Haber

Nobel Barış Ödülü iki cesur gazetecinin: Maria Ressa ve Dmitriy Muratov

Maria Ressa ve Dmitriy Muratov

2021 Nobel Barış Ödülü’nü, Filipinli gazeteci Maria Ressa ile Rusya’dan Noveya Gazeta’nın genel yayın yönetmeni Dmitriy Muratov kazandı. Nobel komitesi halkın haber alma hakkı için mücadele eden tüm gazetecileri temsilen, IPI’ın iki basın özgürlüğü kahramanına bu ödülün verildiğini duyurdu.

Norveç Nobel Komitesi, bu yılın Barış Ödülü’nü açıklarken bağımsız medyanın demokrasiler için önemini vurguladı ve gazetecileri hedef alan saldırıların birçok ülkede arttığına dikkat çekti. Bu bağlamda ödüllendirilen Maria Ressa ve Dmitriy Muratov’un iki ayrı ülkede gazetecilik için verdikleri mücadele ile son yıllarda dünya çapında birer basın özgürlüğü kahramanına dönüştüğü açıklamada vurgulandı.

“Özgür, bağımsız ve olgulara dayalı gazetecilik; toplumu gücün suistimalinden, yalanlardan ve savaş propagandasından korur” diyen Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, iki gazeteciyi “cesur mücadeleleri” için kutladı. Andersen, “Ressa ve Muratov demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha zorlu koşullarla karşılaştığı bir dünyada bu ideal uğruna sesini yükselten tüm gazetecileri temsil ediyor” dedi.

Maria Ressa: Bu hattı müdafaa edeceğiz

Bir dönem CNN’in Filipinler büro şefliğini yapan 58 yaşındaki Ressa, 2012 yılında Rappler web sitesini kurduğundan bu yana Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi eleştiren haberleri nedeniyle onlarca ceza davası ve soruşturma ile karşı karşıya kalmıştı.

Ressa, Nobel’i kazanmasının ardından Rappler’ın Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Bu ödül bugün gazeteci olmanın ne kadar zor olduğunun kabulüdür. Yaptığımızı işi devam ettirmenin, yaşadığımız zorlukların, ama aynı zamanda umarım ki hakikate ulaşmak için verdiğimiz savaşı kazanacağımızın da işaretidir bu ödül. Bizim savaşımız gerçekler için. Bu hattı müdafaa edeceğiz” dedi.

Noveya Gazeta’yı 1993 yılında kuran 59 yaşındaki Muratov ise ülkesinde gazetecilere yönelik baskıların ağırlaştığı bir dönemde Telegram haber servisi Podyom’dan şu kısa mesajı verdi: “Şu anda bastırılmakta olan Rus gazeteciliğini temsil etmeye devam edeceğiz. Hepsi bu.”

IPI Başkanı Patel: Onlar mesleğimizin yüz akları

Ressa, Journo Proje Editörü Emre Kızılkaya’nın başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) icra kurulu üyesi. Muratov da 2009 yılında IPI’ın Özgür Medya Öncüsü Ödülü’nü kazanmıştı.

IPI İcra Kurulu Başkanı Khadija Patel, Nobel kararının açıklanmasının ardından şu ifadeleri kullandı: “Maria Ressa ve Dmitriy Muratov mesleğimizin yüz aklarıdır. Aynı zamanda gazetecilerin her gün karşılaştıkları zorlukların tüm hikâyeleri onlardadır. Bu ödül onların zorlu çabasının eseri. Aynı zamanda bu ödül karşılaştıkları zorlukların fark edildiğini ve cesaretlerinin boşa gitmediğini gösteriyor.”

IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi de bu ödülle Nobel komitesinin, nitelikli ve bağımsız gazeteciliğin barışa katkısını teyit ettiğini belirtti. Trionfi şu ifadeyi kullandı: “Bu ödül, Maria Ressa ve Dmitriy Muratov’un yaptığı türden gazeteciliğin olağanüstü değerinin bir tescilidir. Bu tür gazetecilikte; yapılan yanlışlar açığa çıkarılır, otokratlara karşı durulur ve halkın hakları bitmek bilmeyen tacizlere rağmen cesurca savunulur.”

2021 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün de sahibi olan Ressa şu konuşmayı yapmıştı:

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten