RTÜK’ün Sözcü TV’ye yönelik 10 günlük yayın durdurma cezasına, uluslararası gazetecilik örgütleri de tepki gösterdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mart ayında gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından başlayan protestoları yayımlaması sonrasında “halkı kin ve düşmanlığı teşvik ettiği” iddiasıyla Sözcü TV’ye 10 günlük ekran karartma cezası vermişti. Türkiye medya tarihinin en ağır cezalarından birini oluşturan bu yaptırım kapsamında Sözcü TV ekranının yanı sıra YouTube kanalı da karartıldı.
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), “sansür anlamına gelen orantısız bir karar” diye nitelediği cezayı kınadı. EFJ Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna, “RTÜK; Türkiye’de ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve medya çoğulculuğu açısından, kısacası haklara ve özgürlüklere karşı bir tehdit hâline geldi. Meslek ilkelerini ve kurallarını belirleme ve yaptırım uygulama yetkisi olan kurumları, siyasi partiler değil, meslek örgütleri yönetmelidir” dedi.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de kararı kınarken bunun “meşru bir yasal düzenlemenin uygulanması değil, eleştirel sesleri kesmeye yönelik açık bir sansür” olduğunu vurgulamıştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ise “Yetkililer basın özgürlüğüne yönelik bu ciddi saldırılara son vermelidir” ifadesini kullanmıştı.
Türkiye’nin önde gelen basın meslek örgütleri, Sözcü TV’nin İstanbul ve Ankara bürolarına 8 Temmuz’da destek ziyareti düzenlemişti. Bu arada RTÜK’ün Halk TV’ye de verdiği 10 gün yayın durdurma cezası hakkında mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı.
“Tarihimizde benzeri olmayan sansür”
RTÜK’ün Sözcü TV hakkındaki kararıyla ilgili olarak önce yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, ardından Ankara 7. İdare Mahkemesi bu kararı kaldırmıştı. Bu nedenle 9 Temmuz’un ilk dakikalarında kararan Sözcü TV ekranında şu ifadeler yer alıyor:
- Yayınımız, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 27.03.2025 tarih ve 2025/13 sayılı toplantısında alınan 17 no’lu kararı uyarınca, kuruluşumuzca 23.03.2025 tarihinde saat 19:59’da yayınlanan “Nokta Atışı” adlı program yayınında, 6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirlenen “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ilkesinin tekraren ihlali gerekçesiyle 10 gün süre ile durdurulmuştur.
Ekranın kararmasının ardından Sözcü’nün internet sitesinde yapılan açıklamada, “Tarihimizde benzeri olmayan sansür uygulanmaya başlandı” ifadesi kullanıldı. Sözcü TV Genel Yayın Yönetmeni Özgür Çakmakçı ise “Bir daha aynı bentten ceza alırsak o zaman lisans iptaline gidebiliyor” dedi.
Ayrıca RTÜK, “Para Politika” programında Murat Kubilay’ın kullandığı “Türkiye Müslüman bir ülke değildir” ifadesi nedeniyle Sözcü TV’ye idarî para ve program durdurma cezası da verdi.
İLGİLİ: