Seyahat

Sri Lanka: Pudra gibi kumsallarda bir tatlı huzur

Hint okyanusunun ortasında, büyüleyici doğal güzelliklere sahip, tropik bir ada ülkesi Sri Lanka. Kafayı sıfırlamak, her şeyden uzaklaşmak için nefis bir alternatif.

Gazetecilik, tartışmasız dünyanın en yıpratıcı mesleklerinden. Hele bizim gibi gün içinde üç beş kez gündemin değiştiği, siyasetin ağır, hukuğun aksak, ifade özgürlüğünün sorunlu, sosyal hayatın ise depresif olduğu bir ülkede gazetecilik yapmak daha da zor.

Hal böyleyken, hepimiz sadece keyif değil sağlığımızı korumak için ‘şalteri indirmenin’ hayallerini kuruyoruz. İyi de ne zaman ve nasıl? Yurtiçi tatillerinde o şalter inmez… Avrupa’ya gitmekse hem pahalı, hem de vize gibi dertleri var.

Üç yıl önce sevgilimle cesareti toplayıp Hindistan’a gittik. Seyahat nefis geçti; ruhumuzu sağalttı. Döndüğümüzde her şeye daha sakin, daha olumlu bakabildiğimizi görünce karar verdik:

Her yıl, daha evvel görmediğimiz, bütçemizi zorlamayacak, özgürce gezebileceğimiz bir ülkeye gideceğiz.

Karar verince para da biriktiriliyor, vakit de ayarlanıyor. Üstelik bu seyahatlerin her biri, Türkiye’de yapacağınız bir sahil beldesi tatilinden daha ucuz!  

mehves sri lanka 6
Fotoğraflar: Yücel Sönmez

 

STERİLDEN KAÇ

Hindistan’ın güneyi, Maldivler’in kuzeyindeki Sri Lanka’yı Türkiye’de neredeyse kimse bilmiyor, tanımıyor.  ‘Sri Lanka modeli’ diye konuşma yapanların dahi ülkenin nerede olduğunu bildiğinden şüpheliyim. Peki Sri Lankalılar Türkiye’yi biliyor mu derseniz, ona da cevabım hayır.

Şimdilik siyaseti, savaşı bir yana bırakıp, bambaşka bir coğrafyayı ve kültürü tanımaya bakalım…

Herkesin merak ettiğini başta söyleyeyim: Sri Lanka’da tatil yapmak, uçak biletini zamanında aldığınız sürece gayet uygun. 19 gün ülkeyi dolaştık, otelinden yemeğine, ulaşımından safarisine, harcadığımız kişi başına toplam miktar bilet hariç 3.000 TL oldu.

Tabii ülkenin en güzel sahillerinde, özelikle de başkent Colombo’da yükselen beş yıldızlı paket program otellerde kalmak isterseniz ayrı, geceliği 100 dolardan 500 dolara kadar yükselebiliyor. Bana sorarsanız, kilometrelerce uzağa gidip benzeri kendi ülkemizde de mebzul miktarda bulunan tesislerde kalmanın hiçbir esprisi yok.

Çünkü seyahat etmenin bütün tadı tuzu, steril ortamlardan çıkıp halka karışmakta, biraz da uğraşmakta.

mehves sri lanka

 

80’Lİ YILLARIN EGE’Sİ GİBİ

Dört bir yanı pudra gibi kumsallarla ve turkuaz okyanusla çevrili Sri Lanka, savaş ve 2004 tsunamisi sonrası yeni yeni kitlesel turizme açılıyor, alışıyor. Şimdiki haliyle pek çok sahil kasabası bana 80’li-90’lı yılların başındaki mütevazı Ege ve Akdeniz köylerini hatırlattı.

Ne var ki özellikle batı kıyılarında beton istilası başlamış. Gidişat bizdeki gibi olursa -ki yoldu oteldi, yolsuzluklara batmış vaziyetteler- korkarım beş on seneye çok değişecek. Ancak güney kıyı şeridi daha sakin, bizim gitmeye fırsat bulamadığımız doğu ve kuzey sahilleri ise çok daha bakir.

Sri Lanka turizminin belkemiğini sörfçüler ve sörfçü kültürü oluşturuyor. Yavaş yavaş emekli beyaz insanlar, Ruslar ve Çinliler de akın etmeye başlamış. Buna rağmen gece hayatı pek zayıf. Sri Lankalılar erkenci, sabahın 6’sında dikiliyor ve gece 10 dedin mi hayat duruyor.

Yılların sörf destinasyonu Hikkaduwa gibi turizm merkezlerinde birkaç bar ve gürültülü müzik var. Haricinde popüler plajlardaki derme çatma mekanların, geceleri mumlarla süslenen plastik masalarında balık ve deniz mahsullerinin türlü çeşidi yeniyor. Sonra cuppa uyku.

mehves sri lanka 4

 

OKYANUS KENARINDA BİR ODA

Sri Lanka’nın güneyinden batısına doğru yolculuk ederken her biri birbirinden farklı karakterde, irili ufaklı plajlar ve koylarda kaldık. Ancak gel git hadisesi, mercan kayalıkları ve devasa dalgalar yüzünden bazı yerlerde denize girmek eğlenceli olsa da, tehlikeli. Buna rağmen çoluğu çocuğu kumsala salıp keyiflerine bakan genç çiftlerle dolu ortalık.

Ülkenin en yağışsız, dolayısıyla ‘yüksek sezon’ zamanı Mart-Nisan. Dolulukla birlikte fiyatlar da yükseliyor. Ocak-Şubatta fiyatı kırıp, 40 TL’ye okyanus kenarında oda tutabiliyorsunuz ve pazarlık yapma şansınız çok daha yüksek. Bunun dışında  yemek ve konaklamada yüzde 10 ‘servis’ bedelini ekleyiveriyorlar. Üzerine, hizmet edenlerin bahşiş beklentisini ekleyin. İhmal ederseniz -ki genelde 100-150 rupi yani 2-3 TL memnuniyetle karşılanıyor- suratlar asılıyor. İkram alışkanlığı yok. Çaylar bizden falan demelerini beklemeyin.

mehves sri lanka 5

 

ÇAYIN ENVAİ ÇEŞİDİ

Çay demişken, dünyanın en kaliteli ve çeşitli çayları, Sri Lanka’nın orta ve dağlık bölgesinde yetişiyor. Bizim Doğu Karadeniz’i andıran renkler, iklim ve biyolojik çeşitlilik de ‘Hill Country’ denen tepelik bölgesinde. Bölgede hayatınızın en unutulmayacak tren yolculuğunu yapabilirsiniz.

Evet, memleketin her yanı nefis kumsallarla kaplı. Ancak tavsiyem, plajlara inmeden önce doğal güzelliklerini, meraklıysanız antik şehirlerini görmeniz.

Orta Afrika’nın hayvan ve bitki çeşitliliğiyle yarışan milli parklar, hayvan ve doğaseverler için rüya gibi. Fil, maymun, timsah, hayatta hiç tanımadığınız hayvanların yanı sıra şansınız varsa leopar bile görebilirsiniz.


YOLA ÇIKARKEN

– THY İstanbul’dan Male aktarmalı olarak Colombo’ya uçuyor. Uçuş toplamda 8-9 saat sürüyor. Düşük sezon-erken rezervasyonla 1500 TL’ye alabileceğiniz gidiş-dönüş bilet, 3.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

– Sri Lanka-Türkiye saat farkı +3.5 saat. Vize bedeli 30 dolar. Gitmeden önce Sri Lanka hükümetinin web sitesinden alırsanız kolaylık olur.

– Yanınıza mutlaka alın diyebileceğim tek şey, yüksek faktörlü güneş kremi. Terlikten başka ayakkabıya ihtiyacınız olmaz.

– Döviz bozdurmaktansa ATM’lerden günlük para çekmek daha pratik. Kredi kartı her yerde geçmiyor.

mehves sri lanka 2

NE ALINIR?

– Sri Lanka’nın başkenti Colombo bile alışveriş açısından bayağı zayıf. Ancak ülke, pek çok markanın üreticisi. Colombo’daki House of Fashions’da çeşit çeşit tekstil ürününü çok uygun fiyata alabilirsiniz.

– Çay ülkesinden çaysız dönmek olmaz. Gurme çay butiklerine mutlaka uğrayın; ‘beyaz çay‘ veya ‘golden tips’ gibi çok özel çaylardan tadın.

– Tropik ülkedeyiz malum, sivriler her yerde. Mutlaka doğal ‘citronella yağı’ndan yapılan sivrisinek kovucu yağdan alın, müthiş etkili.

– Hediyelik eşya için adres Odel. Havaalanında da var ama daha pahalı.

– Ayurveda dükkanlarından türlü baharat, yağ, doğal ilaç. Değerli ve yarı değerli taşların da cenneti Sri Lanka.


(Journo dergisinin Ocak-Şubat 2015 tarihli birinci sayısından alındı)

Mehveş Evin

Gazeteciliğe 1993’te başladı. Sırasıyla Sabah, Aktüel, Liberal Bakış, Yeni Yüzyıl ve NTV dergi grubunda çalıştı. 2000'lerde Sabah ve Vatan gazetelerinin haftasonu ekleri yayın yönetmenliği ve Aktüel genel yayın yönetmenliğinden sonra Akşam'da yayın koordinatörlüğü ve web editörlüğünü üstlendi. 2007'de Akşam'da, 2009'dan sonra Milliyet'te köşe yazıları yazdı. 2015'te Milliyet'in işten çıkardığı Evin, sonrasında Diken'de yazılar yazdı ve Açık Radyo'da program yaptı. 2018'de yayımladığı "A'dan Z'ye: Buraya Nasıl Geldik" adlı bir araştırmacı gazetecilik kitabı var.

Journo E-Bülten