Bugünlerde edebiyat dünyasını sarsan #MeToo Türkiye hareketi, medya sektörüne de sıçrayacak mı?
Kadın gazeteciler, “Sıra geliyor hissim artıyor, umudum büyüyor,” “Hepsini tek tek ifşa edeceğiz” ve “Resmen pandoranın kutusu açıldı” diyor.
Twitter’da bir kadın kullanıcının, yazar Hasan Ali Toptaş’ı cinsel tacizle suçlanmasının ardından edebiyat dünyasında başlayan #MeToo hareketi dalga dalga büyüyor.
Hürriyet’ten Ece Çelik’e konuşan Toptaş’ın “özür” açıklaması da tepki çekti. İletişim Yayınları, suçlamalarda ismi geçen yazarlardan Bora Abdo ile iş ilişkisini bitirdiğini duyurdu. Hedefteki bir diğer yazar olan Hüseyin Kıran ise “özür dilemiyorum” ifadesini kullandı.
Kadın yazarların, editörlerin ve okurların, cinsel taciz ve saldırılara karşı sosyal medyadaki dayanışması büyüyor. Aralarında gazetecilerin de bulunduğu birçok kadın, şimdi sıranın medya sektöründe olduğunu söylüyor. Bazı yorumlar şöyle:
Resmen pandoranın kutusu açıldı, özür dileyenler art arda… Maalesef özrünüz işe yaramaz. YAPMAYACAKSINIZ. Yaşasın kadın dayanışması
— Ece Çelik (@ececelk) December 9, 2020
Yaklaşık 20 yıldır medya ve yayın dünyasında kalem oynatıyorum.
Bu süreçte açık-örtülü, sözlü-yazılı, fiziksel-psikolojik, erkek tacizini yaşadım.
Benim gibi onlarca kadın arkadaşım var…
Hepsini tek tek ifşa edeceğiz…
Emin olun!#SusmaBitsin
— Elcin Poyrazlar (@elcinpoyrazlar) December 9, 2020
Umarım bir gün taciz,tecavüz ve mobbingle beraber emek sömürüsü uygulayan, insanların maaşlarını vermeyen, sigorta yapmayan "itibarlilari" da konsuruz. Orası da oraya göz yummak da az çukur diil. Şimdi bakınca sıra geliyor hissim artiyor umudum büyüyor 🍒
— aysen guven (@aysenimsi) December 9, 2020
İfşa konusu medya sektörüne sıçrarsa o zaman görün şenliği…
Genç kadınlar çok cesur, bekliyoruz 👵— Melda Onur (@meldaonur) December 9, 2020
Bu haberin içindeki formla bir hafta boyunca bize iletilen anonim ihbarları, araştırılmak üzere serbest gazeteci Eylem Emel Yılmaz’a ilettik. İsimsiz olarak ihbarda bulunanlar, dilerlerse Yılmaz ile özelden iletişime geçebilir.
.@JournoComTr ' nin oluşturduğu bu ihbar hattına çok ciddi bildirimler geldi.Size el verebilmem için lütfen bana yazın.Medyada tacize maruz kalmış kız kardeşlerim lütfen bana ulaşın. DM açık. Mailim profilde. Değişim için susmamalıyız. #MeToo https://t.co/L0uUhGRqWP
— Eylem Emel Yılmaz (@eylm_ylmaz) December 20, 2020
Journo Proje Editörü Emre Kızılkaya, 2017 yılında Hürriyet’te yayımlanan yazısında ABD medyasındaki #MeToo hareketinden bahsettikten sonra şu ifadeleri kullanmıştı:
“Fısıltı ağları elbette eskiden de vardı, ama yeni medyanın yardımıyla artık bu ağlar, Weinstein ve benzerlerini ‘sektörel dayanışma’ diye koruyan mide bulandırıcı yaklaşımı bertaraf edebilir ve bunu yaparken yeni mağduriyetler yaratmamayı da pekala başarabilir. Bunu yapabilmek için cesur kadınlara ve kimseyi kollamadan işini yapan gazetecilere çok ihtiyaç var. Sadece ABD’de değil, Türkiye’de de…”