Kent Kitap

Tatavla sohbetleri başladı: Bu semt sizi içine çekiyor

Tatavla Dayanışma Pazarı, kültür-sanat, çevre, politika ve semte dair çeşitli konu ve konuklarla devam edecek şöyleşi dizisinin ilkini ‘Tatavla sohbetleri’yle gerçekleştirdi. “Epope Tatavla” romanının yazarı Ekin Can Göksoy’un konuşmacı olarak katıldığı söyleşide semtin hikâyesi konuşuldu.

Yazma serüveninin Tatavla’ya (Kurtuluş) taşınmasıyla önlenemez bir arzuya dönüştüğünü belirten yazar Göksoy, öykü yazarlığı yaptığını Epope Tatavla kitabının yazdığı öykülerden birinin geliştirilmesiyle ortaya çıktığını söyledi. Romanı yazarken çok fazla araştırma yaptığını dile getiren Göksoy, Tatavla’nın tarihine dair bilgileri söyleşiye katılanlar ile paylaştı.

Göksoy, “Tatavla’nın tarihi öğrendikçe bu bilgiler bende yük olmaya başladı. Bu yük olumsuz anlamda değil. Bu bilgileri bir şekilde paylaşmak istedim. Bu yükü yazarken hafifletebileceğimi düşündüm ve yazmaya başladım. Tatavla farklı bir atmosfere sahip. Buraya geldiğinizde kendinizi ait hissediyorsunuz” dedi. Tatavla’nın hikâyesini anlatamamaktan çekinip kahramanıma Tatavla’yı anlattırdım” diyen Göksoy, romanı için Tatavla ve çevresi için önemli değişimlerin gerçekleştiği 1933 yılını seçtiğini belirtti.

Semtin Tatavla’dan Kurtuluş’a dönüşümüne de değinen Göksoy, Tatavla’ya ilk defa yerleştirilen Rumların Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Sakız Adası’ndan Kasımpaşa’daki tersanelerde köle olarak çalıştırılmak amacıyla getirildiğini söyledi.


Tatavla Dayanışma Pazarı nedir?

İhtiyaç duyulmayan her türlü taşınabilir eşyayı bağış olarak alan Tatavla Dayanışma Pazarı Kurtuluş Eşref Efendi Sokak’ta faaliyet gösteriyor. Mahalledeki dayanışma ruhunun somutlaştırılması amacıyla kurulan Tatavla Dayanışma Pazarı kullanılmayan ya da ihtiyaç duyulmayan aksesuardan mutfak eşyasına, giysiden kitaba, kadar taşınabilir her türlü eşyayı bağış olarak kabul ediyor ve bu eşyaların satışından elde edilen gelirle lise ve üniversite öğrencilerine burs veriyor. Burs faaliyetinin dışında düzenli olarak imece usulüyle kahvaltı organize eden gönüllü ağı, mahalleli ile bir araya gelerek dayanışmayı büyütmek adına yeni yollar arıyor.

Seda Karatabanoğlu

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak başladı. 2016 yılından beri bağımsız gazeteci olarak çalışıyor. Ulusal ve uluslararası basın kurumları için yazı ve video haberler hazırladı. Dış haber odaklı Dünya Podcast’in kurucusu.

Journo E-Bülten