Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nadir güzelliklere sahip olan ve 200’ü aşkın kuş türüne ev sahipliği yapan Nallıhan Kuş Cenneti’nin sadece 5,9 km kilometre uzağında yapılması planlanan termik santral projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.
Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan ÇED raporunda yer alan bilgilere göre, Çayırhan-B termik santrali yılda 3 milyon 850 bin ton kömür yakacak ve 1 milyon tondan fazla uçucu ve yatak külü oluşacak. Yatak külü, biriktiği alandan rüzgâr yoluyla etrafa dağılırken uçucu kül bacalar yoluyla kilometrelerce öteye yayılacak.
Nallıhan çevresinde birçok köy var
350 Ankara Grubu‘ndan Önder Algedik, baca yüksekliğinin 150 metre olacağı belirtilen ÇED raporunda uçucu külün 7,5 km’lik mesafeye ulaşacağını kaydederek santrale 110 metre mesafedeki Uluköy, 1 km mesafedeki Karaköy, 3 km mesafedeki Davutoğlu Köyü, 5,9 km ötedeki Kuş Cenneti ve benzer şekilde bölgedeki bir dizi köyün olumsuz etkileneceğini söyledi.
Termik santralden çıkacak külün 276 bin dekar tarım arazisine yayılacağını dile getiren Algedik, santral küllerinin yakındaki Kocaçay’a karışacağını, bu yolla pirinç tarlalarının etkileneceğini ve çayın akmasıyla partiküllerin kuş cennetine kadar ulaşacağını ifade etti.
İklim değişikliği uyarısı
Algedik ayrıca termik santral projesine ilişkin iklim değişikliği uyarısı da yaparak, “Yapılan hesaplara göre yılda 4 milyon ton karbondioksitin atmosfere karışarak iklim değişikliğini hızlandırması öngörülüyor. Karbondioksit dışında kömürün çıkartılması ve yakılması sırasında metan da atmosfere yayılacak” ifadelerini kullandı.
Yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle kuraklığın yaşanabileceğine dikkat çeken Algedik, projenin gerçekleşmesi ile havzadan çıkartılacak kömür için yeraltının susuzlaştırılmasının gerektiğini, bu durumda üretilen enerjinin bir kısmının sulak alanlar ve yer altı suyu rezervleri kaynaklı suyun boşaltılması için kullanılacağını belirtti.