Sahte uygulamalar yıllardır kimi geliştiriciler tarafından App Store ve Google Play Store’a sızdırılıyor. Bu uygulamalar, kullanıcıları indirmeye daha çok teşvik etmek için popüler uygulamaların adlarına, tasarımlarına veya işlevlerine sahipmiş gibi görünüyor ve birçok kullanıcı da kontrol etmeksizin bu uygulamaları indiriyor.
Poynter’dan Ren LaForme’nin haberine göre bu uygulamalardan bazıları yalnızca hızlı bir kazanç sağlamak için pazarlara salınıyor; ancak kimileri kötü amaçlı yazılım içeriyor.
Tüketicileri bilgilendirmek için kurulan NextAdvisor.com‘dan Michael Osakwe kullanıcıları bu tür sahte uygulamalara karşı uyarıyor. Osakwe, bir şey indirmeden önce uygulamanın tanımlandığı bölümü incelemeyi, yazım hatalarına dikkat etmelerini öneriyor. Aynı şekilde geliştirici profili de bu konuda önemli bir referans noktası. Zira iki büyük mağazanın da (iOS ve Google Play) uygulama sayfalarında belirgin olarak görünen geliştiricinin adını öğrenmek ve profiline gitmek mümkün.
Uygulamaların sahte olup olmadığını anlamak için bir başka yöntem de yazılan yorum ve değerlendirmelere bakmak. Yüksek puanlı değerlendirmelerin basit veya yanlış yazılmış cümlelerden oluşması önemli göstergelerden biri. Tıpkı bunun gibi uygulamanın versiyonlarına dair geliştirme notları da uygulamanın gerçek olup olmadığı ile ilgili fikir verebiliyor.