Liste

Sosyal alem: Tanısanız seveceğiniz 10 hesap

Spoiler Haber uzun bir süredir ‘soru formatlı’ başlıklarla ‘gel gel’ yapan haber sitelerini ‘bozuyor’. Okuru da, bu SEO başlık illetinden büyük ölçüde kurtarıyor. Misal “Çeyrek altın kaç lira” haberini alıyor, “170 (pardon) RT: @vidividihaber: ‘Çeyrek altın kaç lira’” şeklinde veriyor. Dünya oturmuş “SEO başlık bitti sosyal medya uyumlu başlığa geçelim” tartışmasına giriyor, bizde hâlâ “İsmet hangi takımla anlaştı”, “Zeynep öyle bir laf etti ki”… Sonra böyle olur işte. Oh olsun.


Güne kaliteli çizgi romandan bahsederek başlayıp, dünyanın en eski pub’ıyla bitirdiği oluyor; en eski sinema posteri de ondan çıkıyor, Fenike alfabesi hakkında detaylı bilgi de. 10 bin takipçisi arasında henüz yerinizi almadıysanız, almanızı tavsiye ederiz. Bütün gün kurşun gibi ağır konuların döndüğü Türkiye timeline’larına biraz farklı konu başlıkları gelsin.


Bit pazarına nur, eski fotoğrafa talep yağıyor. Eski esvaplarım da sosyal medyada bol bol gördüğümüz ‘arşiv’ hesaplarından biri. Hem de yerli malı yurdun malı. Eski Galata, eski Karaköy, eski Fotospor, eski Fatih Terim, eski ‘Gordon’u nah alırlar’ ve daha bir sürü esvap.


Trolllük faaliyetleri ile entelektüel derinlik arasında ince veya kalın fark etmez bir çizgi varsa, Yanko Bey o çizginin valisi. Mention’ı sona alarak Burhan Kuzu’ya sataşmak gerekiyorsa onu da yapıyor, salağa anlatır gibi Türkiye’de Kürt ayaklanmaları tarihi anlatılacaksa onu da… Komik de bir insan ama az küfürbaz. Sonra “bu yönünü bilmiyorduk” olmasın.



Sosyolog giren eve doktor girmez. Girse de çıkamaz. Buradan hareketle, zorunlu sosyolog kotamızı Emrah Göker’den yana kullanıyoruz. Kendisi ‘sosyoloji camiasının Cristiano Ronaldo’su’ olarak da tanınıyor.


 

Breathing tides. Ísafjörður.

A video posted by Renan Ozturk (@renan_ozturk) on

Renan Öztürk, Colorado’dan yetişme bir sporcu, ressam ve yönetmen. Çok yönlü bir insan kendisi. Alpinist faaliyetler sırasında yanında güneş paneli götürüp blog yayınlamaktan, muhtelif belgesele kadar pek çok işi var. Resim performansı da hiç fena değil.


 

ID

A photo posted by Yener Torun (@cimkedi) on

32 yaşındaki mimar ve fotoğrafçı Yener Torun’un hesabı önce Washington Post’a konu oldu. Ardından da yurt içinde pek çok yere… Torun, İstanbul’da minimalist kareler bulup çekiyor. Söz konusu şehir İstanbul olunca işi hiç de kolay değil. Nitekim görenlerin hatırı sayılır bir kısmı o karelerin İstanbul’da çekildiğine inanmakta zorlanıyor.


 

Canım Hayta’m..?

A photo posted by @arzufilmasofficial on

Arzu Film ‘Instagram Blogu’nun altını mükemmelen dolduran bir işe imza atıyor. Mesela Hababam Sınıfı’ndaki ‘tünel sorunu’na şöyle açıklık getiriyor:
“Arkadaşlar, tamam hababam sınıfı üst katta ikamet ediyor ve tünel kazıp Mahmut Hocanın odasına çıkıyor… Biz bu soruyu vakti ile yönetmen Ertem Eğilmez’e yönelttik, ‘Böyle tünel mi olur’ dedik. ‘Düşün işte ne tünelse artık’ diye yanıt verdi. ‘Hadi hadi itiraf et çekim hatası oldu di mi’ dedik, ‘Hata bu soruyu sorman için sana cesaret verende’ dedi.”


 

Being frida

A photo posted by serhatgurpinar İstanbul (@serhatgurpinar) on

“Bir görsel yönetmenin toplantı notları” desek etkileyici olmayabilir ama bakınca öyle olmadığını göreceksiniz. Serhat Gürpınar’ın notları illüstrasyon ve suluboya ağırlıklı.


 

şimdilik.

A photo posted by onur ertuğrul (@onurertugrul) on

Her timeline’a bir sokak fotoğrafçısı lazım. Biz de Onur Ertuğrul’u önerelim. #istanbulsleeping hashtag’iyle şehirde kim nerede uyuyorsa yakalıyor. Onun dışında kuşlar, vapur, yalnızlık gibi temaları ve ayaküstü sohbet ettiği kent karakterleri var.

Mehmet İren

Journo E-Bülten