Yeni Medya

TheCevap: Bilgiyi kafanızdan çıkarıp internete koymaya geliyor

Türkiye’de sosyal ağlarda trendlere dayalı bir tartışma sürüp gidiyor. İlgi alanlarından ziyade, anaakım medyanın ya da sosyal ağın anlık olarak önümüze sürdüğü bir gündem üzerine fikirlerimizi ifade ediyoruz ama ortaya bir bilgi birikimi çıktığı konusunda şüphelerimiz daimi. Yakın zamanda kurulan TheCevap, bilgi birikimini hedefleyen projelerin dahi tehdit altında olduğu günlerde takımdan ayrı düz koşusuyla dikkat çekiyor. Projeyi yaratan ekiple platformun hedeflerini ve çalışma modelini konuştuk.

İlk olarak, TheCevap nasıl ortaya çıktı? Sizce nasıl bir eksikliği kapatacak bu proje?
Dolaşımda olan bilginin büyük bir çoğunluğu halen internette değil. Çoğu bilgi, insanların kafasında tecrübe olarak saklanıyor veya belli bir konu ile ilgili sadece yetkin insanların erişebileceği kitaplarda duruyor. Sonuç itibariyle çoğumuz, sahip olmamız gereken bilgi, bağlantı ve beceriye sahip olmadığımızı görüyoruz. İnternetin, herkesin bir web sayfası oluşturup sahip olduğu tüm bilgileri dünyayla paylaşmasına izin vermesi gerekiyordu. Fakat bu dediğimiz şey uygulamada çok zor, uzun ve meşakkatli bir iş olduğu için neredeyse hiç kimse bunu yapmaya yanaşmıyor. Bir milyardan fazla insanın interneti etkin olarak kullanmasına karşın, henüz çok küçük bir kesim bilginin gelişimi ve paylaşılması için katkı sunuyor. TheCevap bu şartlar altında, bilgiyi kolayca paylaşarak dünyadaki mevcut toplam bilgi miktarını arttırmayı amaçlıyor.

Twitter, Facebook vs. Birçok mecra varken neden insanlar platformunuza gelip sorularını yanıtlasınlar?
Platformumuz merak edip cevabını bulamadığınız her soru ve hakkında fikir sahibi olduğunuz her cevabı kullanıcılarına ulaştırmayı hedefliyor. Bunu yaparken de sınırsız kategori/konu potansiyeli ile çerçevesini geniş tutarak tüm sorulara cevap bulmak istiyor. The Cevap, Twitter ve Facebook’un akışkanlığı aksine fikri takip sağlıyor. Katkı yaptığınız bir başlığa bir ay sonra biri bir şey yazdığında bile başlıkta bir şey yazmış ya da soruyu sormuş olan kullanıcılar bundan haberdar olabiliyor. Böylece bilginin birikimi daha kaliteli hale geliyor.

TheCevap, fikir olarak bariz ki Quora’yla aynı kandan. Quora özellikle uluslararası profesyonellerin birer komünite halinde var olduğu ve sorunlarını paylaştığı bir alan hâline geldi. Platformunuzun bir gün böyle küçük komünitelerin bulunacağı bir alan hâline gelebileceğini düşünüyor musunuz?
Elbette bu proje emekleme dönemini geçip, çeşitli uzmanlık alanlarında cevaplar ortaya daha belirgin çıkmaya başladığında birçok kişinin de bir araya gelmesini sağlayacaktır. İçinde bulunduğumuz dönemde kendisi ile aynı hisleri paylaşan, aynı yerden bakan insanların birbirini bulma arzusu var. Bazen sizin de sevdiğiniz bir romanı birisi orada anlatırken onunla ortak bir hissiyat yakalayacaksınız, bazen de teknik bir konuda bilgisini paylaşan kişi ile daha çok şey paylaşacaksınız. TheCevap’ın temel amaçlarından birisi burada oluşacak sinerji ile ortaklaşa komüniteler yaratmak ve internette olan bilgi birikimini çeşitli tartışmalarla bir üst aşamaya taşımak.

Peki kullanıcılar herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri her şeyi sorabilecek mi?
İfade özgürlüğü sınırını aşan ve kişilerin hak ve hürriyetlerini ihlâl edici, hakaret içerikli paylaşımlar olmadığı sürece herkes istediğini sorabilir tabii.

Nasıl bir gelir modeliniz var? Reklam almayı planlıyor musunuz?
Şimdilik Google’ın reklam ağının bir parçasıyız. Ama bize kalırsa başlıkların altı doldukça, mevcut kullanıcı kitlemizin de çeşitlenmesiyle niş alanlarda bir referans noktası haline gelerek, kategori ve içerik bazlı bir reklam stratejisine geçebiliriz. Fakat bizim için asıl önemli olan kolektif bilginin miktarını arttırmak. Ekip olarak bu projeye kâr bazlı yaklaşmıyoruz. Sosyal medyanın gücüne olan inancımızı tazelemek ve okuyucu bazlı sosyal medya mecralarının hâlâ son derece efektif olabileceğini göstermek için bu projeye başladık. Bu modelin kendisinin, başarıyı getireceğine ve en azından kendisini ayakta tutacak mali geliri getireceğine inanıyoruz.

Peki ekipte kimler var?
TheCevap, daha önce de çeşitli projelerde beraber yer almış olan Tansu Günay, İlkan Akgül, Emre Saklıca ve Yunus Anıl Yılmaz’dan oluşan 4 kişilik bir ekip tarafından kuruldu. Ayrıca siteye hem kurulum aşamasında, hem de hâlihazırda çeşitli gazeteci ve akademisyenler de aktif destek verdi ve veriyor.

Etiketler

Sarphan Uzunoğlu

Sarphan Uzunoğlu, UiT The Arctic University of Norway Dil ve Kültür Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Doktorasını haber odalarında preker gazeteci emeği üzerine yazdığı tezle tamamlayan Uzunoğlu P24, Global Voices, Creative Disturbance gibi platformlara da katkı sağlamaktadır.

Journo E-Bülten