Haber

Evrensel: ‘Cumhurbaşkanlığının basın kartı ambargo listesindeyiz’

Evrensel gazetesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının basın kartı verilmeyecek yayın kuruluşlarının sıralandığı ‘ambargo listesi’nde yer aldığını bildirdi.

Birkan Bulut’a konuşan ve ismi verilmeyen bir yetkili, basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerden önce Evrensel’in de yer aldığı “onaylanmayanlar” listesine bakıldığını söyledi. Habere göre listede Evrensel ile birlikte Yeni Asya gazetesi ve kapatılan Dünya TV, Yaşam TV kanalları da yer alıyor. Listede sendikalar, dernekler, cemiyetler diye başlıklar da bulunuyor.

Evrensel, iddiaları sormak için aradıkları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından telefonlara yanıt verilmediğini ekledi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Bazı gazetecilerin basın kartı başvurusunun neden uzun süredir kabul edilmediğini sorduğumuz yetkililer, ‘başvuru değerlendirmesinin’ hâlâ sürdüğünü söyledi. Başvurunun nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulduğu konusundaysa herhangi bir yanıt verilmedi. Fakat bir başka yetkili ise gazeteciler hakkında ‘değerlendirme’nin çoktan yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında ‘Onaylanmayanlar’ başlığıyla hazırlanan listede bazı gazeteler, televizyonlar ve sendikaların yer aldığını anlatan yetkili, basın kartı başvuruları konusunda bir işlem yapmak için önce ‘yukarıdan gelen’ bu listeye bakıldığını iddia etti. Bu listede gazetemiz Evrensel ile birlikte AKP’ye [Adalet ve Kalkınma Partisi] uzak duran Nur cemaatine yakın Yeni Asya, Yaşam TV, Dünya TV, sendikalar, gibi birçok kurum bulunuyor. Eğer basın kartı hakkında işlem yapılacak kişi bu listedeki kurumlardan birindeyse, herhangi bir işlem yapılmıyor.”

Gazetecilerin basın kartı alma süreci nasıl işliyor?

Geçmişte de gazetecilere basın kartlarını Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün, yani siyasi bir kurumun vermesi eleştiriliyordu. Son dönemde durum, mesleklerini tarafsız ve bağımsız bir şekilde yapmak isteyen gazeteciler açısından daha da kötüleşti.

Mevcut düzende basın kartı almak için gazeteciler önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına başvuruyor. Eğitim durumuna göre değişen bekleme süresinin ardından, başvuru yaptıkları pozisyona göre gerektiren şartları yerine getiriyorlar. Örneğin, muhabir olarak başvuran bir gazeteci her ay dört tane olmak üzere imzalı haberlerini ikinci bir başvuruyla teslim ediyor. Basın kartı komisyonu, ikinci başvuruları değerlendirerek kimlerin kart alabileceğine karar veriyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Başbakanlık kapanınca bu kurum Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına dönüştü. 24 Haziran 2018’de yeni yönetim sistemine geçilmesine karşın basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Yeni sistemde ilk basın kartları geçen ay verilebildi. Fakat Evrensel dâhil birçok medya kuruluşundan yapılan başvurular iki yılı aşkın süredir sonuçsuz kaldı. Bu kuruluşlardaki gazetecilerden gelen ilk başvurular işleme alınmadığı gibi, daha önce verilen basın kartları da yenilenmedi. Evrensel’in haberine göre yetkililer, “başvuru değerlendirmesinin” hâlâ sürdüğünü söylese de, değerlendirme kriterleri konusunda yanıt vermiyor.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten