirme teknikleri ve iş-aile dengesi.

Bunlar dışında dünyanın önde gelen onlarca üniversitesi de çevrim içi derslerini ücretsiz olarak herkese açtı. Bu derslerin bir listesini şurada bulabilirsiniz.

Kitaplar ve dergiler

TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik, Bilim Genç, Bilim Çocuk ve Minik Minik dergileri koronavirüs nedeniyle bir süre ücretsiz sunuluyor. TUDEM Yayınları da çocuklara yönelik kitapları ücretsiz erişime açtı.

Socrates Dergi dijital edisyonu bir ay boyunca herkese ücretsiz olduğunu açıkladı. Sepette kullanılacak promosyon kodu SOCRATESYANINDA

Toplumsal Tarih dergisinin nisan sayısı da internette ücretsiz olarak yayımlandı. İstanbul’daki kolera salgınından İspanyol gribine, gündemle ilişkili tarihi içerikler de bu sayıda bulunuyor.

Nisan sayısının tamamına ücretsiz erişilebilecek bir başka dergi Yeni E.

Birçok Türkçe kitap bulabileceğiniz sesli kitap platformu Storytel, ücretsiz deneme süresini 14 günden 30 güne çıkardı.

İngilizce biliyorsanız, Cambridge Üniversitesi’nin resmi yayınevinin mayıs sonuna kadar internet sitesinde erişime açtığı 700’ü aşkın ders kitabına bir bakın. Listede mühendislikten Osmanlı tarihine birçok alanda kitaplar var.

Binlerce e-kitap, dergi ve sesli kitabın yer aldığı Scribd de 30 gün boyunca ücretsiz oldu. Şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Guggenheim Müzesi’nde ise 200’ü aşkın sanat kitabını dijital ortamda ücretsiz okumak artık mümkün.

Dijital araçlar

Özellikle uzaktan çalışmayı kolaylaştıran dijital araçlar bugünlerde en azından bir süre için ücretsiz olduklarını açıklıyor. Dosya paylaşım platformu Meero ve görsel-işitsel iletişim aracı Jamm bunlardan ikisi.

Öğrencilere ve eğitimcilere özel fırsatlar da var: Adobe Creative Cloud 31 Mayıs’a kadar bu platformdaki araçlara evden ücretsiz erişime izin veriyor. Video kayıt ve paylaşım platformu Loom da “pro” versiyonunu bu gruba artık ücretsiz sunuyor.

Bulut tabanlı işbirliği uygulamaları arasında en popülerlerinden biri olan Slack ise koronavirüs konusunda çalışan ekiplere tam versiyonunu ücretsiz sunmaya başladı.

Dünya çapında milyonlarca insanın işsiz kaldığı bu dönemde özgeçmiş sitesi Novoresume de, premium versiyonunu bir ay için ücretsiz olarak sunuyor.

Eğlence

Daha önce dijital erişimi ücretli olan Berlin Filarmoni Orkestrası konserlerini bugünlerde bilet sayfasına girip BERLINPHIL kodunu kullanarak ücretsiz olarak dinleyebilirsiniz.

Ayrıca New York’taki Metropolitan Opera ile Viyana Devlet Operası eserlerini yine ücretsiz izleyebilirsiniz.

İstanbul’daki Kumbaracı50 tiyatrosu, hafta içi her akşam YouTube kanalı üzerinden yayın yapacak.

Birçok film ve dizi akış platformu da koronavirüs nedeniyle eve kapanan potansiyel aboneleri için yeni fırsatlar yarattı. AMC’nin özgün içeriklerini barındıran Sundance Now için SUNDANCENOW30 koduyla 30 günlük ücretsiz deneme alabilirsiniz (normalde bu süre bir haftaydı).

İngiliz dizileriyle dikkat çeken Acorn TV için promosyon kodu FREE30 ve korku filmlerinin adresi olan Shudder için SHUTIN

Filmmor da her gün 16:00’da yeni bir filmi 24 saat boyunca ücretsiz yayımlamaya başladı.

Amsterdam Belgesel Film Festivali koleksiyonundaki 300 filmi bugünlere özel olarak ücretsiz sunuyor.

Good Old Games (GOG) ise kataloğundaki yaklaşık 30 bilgisayar oyununu #evdekal kampanyası kapsamında ücretsiz sunmaya başladı. Listede Beneath a Steel Sky ve Ultima 4 gibi klasikler de var.

Daha fazlası

Atladığımız bir platform veya içerik varsa -ki vardır- sizden gelen bilgiler doğrultusunda eksikleri tamamlayacağız. editor@journo.com.tr adresine yazabilirsiniz.

Bu listeyi, daha önce ücretli olup koronavirüs nedeniyle erişime açılan içeriklere ayırdık.

Sanal müzeler, sergiler ve arşivler gibi daha önce de ücretsiz olan ve koronavirüs günlerinde eve kapanmışken çok faydalanabileceğiniz platform ve içerikler ise Bilgi Üniversitesi’nin şu sayfasında bulunabilir.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten