Haber

Utancı ortaya çıkar: Hijyenik ped ambalajında gazeteli mesaj

Bir hijyenik ped markası, bu ürünün bazı marketlerde gazete kağıdına sarılmasını, haberlerin kullanıldığı yeni bir ambalajla eleştirdi. “Utancı ortaya çıkar” (Uncover the Shame) sloganlı videoda insanlara utanç vermesi gerekenin ped değil, kadına şiddetten ücret eşitsizliğine dek Türkiye’nin bu alandaki gerçekleri olduğu vurgulanıyor.

Hijyenik ped de dâhil kişisel bakım alanında çok satan birçok ürünü piyasada bulunan ABD merkezli şirketin Türkiye’yi konu alan videosu İngilizce yayımlandı. Video, sosyal medyada bir günden kısa sürede bir milyonu aşkın kez izlendi.

Kampanya kapsamında özel bir ambalaj hazırlandı. Bu ambalajın tanıtıldığı video, “Haberlerin kadına karşı şiddet, ayrımcılık ve haksızlık dolu olduğu bir toplumda hijyenik ped satmak utanç verici değildir” ifadesiyle başlıyor.

Türkiye’deki kadınların yaşadığı adaletsizliklere dair haber başlıklarının yer aldığı, gazete kağıdına benzetilen bu ambalajla kaplanan kısıtlı sayıda ürün, videoda söylenene göre İstanbul’da satışa çıktı.

Videoda ve ambalajda yer verilen haberlerde şu ifadeler yer alıyor:

Euronews: Türkiye cinsiyet eşitliğinde 130. sırada

BBC: Mecliste kadın milletvekili oranı yüzde 17

NTV: Yönetici pozisyonundaki kadın çalışan oranı yüzde 16,7

Doğruluk Payı: Türkiye’de 10 kadından biri okuma yazma bilmiyor

Habertürk: Kadın istihdam oranı erkeğin yarısı

Fufusworld.com: Kızlar hijyenik ped alamadıkları için okula gidemiyor

Vatan: Dünya genelinde ev işi yükü 2050’ye kadar kadınlarda

Sputnik: Kadınlar, erkeklerle ücret eşitliği için 217 yıl bekleyecek

Şirketten açıklama: Niyetimizi tam yansıtamadık

Videonun sosyal medyada yayımlanmasından ve bazı eleştireler de almasından sonra şirketten yapılan açıklamada bunun bir reklam olmadığı, “kapalı bir sektör etkinliği için özel olarak” tasarlanan bir kampanyayı anlatmak amacıyla yapılan başvuru kapsamında hazırlandığı vurgulandı. Açıklamada şöyle dendi:

“… mağaza içi kampanyası, Türkiye’de ve dünyada kadınların yaşadığı damgalanma, ekonomik kısıtlar nedeniyle hijyenik pede erişememe ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet de dâhil olmak üzere bazı ciddi sorunlara ışık tutmak amacını taşıyordu. Bu sorunlar nadiren tartışılıyor, genellikle utanç duygusuna dönüşüyor ve genç kızlar, kadınlar ve aileleri için hayat boyu karşı karşıya kalacakları konuları oluşturuyor. Fikrin uygulanmasında niyetimizi tam olarak yansıtamadığımızı görüyoruz ve herhangi bir yanlış anlaşılmaya sebep olduysa bundan dolayı da üzgünüz.”

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten